Čím dál tím méně lidí mění své dodavatele energií či plynu

V loňském roce změnilo svého obchodníka s elektřinou nebo plynem pouze 456 tisíc lidí. Nejméně od roku 2010. Oproti loňskému roku se jedná téměř o 15procentní pokles, za poslední tři roky je to ale pokles přes 45 procent.

Podle analytika Petra Hlinomaze z BH Securities to způsobuje například i fakt, že lidé na změně nevydělají tolik, jako dříve.

„Na klesajícím počtu změn dodavatelů se může projevovat menší prostor, který lze cenou samotné komodity, tedy elektřiny či plynu, v konečných cenách ovlivnit. Může za to nárůst podílu regulované složky ceny, což platí především pro elektřinu,“ říká Hlinomaz.

Svou roli ale hraje i proaktivnější přístup největších dodavatelů ČEZ s E.ON a PRE v elektřině a RWE s E.ON u plynu. Tito tradiční obchodníci se díky rostoucí konkurenci po letech monopolu na svém distribučním území začali více snažit o své zákazníky.

Jednička a dvojka alternativního trhu – Bohemia Energy a Centropol – své zákazníky naopak začaly ztrácet. Centropol během loňského roku ztratil celkem přes 12 tisíc odběrných míst a na konci roku jich měl 338 tisíc, Bohemia Energy „jen“ něco přes tři tisíce na 498 tisíc.