ČBA: Spotřebitelské úvěry by měly letos ještě zlevnit, podmínky hypoték se příliš měnit nebudou

Mluvčí České bankovní asociace Lucie Pech upozorňuje na zajímavý trend, který lze očekávat letos na trhu s úvěry. Jím by mělo být zlevnění spotřebitelských úvěrů ze strany bank, k nimž by se následně mohly přidat i někteří z hlavních nebankovních poskytovatelů půjček.

„Dobrý výhled finanční situace domácností daný nízkou nezaměstnaností a očekáváním růstu mezd dovoluje bankám zlevňovat i spotřebitelské úvěry, protože klesá riziko jejich nesplácení,“ říká Lucie Pech, která zdůrazňuje, že banky zatím nepociťují výraznější nástup konkurence ze strany nebankovních společností. Podle ní jako silnější faktor vnímají vzájemnou konkurenci.

Pech je přesvědčen o tom, že zatímco náklady klientů bank na spotřebitelské úvěru budou klesat, podmínky pro hypotéky se letos už významněji měnit nebudou. Podle ní je poptávka klientů stabilizovaná, byť banky budou i nadále ochotny nákup nemovitostí financovat.

„Konkurence zde ale může přinést jen nepatrný pokles cen hypoték, a to zcela jistě ne plošný, ale pouze selektivní,“ upřesňuje Pech.

Zajímavá je i situace v oblasti úvěrů pro podniky. I firmy by měly podle České bankovní asociace letos pocítit zlepšení dostupnosti úvěrů.

„Plošně se rozlévající hospodářský růst, silná podnikatelská důvěra a klesající podíl nesplácených úvěrů ovlivňuje ochotu bank půjčovat nejen velkým, ale i malým a středním podnikům,“ vysvětluje Pech.

Nárůst o 38 %

Česká bankovní asociace okomentovala i aktuální statistiky na trhu s úvěry. Z nich vyplývá, že zájem domácností o půjčky byl ke konci loňského roku znovu rekordní. Podle čerstvých dat České národní banky domácnosti loni v listopadu načerpaly nové úvěry v objemu 37,6 miliard korun, což bylo o třetinu více než v listopadu 2014. Největší zájem byl o úvěry na bydlení, jejichž listopadový objem činil 26,4 miliard korun, a znamenal extrémně silný meziroční vzestup o 38 procent.

„Při nízkém zhodnocení vkladů považují občané domy, byty a stavební parcely stále více za dobrou spořicí i investiční alternativu. Nízké sazby sice s nejvyšší pravděpodobností vydrží i letos, nicméně silný zájem o hypotéky v posledních měsících roku 2015 mohl být ovlivněn i uvalením DPH ve výši 21 % na pozemky se zavedenými inženýrskými sítěmi od ledna 2016,“ uvedla Pech.

Z listopadové statistiky dále vyplývá, že po dvouměsíčním útlumu nabraly dech i nové úvěry v podnikové sféře. V listopadu načerpaly podniky nově úvěry v objemu 52,1 miliardy korun, což je o třetinu více než v listopadu 2014. Celkový objem úvěrů podnikové sféry dosáhl ke konci listopadu více než 945 miliard korun.

„Odhadujeme, že celoroční průměrný růst u úvěrů pro podniky se bude pohybovat kolem šesti procent, což znamená značné zrychlení proti předchozímu roku. Silný růst ekonomiky generuje vyšší objem úvěrovatelných projektů, nicméně ani vysoká úvěrová aktivita nemění pohled bank na úvěrové riziko, které kvalitu bankovních úvěrových portfolií drží stabilně na vysoké úrovni,“ říká Pech.

Vyšší životní úroveň

Optimistická prognóza České bankovní asociace vychází nejen z dlouhodobých trendů, které zaznamenávají tuzemské banky, ale i z výkonu českého hospodářství. Například podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka by se životní úroveň v České republice měla do roku 2021 zvýšit až na 88 procent průměru zemí Evropské unie. Před ČR by se podle Marka měla do roku 2021 posunout pouze Litva s 91 procenty.

„Slovenská životní úroveň by měla dosáhnout 84 procent průměru zemí Evropské unie, Polsko 77 procent a Maďarsko 72 procent průměru EU,“ odhaduje Marek, jenž je přesvědčen o tom, že letos by měla tuzemská ekonomika stoupnout o 2,5 procenta a loňský růst odhaduje díky jednorázovým vlivům na výjimečných 4,7 procenta.