Zákon o úvěrech chce posílit práva dlužníků

Vládní návrh zákona o úvěru počítá s tím, že postavení lidí, kteří si berou úvěry, by mělo být do budoucna silnější. Podle návrhu by ale na druhou stranu úvěr neměl získat každý, kdo si o něj požádá. Poslanci, kteří nyní zákon projednávají, hovoří o tom, že návrh zákona by měl minimálně upravit výši smluvních pokut, aby nebyly pro dlužníky likvidační, a dát jim možnost předčasně splatit bez sankce i hypoteční úvěr. Ministr financí Andrej Babiš už dříve uvedl, že předloha zákona posílí ochranu spotřebitele v oblasti, v níž jsou jeho práva často porušována. Citelné sankce by měly poskytovatele úvěrů odradit od případných nekalých praktik.

„Návrh zákona hovoří o tom, že úvěr by měl být podle zákona poskytnut jen tomu, kdo je bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí podle svých možností,“ vysvětluje analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Na druhou stranu podle návrhu zákona věřitel bude mít v případě prodlení dlužníka se splácením úvěru vedle smluvního úroku také nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s vymáháním dluhu, zákonný úrok z prodlení (osm procentních bodů nad reposazbou ČNB) a smluvní pokutu 0,1 procenta denně z dlužné částky.

„V případě prodlení by celkově mohl naúčtovat penále a smluvní pokuty jen do 70 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 tisíc korun. Zákon bude ohledně smluvních pokut platit i zpětně,“ upozorňuje Koubek.

Změny se mají dotknout i dřívějšího splacení dluhu, kdy bude mít věřitel právo pouze na takzvané účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasnou úhradou objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

„Novinkou je i to, že měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy budou moci lidé zdarma splatit až pětinu hypotéky. Za to si nyní banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. Zákon také lidem dá 14denní lhůtu na rozmyšlenou, po kterou banka nebude smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky,“ dodává Koubek.

Nová úprava řeší rovněž nekalé obchodní praktiky a nízkou odbornost a důvěryhodnost. Předloha zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli (nyní více než 60 tisíc). Návrh reguluje vstup do odvětví u zprostředkovatelů a nebankovních poskytovatelů úvěrů a klade vyšší nároky na jejich odbornost. Jde třeba o požadavek na maturitní či vyšší vzdělání k provozování činnosti poskytovatele či zprostředkovatele úvěrů pro spotřebitele, a to včetně jejich zaměstnanců. Kontrolu úvěrových firem by místo České obchodní inspekce měla provádět ČNB. Ta by měla taky vydávat povolení k činnosti, o které bude muset každá firma zažádat a v případě provinění by ho mohla odejmout.

Výhodnost úvěrů od bank i jejich nebankovních poskytovatelů si můžete porovnat v online srovnávači cen na Porovnej24.cz.