Až budou mluvit o záporných úrokových sazbách, buďte připraveni

Aktuální základní úroková sazba Evropské centrální banky činí rovnou nulu. Další klíčová úroková sazba banky je pak depozitní sazba, které činí -0,4 procenta. Záporná depozitní sazba znamená, že komerční banky musí za uložení peněz u Evropské centrální banky této bance platit. Toto je princip takzvaných záporných úrokových sazeb, o nichž je stále více slyšet i ze strany běžných komerčních bank. A nemusí to být vždy jen kvůli tomu, že by chtěli záporné úrokové sazby rovnou aplikovat na vklady svých klientů, ale i o to, čím dorovnají ztráty z toho, že musejí platit za ukládání peněz jejich klientů u Evropské centrální banky.

„Kolegové na serveru Peníze.cz dnes už běžně spekulují o tom, že v momentě, když centrální uplatní záporné úrokové sazby, běžné banky zvednou sazby u úvěrů i hypoték a zvýší bankovní poplatky a nevyvracejí ani možnost, že se klienti bank dočkají záporných sazeb na běžných účtech,“ říká analytik online srovnávače cent finančních produktů a energií Michal Koubek.

To, že tyto spekulace nejsou čirou futurologií, dokazuje i současná reálná debata o tom, zda nebo spíše kdy k záporným úrokovým sazbám přistoupí i Česká národní banka. Například podle člena bankovní rady Jiřího Rusnoka Česká národní banka dle jeho slov nebude brát při svém rozhodování o možném zavedení záporných sazeb deposit ohledy na to, jestli jsou někteří aktéři trhu na tento krok připravení či nikoliv.

Co z toho vyplývá? Například studie Banky pro mezinárodní platby (BIS) uvádí, že banky v zemích, kde centrální bankéři srazili sazby do záporu, začaly účtovat záporné sazby velkým vkladatelům, tedy podnikům. Na domácnosti nebo drobnější vkladatele si ale „netroufli“.

Podle některých ekonomů jedním z důvodů, proč si někteří centrální bankéři myslí, že záporné úrokové sazby prospějí ekonomice, je podnícení ochoty domácností více utrácet, tedy méně spořit, protože v momentě, kdy dají peníze do banky, ta místo, aby jim je zhodnotila, jim z nich, bude-li uplatňovat záporné úrokové sazby, naopak vezme.

„To by samozřejmě nahrávalo větší spotřebě a možná i dalšímu zadlužování. Klienti by ale měli mít vždy na paměti, že prvním krokem před sjednáním jakéhokoli úvěru musí být porovnání nabídky od bank přesně podle těch parametrů, jako nabízí náš server. Jedině tak mají šanci sjednat si ten aktuálně nejvýhodnější úvěr a ušetřit za poplatky. Jestli si ho pak sjednají či nikoli, je už na nich,“ říká Michal Koubek z Porovnej24.cz

Tak jako tak by si podle něj každý, kdo například uvažuje o hypotéce, měl pospíšit, jestliže komerční banky ztratí zisky z ukládání peněz svých klientů u centrálních bank a nepřinesou jim je ani takzvané konzervativní investice na finančních trzích, docela jistě si ztráty budou chtít vynahradit na svých klientech.

„Může se stát, že banky sáhnou ke zvyšování poplatků nebo ke zvyšování komerčních sazeb třeba u hypoték. Nemyslím si však, že by si troufly účtovat lidem záporné úrokové sazby na jejich vklady, to by totiž s největší pravděpodobností znamenalo masivní run na banky, protože asi jen málokdo by byl ochotný posílat bance peníze, platit ji za to, a ještě si nechávat peníze strhávat kvůli záporným úrokovým sazbám,“ uzavírá Koubek.