Ceny energií půjdou nahoru, čas na změnu dodavatele je právě teď

Za posledních pět let zlevnila elektřina obchodovaná na burzách zhruba o polovinu. Její dodavatelé jako by o tom ale nevěděli. A tak ceny elektřiny pro české domácnosti klesají jen nepatrně.

„U tradičních tarifů se pokles ceny elektřiny příliš neprojevil. Ceny jsou vesměs stejné jako loni. Na vině však nejsou jen dodavatelé elektřiny, ale i spotřebitelé, kteří nevyvíjejí dostatečný tlak na dodavatele, aby ti zlevnili. Tedy nevyužívají akčních nabídek, které jsou jim nabízeny ostatními dodavateli elektřiny,“ říká analytička Porovnej24 Veronika Balšánová.

Prvním krokem k úspoře je podle ní srovnání nabídek jednotlivých dodavatelů elektřiny. Roční úspora přitom může činit od několika stokorun až po tisícikoruny. Totiž jen určitá část ceny elektřiny je fixní a stanovena Energetickým regulačním úřadem. Ta tvoří zhruba 50 procent. Zbývajících 50 procent už stanovuje distributor a dodavatel elektřiny pro koncové odběratele. A právě tato část podléhá poptávce a nabídce – různí se.

„Domácnosti by se měly nejdříve ujistit, jaký typ smlouvy na dodávky elektřiny mají. Pokud mají uzavřenou smlouvu na dobu určitou, třeba jeden, dva roky nebo i více let, mají prozatím smůlu, protože vypovězení takové smlouvy přijde na sankcích za její zrušení velmi draho. Stojí tisíce korun a například ČEZ si může v určitých případech naúčtovat penále i ve výši deset tisíc korun. Úplně jiná situace ale panuje u těch klientů, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, jsou tedy omezeni jen výpovědní lhůtou. Ti žádné sankce neplatí,“ tvrdí Balšánová.

Analytici energetického trhu se shodují v tom, že právě nyní je možná ta nejvhodnější doba začít uvažovat o sjednání nové smlouvy o dodávkách elektřiny. Důvodem je, že s dalším poklesem cen elektřiny na energetických burzách se již příliš počítat nedá, ale naopak očekává se jejich zvýšení.

TIP: Proveďte si srovnání cen energií a ušetřete s Porovnej24.cz

„Tato situace obvykle znamená, že dodavatelé cen energií se snaží využít nízkých cen prostřednictvím zvýhodněných tarifů k nalákání nových klientů. Tím dochází k určitému přeskupení počtu klientů na trhu. A z toho může těžit každá domácnost, která chce ušetřit za účty za energie. Stačí, aby si porovnala nabídku dodavatelů, vypověděla svoji stávající smlouvu a elektřinu odebírala od dodavatele, který jí nabídne výhodnější cenu,“ uzavírá Veronika Balšánová.