Banky zavádějí novou službu u kreditních karet

Bankovní analytici hlásí, že trh s platebními kartami stagnuje. A to i přesto, že jejich počet neustále vzrůstá. Debetní kartu má v České republice devět milionů lidí, zatímco kreditní kartu dva miliony lidí.

„Nikdo avšak bohužel neví, kolik z těch debetních karet je ve skutečnosti kreditních, protože u debetních karet mnoho z jejich majitelů čerpá takzvaný kontokorent, což není opět nic jiného než dluh,“ říká úvěrový specialista Porovnej24 Michal Koubek.

Ti, kteří používají kontokorent u debetní karty, přitom mnohdy zaplatí více než ti, kteří na dluh platí rovnou kreditní kartou. Důvodem je, že zatímco každá kreditní karta má takzvané bezúročné období v délce většinou 20 až 30 dnů, u kontokorentu je dluh úročen okamžitě od momentu, kdy byl čerpán.

TIP: Získejte přehled o nabídce bank. Proveďte srovnání kreditních karet

„V tomto případě jde tak spíše o to, že lidé stále neumějí s kartami pracovat. Situaci aktuálně mění i nová evropská legislativa, která nastavila limity poplatků, které doposud platili obchodníci bankám za platby kartou. Banky tak nejenže vydělávaly na každé bezhotovostní transakci, ale část z těchto poplatků si mohly dovolit i vracet klientům formou různých bonusů, jako jsou slevy nebo třeba určitá procenta z každé platby zpět na účet klienta. To je ale pryč,“ vysvětluje Koubek.

Možná i proto tak nyní přicházejí banky s novou službou rozložení dluhu na kreditní kartě do několika měsíčních splátek. U každého dluhu totiž platí to, že čím déle je splácen, tím dražší jsou náklady na jeho čerpání. Nová možnost má nejdříve fungovat v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Platba kartou se klientovi odečte buď standardně celá, nebo si zvolí její rozložení do splátek. Výhledově by ale tuto volbu mohl provést už přímo na terminálu u obchodníka. Lidé přitom nebudou muset žádat o novou kartu jako při zavádění bezkontaktní technologie, půjde jen o rozšíření současné funkce karet.

TIP: Vyberte pro vás tu nejlepší kreditní kartu. Srovnání je zdarma a nezávazné.

„Na prosazení splátkových karet v tuzemských bankách pracují asociace MasterCard i Visa. Tyto karty se mohou stát alternativou splátkového prodeje, nabízejí totiž rychlý a jednoduchý nákup na splátky,“ vysvětluje Koubek.

Dosud se v Česku objevovala tato možnost jenom velmi omezeně, a to u kreditních karet Citibank a Home Creditu. Již v tomto roce by se k nim měla přidat ale i Raiffeisenbank a na zavedení „novinky“ pracuje i Komerční banka i UniCredit Bank. Parametry úvěrů včetně výše úroků na platebních kartách je možné rychle a efektivně srovnat na Porovnej24.cz