Polovina rodičů finančně pomáhá dětem s hypotékou

Rodiče často pomáhají svým dětem s hypotékou. Nejčastějším způsobem pomoci s hypotékou je poskytnutí finanční hotovosti nebo peněz ze spoření. Jeden z deseti rodičů svým dětem nabídne i svou nemovitost jako zástavu pro hypoteční úvěr. O pomoc rodičů nejčastěji žádají mladí lidé žijící v Praze. Vyplynulo to z průzkumu UniCredit Bank.

„Výsledky výzkumu ukazují na to, že mladí lidé nevydělávají tolik peněz, nebo s nimi neumějí hospodařit, aby si mohli pořídit své vlastní bydlení bez pomoci. A to není dobrá zpráva,“ říká Michal Koubek z Porovnej24.

TIP: Nechcete za hypotéku zbytečně utráce? Porovnejte hypotéky na Porovnej24.cz

Dalším důvodem jsou nízké náklady na pořízení hypotéky, takže si je berou i ti, pro které by jejich pořízení bylo ještě před pár lety nemyslitelné. Rodiče v drtivé většině pomáhají částkou do čtvrtiny ceny nemovitosti, pokud je děti nepoužijí přímo na hypotéku, často si za ně vybaví domácnost. Uvádí výzkum.

„Je tu však ještě jedno ale. Jak vyplývá ze zkušeností našich klientů, mnoho rodičů dětem peníze poskytne na hypotéku nebo umoření jiného typu úvěru, aniž by se informovala, u koho si jejich děti úvěr sjednaly. Mnohdy jsou překvapeni z jejich výběru. Jejich děti místo toho, aby si sjednání úvěru pořádně rozmyslely a připravily, si často půjčují tou nejednoduší cestou, což značí, že draze,“ vysvětluje Koubek.

Hypoteční úvěry si přitom berou nejčastěji lidé ve věku 30 až 40 let (43 %). U mladších 30 let je to 29 %. V průměru pak Češi svou hypotéku splácejí 22 let. Téměř polovina (48 %) hypoték v Česku je s příspěvkem od rodičů. U pětiny hypotečních úvěrů rodiče pomáhají svým dospělým dětem přímo hotovostí – nejčastěji (ve 42 %) je to do deseti procent hodnoty nemovitosti, mezi desetinou a čtvrtinou hodnoty pokrývá třicet procent rodičů, kteří přispívají na hypotéku.

TIP: Srovnejte hypoteční trh a získejte tak hypotéku s nejlepšími podmínkami

„Finance do začátku jsou právem nejpopulárnější možností, pomáhají totiž dvakrát. S nižší hypotékou mladí dosáhnou na lepší úrokovou sazbu. Je to rozhodně lepší, než když rodiče dětem peníze dávají nebo půjčují až v momentě, kdy jejich děti nezvládají svou hypotéku platit,“ tvrdí Koubek.

Podle něj přitom na prvním místě před sjednáním hypotéky nebo úvěru vždy povinnost důkladně si porovnat nabídku na trhu a vybrat si tu s ohledem na vlastní požadavky tu nejvýhodnější. Což ne vždy musí být jen nejnižší úroková sazba, protože důležité jsou celkové roční náklady na půjčku (RPSN) a další podmínky, jako je třeba možnost předčasného splacení a podobně.

hypotéka

hypotéka