Smlouvy na povinné ručení se jen tak nezbavíte

Na stránky online srovnávač cen finančních produktů a energií Porovnej24.cz denně přicházejí tisíce lidí, kteří se zajímají o nejvýhodnější nabídku povinného ručení. Srovnávač jim přitom vyhodnocuje s ohledem na jejich požadavky a parametry aktuálně nejlevnější povinná ručení.

TIP: Porovnejte aktuální nabídku povinného ručení na trhu

„Pracovníci našeho call-centra zaznamenávají ale i dotazy klientů, kteří nejsou spokojeni se službami a cenou své stávající pojišťovny, a chtějí ji změnit za každou cenu, a to i v případě, kdy mají třeba ještě půl roku do vypršení smlouvy o povinném ručení,“ říká provozovatel serveru Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Lidé z call-centra ale podle něj musí mnohé z volajících svou odpovědí často zklamat. Platnou smlouvu o povinném ručení není totiž možné vypovědět, aniž by člověk neplatil tučné penále, protože snadno a bez penále je jí možné vypovědět jen ke konci pojistného období a to ještě v dostatečném předstihu. Přesto tu určité možnosti jsou, přičemž nejde jen o zákonem danou „příležitost“ vypovědět povinné ručení do dvou měsíců od jeho sjednání.

„Odstoupit od povinného ručení můžete, pokud vám pojišťovna nepravdivě či neúplně zodpoví vaše písemné dotazy v souvislosti s uzavíráním pojistné smlouvy či dohody o její změně nebo vás neupozorní na nesrovnalosti mezi nabízeným pojištěním a vašimi požadavky. V těchto případech můžete od smlouvy odstoupit do dvou měsíců ode dne, kdy jste se o porušení povinností dozvěděl či se o něm musel dozvědět,“ vysvětluje Laisek, který nezastírá, že v tomto případě s více než stoprocentní jistotou dojde na „tahanice“ s pojišťovnou o to, na čí straně je „pravda“.

Ale jsou tu i další možnosti. Tak například od pojistné smlouvy uzavřené formou obchodu na dálku, třeba po internetu, lze odstoupit bez udání důvodu, a to ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření nebo ode dne, kdy byly klientovi sděleny pojistné podmínky, pokud k tomuto sdělení došlo na vaši žádost až po uzavření pojistné smlouvy. Pojišťovna je přitom povinna bez zbytečného odkladu, nejpozději ve lhůtě do 30 dnů ode dne, kdy se odstoupení stane účinným, vrátit zaplacené pojistné.

TIP: Porovnejte si podmínky povinného ručení od pojišťoven

„Říkáme to každému z volajících, kdo chce ráznaráz odstoupit od pojistné smlouvy, totiž, že to není tak jednoduché. A obvykle je to spojené s tak vysokými náklady, jež převyšují úsporu na výhodnějším povinném ručení, kterou si na našem online srovnávači cen, volající najdou,“ vrací se k tématu nespokojených klientů pojišťoven Laisek.

Podle něj je proto třeba vždy o změně pojišťovny v případě povinného ručení uvažovat s dostatečným předstihem před vypršením stávající smlouvy. To z toho důvodu, aby měl klient pojišťovny dost času na to najít a si sjednat výhodnější povinné ručení a hlavně, aby stihl vypovědět smlouvu se svou stávající pojišťovnou. Což v praxi značí doručení písemné výpovědi pojišťovně alespoň šest týdnů před uplynutím pojistného období.