Klik na půjčku! Česká spořitelna bojuje proti lichvě

Pro Českou spořitelnu jde dle jejich zástupců o zcela novou kategorie půjček. Půjčka se jmenuje Peníze na klik. Názvem služby chce na první pohled zdůraznit, že jde o jednoduchý a rychlý způsob, jak se dostat k penězům.

„Jde o malý revolvingový spotřebitelský úvěr, který umožňuje k běžnému účtu otevřít finanční rezervu, ze které klienti můžou opakovaně čerpat peníze do sjednaného úvěrového rámce,“ vysvětluje analytik Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Srovnejte si malé půjčky do výplaty. Zdarma a nezávazně.

Podmínkou je, že ho budou splácet v pevných měsíčních splátkách s možností kdykoliv půjčené peníze vrátit. Zájemci mohou získat úvěr od výše pět tisíc korun, maximální hranice je 50 tisíc korun.

„Sazba nového produktu je 16,9 procenta ročně, což zhruba o dvě procenta méně než je úročení kontokorentních úvěrů a o pět procent méně než úvěry z kreditních karet. Za každé čerpání zaplatí zájemce 50 korun, pevná měsíční splátka je pět procent z úvěrového rámce,“ dodává Koubek.

Klient si může sjednat úvěr i dát pokyn k načerpání peněz ze sjednaného rámce buď přes speciální tlačítko ve svém internetovém i mobilním bankovnictví, prostřednictvím bankomatu, přes call centum nebo na pobočce.

„Podle Českého statistického úřadu má čtyřicet procent domácností problém, když má nečekaný výdaj ve výši 10 tisíc korun, mnozí z nich se pak bezhlavě zadluží a může to být začátek velkého problému,“ uvedla Veronika Benešová, která má v České spořitelně na starosti nezajištěné úvěry.

Banka údajně zaznamenala u nového produktu velkou odezvu. Lidem přijdou podmínky jednoduché, oceňují, že si peníze mohou převést i vrátit zpět kdykoliv a úplně nejvíc, že rezervu i čerpání a splácení vidí na svém běžném účtu.

TIP: Potřebujete větší půjčku s větší jistotou, že vám půjčí? Proveďte srovnání půjček online.

„Spořitelna přišla s touto službou ve velmi dobré době, protože nově chystaný zákon o spotřebitelském úvěru, zpřísní pravidla pro fungování úvěrových firem a v jejich důsledku většina z nich bude muset skončit, což výrazně omezí konkurenci na trhu s úvěry,“ dodává Koubek.

Spotřebitelské úvěry od pěti tisíc korun nabízejí ale i další banky. V Česku Air Bank nebo Equa bank, ve velkých bankách pak tyto půjčky začínají zpravidla na 20 tisících korunách. Porovnat náklady na ně si můžete online na Porovnej24.cz.