Na refinancování hypotéky není nikdy pozdě

Zájem o refinancování hypoték neustává. Podle jednoho z průzkumů na konci fixace svého hypotéčního úvěru zvažuje možnost jejího převedení k jiné bance tři ze čtyř Čechů. A aby ne, trh s hypotékami se za poslední roky výrazně změnil. Podmínky, které banky nabízejí dnes, by nebyly ještě před třemi nebo pěti roky vůbec myslitelné.

„Například v roce 2010 byly roční sazby u hypotéčních úvěrů výrazně vyšší než nyní. Běžný úrok byl kolem pěti procent. Dnes jsou úroky běžně kolem dvou až tří procent,“ říká analytik bankovního trhu Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Máte v plánu refinancovat hypotéku? Najděte nejlepší podmínky při srovnání refinancování hypoték

Nižší úroková sazba, možnost snížení měsíčních splátek hypotéky či zkrácení celkové doby splácení je podle něj hlavním motivem, proč by se klienti bank, kterým končí fixace, měli zamýšlet nad refinancováním své hypotéky. Zjištění si nabídky na trhu jim přitom může posloužit jako významný argument pro získání výhodnějších podmínek u své stávající banky.

„V předminulém roce mělo zájem o refinancování hypotéky asi 25 % klientů. V minulém roce se počet zájemců o refinancování zvýšil a stejný trend můžeme sledovat i letos. Klienti nejčastěji volí pětiletou, nebo tříletou fixaci. Vzhledem k tomu, že sazby jsou nyní velmi nízko, je jen logické, že zájem je i delší doby fixace. Běžná se stává osmiletá a pomalu i desetiletá fixační lhůta,“ upřesňuje Koubek.

Podle něj každý, kdo uvažuje o refinancování hypotéky, by měl o nově nastavených podmínkách se svou stávající bankou, ale i ostatními bankami na trhu, začít vyjednávat co nejdříve. Důvodem je, aby tak důležité rozhodnutí nečinil narychlo a pod tlakem.

TIP: Refinancovat hypotéku se se správnou bankou vyplatí. Najděte nejvýhodnější refinancování hypotéky v našem srovnání trhu.

„Vůbec prvním krokem by mělo být ale zorientování se na trhu. Porovnej24 je k tomuto účelu ideálním nástrojem. Obsahuje aktuální nabídku hypotéčních úvěrů a mapuje celý trh. Kdo by chtěl vědět více, může navíc zatelefonovat na call centrum, kde mu ochotně se vším poradí a vše potřebné mu i vysvětlí,“ uzavírá Koubek.