Průměrná úroková sazba hypoték klesla na 1,89 procenta

Celkový objem i počet sjednaných hypoték v květnu překonal měsíční rekord z loňského června, kdy lidé uzavřeli 10 794 hypoték za 19,75 miliardy korun. Podle finančních analytiků se banky snaží klienty lákat především na delší fixace.

„Důvodem současného vzestupu jsou na jedné straně obavy lidí z toho, že cena hypoték v brzké době stoupne, na druhé straně banky se před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru, který má usnadnit mimořádné splácení hypoték, snaží nabrat co nejvíce hypotéčních úvěrů s dlouho dobou splatnosti,“ uvádí uvěrový analytik Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Srovnání hypoték během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

Délka fixace hraje hlavní roli, protože pro smlouvy sjednané před účinností zákona mohou nová pravidla mimořádného splácení klienti využít až po skončení fixace stávající sazby úvěru. Průměrně si lidé v květnu půjčovali 1,91 milionu korun.

Dostupné hypotéky jsou příčinou současného boomu výstavby nového bydlení v Praze. Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1 600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen. Mnoho z nakoupených bytů je dále pronajímáno.

To je také jedním z důvodů, proč tento měsíc oznámila Česká národní banka, že banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti.

TIP: Kalkulačka hypoték vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu