Bezpečnost bankovních služeb nabírá na významu

online platby

„Banky v Česku garantují vysokou bezpečnost internetového bankovnictví,“ tvrdí studie srovnávající 70 bankovních domů z 16 evropských zemí. Spolu s Čechy jsou v bezpečnosti internetových plateb na výši také Britové, Estonci nebo Moldavané. České banky mají povinnost hlásit kybernetické útoky, britské nebo švýcarské dosud ne.

TIP: Kalkulačka běžných účtů vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu

„V Česku je autentizace klienta pro vstup do internetového bankovnictví velmi dobře řešena. U tuzemských bank jsou navíc samozřejmostí plány určující přesné postupy v případě ohrožení elektronických systémů,“ říká provozovatel serveru Porovnej24 Zbyněk Laisek, přesto podle něj pouze v plánech přesných postupů v případě ohrožených elektronických systémů bezpečnost klienta neleží.

„Věc se má tak, že IT specialisté navrhují bankám skutečně sofistikované bezpečnostní systémy, ty však s ohledem na výdaje na ně a také na pohodlí klientů často volí takové bezpečnostní systémy, které moc nestojí a klienty bank de facto nenutí k nijakým nadstandardním úkonům v zájmu jejich vlastní bezpečnosti,“ vysvětluje.

I přesto je podle něj například bezpečnost plateb po internetu v Česku v rámci celé Evropy nadstandardní. Opírá se přitom o zjištění mezinárodní studie společnosti Grant Thornton Advisory (GTA), která srovnávala 70 bank z 16 evropských zemí. České banky průzkumu vévodí spolu s těmi estonskými, britskými a moldavskými. Česká republika je podle studie jednou ze zemí s největší mírou přijatých pravidel bezpečnosti elektronických plateb. Studie avšak také říká, že tuzemské bankovní domy zaostávají v provádění simulovaných kybernetických útoků, které mají poukázat na bezpečnostní mezery v jejich systémech.

„V Irsku nebo Švýcarsku takové testy probíhají několikrát ročně, v Česku je ovšem jejich frekvence nahodilá,“ dodává.

TIP: Srovnání běžných účtů během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

Bezpečnost českých bank na internetu je podle studie dána zvláště oblíbeností moderních platebních prostředků mezi samotnými Čechy. Loni podle Českého statistického úřadu internetové bankovnictví používala téměř polovina domácností, před pěti lety to přitom byla pouhá čtvrtina. Proto zdejší banky třeba spolu s estonskými hodně sázejí na modernizaci svého internetového bankovnictví. V pozadí aktivních změn se naopak drží Švýcarsko, Irsko, Řecko a Slovensko, což může souviset s tamním konzervativním přístupem.

„Kybernetické bankovní zločiny jsou dnes ostatně četnější než klasická přepadení bank, jichž česká policie třeba za rok 2014 zaznamenala 17. Internetových zločinů v témže roce přitom ale už bylo přes čtyři tisíce a stály za škodami ve výši 1,2 miliard korun,“ uzavírá Laisek.