Do čeho investovat v roce 2018? 4 investice, které vynášejí nejvíc

investice 2021

[obsahova-navigace]

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč drtivá většina dnešních seniorů nemá peníze na rozhazování? Tato skutečnost je přece v rozporu s tím, jak dlouho pracovali – mnozí zahájili pracovní život již před dvacátým rokem života, tudíž by logicky měli mít na podzim života naspořenou slušnou sumu. Opak je však pravdou – jejich úspory se ztenčily vlivem inflace. Generace dnešních penzistů prožila většinu života za éry komunismu, kdy k investování nebylo moc příležitostí.

Jak inflace ničí naše úspory? Ilustrujme si to na příkladu, kdy člověk má naspořeno třeba 150 000 Kč. Předpokládejme, že míra inflace je každý rok 5%. Za deset let tato částka bude mít o 50% nižší hodnotu, tudíž člověk si za ni koupí o polovinu méně věcí, než by koupil dnes.

Jak tedy s penězi naložit, aby neztrácely hodnotu a v lepším případě generovaly nějaký zisk? Uložení na spořicím účtu sice nese určitý výnos, ovšem ke zbohatnutí nestačí.

Najít nejvýhodnější spořící účet

Do čeho investovat v roce 2018 tak, aby to bylo bezpečné, a zároveň výnosné? Ruku na srdce, vysoký výnos se vždy pojí s rizikovostí, naopak zaručeně bezpečné varianty generují o poznání nižší zisk. Sestavili jsme přehled několika variant, vyčíslili možnosti zhodnocení a rovněž sepsali úskalí, pojící se k těmto investičním variantám.

investice do kryptoměn

Investice do kryptoměn

Ještě nikdy se v historii nevyskytla aktiva s tak překotným růstem. Například nejznámější kryptoměna Bitcoin svoji hodnotu ztrojnásobí přibližně každého čtvrt roku. Pokud například člověk investoval 3000 Kč začátkem listopadu tohoto roku, do prosince hodnota jeho vkladu vzrostla na 6000 Kč. A představte si ten výnos, pokud někdo vloží vklad v řádu desetitisíců či statisíců! Ruku na srdce, pokud hledáte nejvyšší výnos, kryptoměny jsou odpovědí na to, do čeho investovat v roce 2018.

Pro méně znalé  – kryptoměny jsou druhem digitálních peněz. Jejich tvorba se opírá o kryptografii a vytěžit je může na počítači kdokoliv, kdo si pořídí speciální hardware. Jedná se o měnu, která nemá žádnou centrální autoritu, vláda ani jiné autority ji tedy nemůžou ovládat. Technický popis výroby kryptoměn by zabral několik stran, přeskočme tedy k praktickým věcem.

Důležité je to, že běžný uživatel může kryptoměny nejen vytěžit, ale rovněž nakoupit na speciálních burzách či automatech. V podstatě existují dvě základní varianty investování – v kryptoměnové hantýrce se jim říká Hodl a Trade. Tradeři obchodují v kratším časovém měřítku. Sledují, až kryptoměna spadne na nižší cenu, kdy ji nakoupí, aby ji později prodali za vyšší hodnotu. Hodleři nakoupí větší množství měny a pak delší dobu čekají, až se hodnota zdvojnásobí, trojnásobí, zdesetinásobí…v závislosti na čase. Někdo kryptoměny drží půl roku, někdo dva roky, někdo je plánuje prodat až za deset let. Pokud někdo nakoupil Bitcoin v lednu tohoto roku, jeho hodnota byla 900 USD. Nyní je na 14 000 dolarech, tudíž se hodnota za tento rok zvýšila patnáctkrát. Těchto vysokých částek se nelekejte – málokdo má na to, aby si koupil celou jednotku měny. Spousta lidí si kupuje zlomky měn. Obchod s těmito deriváty můžete realizovat už od 300 Kč. Kromě Bitcoinu existuje několik stovek dalších kryptoměn. Nadějně nyní vypadá růst nové měny Iota, která kompenzuje nedostatky klasických kryptoměn.

S vysokým výnosem se pojí i vysoké riziko. Kryptoměny sice umožňují pohádkové zbohatnutí, avšak nesou i několik rizik. Například:

  • Vysokou volatilitu. Kurzy kryptoměn se občas zničehonic propadnou. Slabší povahy toto nevydrží a v případě poklesu měnu skoupí zpět i za cenu ztráty. Avšak většina měn i navzdory občasným propadům dlouhodobě roste.
  • Hrozba hackerských útoků. V minulosti se několikrát stalo, že kryptoměny byly uživatelům zcizeny.
  • Ohrožení existence kryptoměn kvůli zákazu vládami – už je zakázán například v Číně či Rusku.

penzijní fondy

Penzijní fondy

V současnosti patří mezi populární finanční produkty. Klient získá peníze navíc díky státnímu příspěvku (až 2760 Kč ročně) a zhodnocení v rámci své investiční strategie – může si totiž zvolit konzervativní, vyváženou či dynamickou formu. Ilustrujme si to na příkladu třicetiletého muže, který si bude spořit po dobu 30 let. Každý měsíc do svého penzijního fondu odešle 1000 Kč. Pokud zvolí vyváženou strategii, za 30 let ze svých peněz naspoří 360 000 Kč, ovšem výsledná částka bude díky zhodnocení činit 540 000 až 750 000 Kč (v závislosti na penzijní společnosti, kterou zvolí). Tudíž má možnost své úspory až zdvojnásobit. V případě, že zvolí dynamickou strategii, výnos může být ještě vyšší.

Penzijní fondy jsou v současné době nejvýhodnější variantou, co se týče poměru výnosu a bezpečnosti. Díky tomuto produktu si přijde k zajímavému zhodnocení i člověk, který se obává rizika – jednoduše zvolí konzervativní strategii. Výhodu představuje i možnost uplatnění daňového odpočtu – člověk si tak může odečíst z daní až 3600 Kč ročně.

Nevýhodu představuje dlouhodobá vázanost. Člověk si většinou na peníze sáhne až ve svých 60 letech, tudíž své úspory nemůže v průběhu života používat.

Chcete získat navíc až 210 000 Kč? Vyberte tu nejvhodnější penzijní společnost díky našemu srovnání.

investice do nemovitostí

Investice do nemovitostí

Česká ekonomika rychle roste a v současné době je u nás nejnižší nezaměstnanost v celé Evropě. Vlivem toho do Česka proudí za prací davy cizinců  –  v prvních letech ekonomické prosperity to byli převážně pracovníci z východu a jižních států postižených krizí (Španělsko, Itálie, Řecko). Nyní je Česko z pracovního hlediska zajímavé rovněž pro zaměstnance z bohatších států, jako je Francie či Velká Británie. Díky tomu zažívají velká česká města nárůst populace. To jde ruku v ruce s nedostatkem bytů a zvyšujícími se cenami nájmů. Tudíž pokud máte větší množství peněz navíc a zakoupíte nemovitost v Praze či Brně, můžete na nájmech slušně vydělat. Přítok peněz vám může zaručit i pronajímání nemovitosti v typicky studentských městech  – Olomouci či Ostravě. Ovšem ani investice do nemovitostí není bezriziková. Mezi úskalí patří například:

  • Hrozba, spojená s možnou ekonomickou krizí v budoucnu. V tomto případě by klesla jak poptávka po nemovitostech, tak i cena nemovitostí.
  • Riziko neplatičů. Můžete narazit na nájemníky, kteří přestanou platit a vy máte nárok je vypovědět až po 3 měsících neplacení nájmu. V případě, že jsou takoví lidé navíc v exekuci, jsou šance na vymáhání dluhu na nájmu velmi nízké.

peer to peer půjčky

Peer to peer půjčky

Pokud půjčíte bance, můžete očekávat odměnu mezi 0,5 až 3%. To jsou totiž aktuální sazby u termínovaných vkladů. Mnozí investoři však raději sáhnout po vyšším zhodnocení. O peer to peer půjčkách jsme už článek psali, ovšem český peer to peer trh je zatím v plenkách. Poptávka po takových investicích zatím převyšuje nabídku, tudíž ne všichni investoři dostanou šanci půjčku vůbec poskytnout. O krok dále jsou zahraniční firmy.

Velmi populární je například platforma Mintos. Jedná se o lotyšskou webovou stránku, spojující investory a dlužníky z 10 evropských zemí. Pokud je pro vás u investic nejdůležitější diverzifikace, peer to peer půjčky jsou ideální odpovědí na to, do čeho investovat v roce 2018. Na Mintosu si můžete vybrat z nepřeberných možností úvěrů – hypotéky, podnikatelské úvěry, půjčky na automobil a mnoho dalších. Tudíž můžete investované peníze rozložit do většího množství úvěrů.

Výhodou je mnohem vyšší výnos než v bance – běžný investor si ročně přijde přibližně k 10%.

Mezi nevýhody patří:

  • Poplatky spojené s převodem měn
  • Měnové riziko, spojené se změnami kurzů

Tip! Zajímá vás, do čeho investovat v roce 2019? Inspirujte se v našem článku!