Vyplatí se povinné ručení spíše vám, nebo pojišťovně?

Povinné ručení často bývá ze strany řidičů nenáviděný výdaj. Člověk je nucen každý rok odvádět peníze na to, aby v případě autonehody odškodnili někoho jiného. Podívali jsme se na zoubek tomu, zda tratíte na povinném ručení vy, anebo pojišťovna.

Společně s analytiky Porovnej24.cz jsme se zaměřili na otázku, kolikrát za život průměrný plátce povinného ručení ve skutečnosti využije možnost čerpání pojistného plnění, tzn. jak často bourá. Pro výpočet jsme využili našich interních statistik – pro výpočet bonusu totiž naši klienti ve formuláři zadávají počet svých dosavadních nehod.

Statistiky ukazují, že minimálně jednou za život způsobil škodu na jiném automobilu každý pátý řidič. 4,32% řidičů dokonce uvedlo, že nabourali dvakrát a ke třem autonehodám se přiznává 1,4% řidičů. Je možné brát tyto údaje jako skutečnou míru pravděpodobnosti vzniku nehody? Samozřejmě ne, protože skutečná nehodovost je ve skutečnosti ještě mnohem vyšší. Tato data totiž neukazují skutečný počet nehod, který řidič zaviní za celou délku svého života. Lidé, sjednávající si povinné ručení přes portál Porovnej24.cz, nejčastěji spadají do věkové kategorie 36 – 44 let. To znamená, že s největší pravděpodobností budou jezdit ještě minimálně dvacet let, tudíž tento počet nehod se může ještě navýšit.

Dejme si tato data do souvislosti s dalšími veličinami. Podle statistik Porovnej24.cz dá průměrný plátce ročně za povinné ručení 3885 Kč. Člověk, jezdící od svých dvaceti let do šedesáti celkově na pojistném zaplatí něco málo přes 150 tisíc. V policejních statistikách jsme vyhledali skutečnost, že průměrná finanční škoda, připadající na jednu autonehodu, je 60 838 Kč. Pokud bychom tedy orientačně vzali v potaz tuto průměrnou částku, zjistíme, že pokud člověk bourá jednou či dvakrát za život, na povinném ručení vydělá pojišťovna. Ovšem u tří a více autonehod už se klientovi léta placené pojistné rychle vrátí.

Je zřejmé, že život se od průměrných statistických čísel liší. Může samozřejmě nastat případ, kdy člověk bourá za život třikrát, ale souhrn všech těchto škod nepřesáhne deset tisíc korun. Mnohdy však nastává situace naprosto opačná, kdy řidič jedinou nehodou způsobí škodu v řádu milionů. Mezi takové případy patří například tyto incidenty:

  • Když se řidičovou vinou srazí více automobilů, škoda může šplhat do výše statisíců či milionů korun.
  • Škody na zdraví. V případě, že někomu při nehodě řidič způsobí trvalé následky, musí mu hradit nejen náklady na léčbu, ale rovněž ušlou mzdu a odškodnění za zhoršené společenské uplatnění. Jestliže zmrzačí mladého člověka, hradí mu ušlou mzdu po celá desetiletí, což je výdaj, který jej vyjde v řádu milionů.
  • Autonehoda v zahraničí. V mnoha státech vyjde oprava automobilu mnohem dráž než v Česku, tudíž pokud někomu řidič poničí auto, může si výrazně připlatit.

Tip: Zajistěte si kvalitní povinné ručení za výhodnou cenu. V našem srovávači si můžete porovnat nejen limity krytí u jednotlivých pojišťoven, ale i ceny.