Nesáhli jste při výběru autopojištění vedle? Tipy, které pojišťovny vám dají lepší cenu

nejvýhodnější povinné ručení

Petr si ve svých dvaceti letech koupil svůj první automobil. Sice ojetý a na splátky, ale zato jeho! Radost mu kalila pouze vysoká cena za autopojištění. Jaký šok přišel, když se setkal se svým kamarádem Filipem, který mu odhalil překvapivé tajemství.

„Ty platíš tolik?“ plácl se do čela Filip, když si mu Petr postěžoval na předražené povinné ručení a havarijní pojištění. Filip měl totiž autopojištění také, ale jeho cena byla výrazně nižší. Začal tedy Petrovi vysvětlovat: „Na pojistném trhu nyní vládne ostrý konkureční boj, a tak se pojišťovny snaží své produkty zdokonalit nejrůznějšími benefity. Tyto výhody jsou zaměřené na různé typy lidí – a ty můžeš ušetřit díky tomu, že si sjednáš autopojištění u firmy, která ti nabídne výhodu na míru tvým potřebám.

Chcete být jako Filip? Prošli jsme pojistné produkty na trhu a zjistili, jakou výhodu vám nabídnou, pokud jste:

 

1.) Příležitostný řidič

Ne každý je ostřílený pirát silnic, který týdně urazí stovky kilometrů. Mnozí lidé za volant sednou pouze o víkendu, nebo naopak každý den ujedou jen krátkou vzdálenost po městě. I pro tento typ klientů naštěstí existuje vhodné autopojištění. Pojišťovny si totiž uvědomily, že čím sporadičtější je výskyt řidiče na silnici, tím menší je šance jeho autonehody. Proto přišly s cenově výhodnějším pojištěním pro ty, kteří ujedou menší počet kilometrů. Například u Allianz můžou řidiči s menším nájezdem získat výraznou slevu na pojištění. V tabulce jsme přehledně sepsali, jak vysoké slevy u této pojišťovny dosáhnou při určitém počtu najetých kilometrů.

Počet ujetých kilometrů ročně Sleva na povinném ručení Sleva na havarijním pojištění
do 5000 km 35% sleva 26% sleva
do 7500 km 25% sleva 22% sleva
do 10 000 km 20% sleva 18% sleva
do 12 500 km 10% sleva 10% sleva

Příležitostné řidiče zvýhodňuje rovněž pojišťovna Uniqa. Řidiči, kteří ročně najezdí méně než 20 000 kilometrů, si můžou přijít ke slevě 25 % z povinného ručení a 25 % z havarijního pojištění.

2.) Mladý řidič

Mladí lidé od 18 do 25 let mají obvykle nejdražší povinné ručení a havarijní pojištění. Pro pojišťovny totiž představují nejrizikovější skupinu klientů. Světlou výjimku představuje pojišťovna Generali, u které si mladí řidiči do 24 let můžou přijít k zajímavé slevě. Pokud najezdí minimálně 24 měsíců bez autonehody, získají slevu na pojistném ve výši 50 %.

3.) Majitel staršího vozu

Nejeden řidič zvažuje, zda se mu na jeho „staříka“ vůbec vyplatí sjednávat havarijní pojištění. Majitel staršího vozu samozřejmě preferuje levnější autopojištění z důvodu nižší aktuální ceny automobilu. Cenově zvýhodněné havarijní pojištění nabízí Česká pojišťovna, která umožňuje levnější cenu pro vozy se stářím nad 6 let. Tato pojistka zahrnuje nejen riziko havárie, ale i vandalismu, odcizení či živelné pohromy.

Majitelům starších modelů vychází vstříc i Kooperativa s havarijním pojištěním Totálka. Jedná se o doplňkové připojištění k pojištění odpovědnosti. Běžné kategorie vozů (například Škoda, Opel. Ford) lze pojistit za cenu v rozsahu 1200 až 1700 Kč ročně.

4.) Rodič dětí

Některé firmy přišly se zajímavou myšlenkou. Vydedukovaly, že rodiče dětí se při řízení vyznačují vyšší mírou zodpovědnosti, tudíž mají nižší riziko autonehody. Proto se rozhodly rodiče cenově zvýhodnit. Například Generali nabízí cenově výhodnější pojištění pro rodiče dětí do 15 let – sleva se odvíjí dle typu vozidla.

Pojišťovna Allianz rovněž v omezené míře zvýhodňuje rodiče dětí. Pokud si klient sjedná pojištění dětských autosedaček, získá slevu na povinném ručení ve výši 5 %.

5.) Zdravotně znevýhodněná osoba

Některé firmy projevují jistou míru solidarity pro klienty se zdravotním omezením. Držitelé průkazu ZTP si můžou přijít ke slevě například u těchto společností:

Pojišťovna Výše slevy pro ZTP
Česká pojišťovna 40 %
Generali 20 %
Kooperativa až 20 %
Axa 5 %
ČPP 10 %

Rada na závěr: Benefity pojišťoven se neustále mění a je možné, že v době čtení tohoto článku budou firmy nabízet ještě více výhod pro mladé řidiče, majitele starších vozů, atd. Chcete zjistit aktuální situaci na trhu a zajistit si cenově nejvýhodnější nabídku? Srovnejte si ceny v našem srovnávači – garantujeme tu nejlevnější nabídku na trhu!