7 chyb, které vás na dovolené stojí nejvíc peněz

Ve fázi přípravy, či v době samotné dovolené existuje několik momentů, které mají klíčový dopad na cenu vaší dovolené. Tyto momenty rozhodují o tom, zda ušetříte, nebo naopak kolosálně přeplatíte. Výsledný rozdíl ve výdajích může být i v řádu několika tisíců korun.

Týká se to všech typů turistů. Můžete být plážový dovolenkář, poznávač evropských velkoměst či dobrodruh, objevující exotické krajiny jižní Ameriky. Tyto chyby však hrozí všem cestovatelům bez ohledu na povahu, styl cestování či cíl cesty.

1.) Dovolená ve špičce

Statistiky cestovních kanceláří hovoří jasně. Drtivá většina lidí vyráží na dovolenou v první polovině července. A to by hoteliéři nebyli správní obchodníci, kdyby si na tom pořádně nenamastili kapsu. Věděli jste, že právě v červenci bývají zájezdy nejdražší? V tomto měsíci může být cena klidně o 30 % vyšší, než v ostatních letních měsících.

Naopak levnější období je v červnu, poslední srpnový týden či v září.

Vyzkoušeli jsme, jak moc se volba jiného termínu projeví na ceně. Zkusili jsme si vyhledat ceny turnusů jednoho nejmenovaného hotelu v chorvatské Istrii. 7 dní, polopenze, vlastní doprava. A finančně to vyšlo následovně:

5. 7. – 12. 7. 9740 Kč

18. 8. – 25. 8. 8570 Kč

1. 9. – 8. 9. 5990 Kč

Pobyt v druhé polovině srpna by vyšel o 12 % levněji než v červenci, a pobyt v září vychází levněji dokonce o 38 %.

2.) Chyba při rezervaci letenek

Nejste zrovna milovník předem splácaných dovolených od cestovních kanceláří a raději si ubytování a cestu zařizujete sami? Při rezervaci letenek se vám může přihodit jedna nemilá věc.

Vyhlédnete si váš preferovaný let. Přejdete na webové stránky konkurenčních aerolinek, abyste zjistili, za kolik tam pořídíte. Znovu se podíváte na vaši původní cenovou nabídku. Rozhodnete se, že si dáte čas na rozmyšlenou. Když se pak na daný let podíváte znovu, možná nebudete věřit svým očím. Letenka je najednou o stovku, nebo i víc dražší.

Mnohé aerolinky totiž ceny uměle navyšují. Když se uživatel na danou nabídku podívá několikrát, aerolinka si jeho zájem skrze cookies zapamatuje. U takového člověk je totiž vyšší šance, že tuto letenku koupí, a proto mu uměle navýší cenu.

Jak se proti tomu bránit? Letenku zarezervujte z jiného počítače, nebo použijte anonymní okno. Díky tomu se tak s cenou dostanete opět na původní úroveň.

3.) Nepromyšlená příprava zavazadla

Pokud se na dovolenou chystáte letecky, vaše aerolinka má určité předpisy ohledně zavazadel. Mnozí cestovatelé podcení rozměry svého zavazadla. V cestovních předpisech máte obvykle uvedený maximální rozměr zavazadel (například některé firmy mají v pravidlech, že žádné ze zavazadel nesmí přesáhnout rozměr 55 x 45 x 35 cm). Mnozí cestovatelé však podcení výšku koleček kufru, které se také do výsledného rozměru započítávají. Rovněž pokud kufr zaplníte, jeho povrch bude vzedmutý a může mít větší objem.

Proto měření zavazadlo raději přeměřte ještě jednou, když je plně napakované. Pokud se rozměrově či váhově nevejdete do těchto norem, budete muset doplácet peníze navíc.

Před odletem rovněž nezapomeňte přemístit veškerou tekutou kosmetiku z příručního zavazadla do odbaveného zavazadla. S sebou na palubu si smíte vzít jen tekutiny, nepřesahující 100 ml. Zbytek těchto věcí dejte do kufru, který půjde do podpalubí (neboli „checked luggage“). Všechny tekutiny v lahvičkách nad 100 ml budou bez milosti vyhozeny. Tyto restrikce nebývají zrovna nejlevnější – komu by se také chtělo vzdát se svého drahého parfému, krémů či šampónů?

4.) Nesměnit si peníze před odjezdem

Ano, je 21. století. Platit kartou lze i ve velmi zapadlých koutech této planety. Ovšem příliš spoléhat na to nemůžete z těchto důvodů:

  • Ne všude kartou zaplatíte. Stánky se zmrzlinou, některé restaurace, i třeba odlehlejší ubytovací zařízení.
  • Výběr z bankomatu se může prodražit. Někde zaplatíte poplatek za výběr v řádu desítek korun, jinde to můžou být i stokoruny. Záleží na vaší bance a částce, kterou vybíráte.
  • Ne všude je platba kartou bezpečná. Zvláště v zemích třetího světa (například v Indonésii, Thajsku a dalších zemích) často dochází k podvodům s platebními kartami, kdy vám nějaký nepoctivý obchodník vybílí bankovní účet.

Z těchto důvodů je vhodnější rozměnit si peníze přímo v Česku. Ve vlasti se dokážete lépe zorientovat a porovnat směnné kurzy, než například při bloudění italskými uličkami. Pokud cestujete dál a tamnější měna není v Česku k sehnání, vybavte se alespoň dostatečnou zásobou amerických dolarů či eur, které můžete po příjezdu vyměnit.

5.) Nezkontrolovat si platnost pasu či vízovou povinnost

Typická školácká chyba. Týden před odjezdem zjistíte, že nemáte platný cestovní pas. Ještě není vše ztraceno, rychlopas vám vydají do 6 dnů. Zaplatíte za něj však 4000 Kč.

Prodražit cestu, či zcela ji znemožnit, může i opomenutí vízové povinnosti. Předem si zjistěte, zda je nutné do vaší cílové destinace vyřizovat vízum, a v jakém časovém předstihu.

6.) Neporovnat si místní ceny

Když už jste si dopřáli cestu do ciziny, určitě tam chcete i něco zažít, ochutnat a koupit. Sáhnout po první možnosti však bývá velmi drahou chybou. Ne na všech místech a u všech poskytovatelů jsou stejné ceny. Přitom pro úsporu stačí tak málo. Chcete si dopřát výlet lodí? Nespokojte se s první nabídkou, ale udělejte si krátkou procházku podél přístavu. Určitě najdete loď, která vám za projížďku nabídne výrazně levnější cenu. Sháníte pěkný suvenýr? Obejďete pár stánků.

Výhodou tohoto chování je i to, že k vám místní budou mít jiný přístup. Když uvidí vaši nerozhodnost a záměr zjistit si ceny jinde, hned přispěchají s levnější cenovou nabídkou.

7.) Kupovat irelevantní suvenýry

Možná jste si všimli, že stánky občas oplývají suvenýry, které nemají s danou zemí či regionem nic společného.

Ve Španělsku tudíž často narazíte na mexické klobouky, v Chorvatsku na tradiční řecký amulet nazar, či v italském Bari na ozdobné masky z benátského festivalu, přestože Benátky jsou od této destinace vzdálené 700 kilometrů.

Proto je vhodné si zjistit, jaké jsou pro danou zemi typické, ať zbytečně nevyhazujete peníze za neautentické předměty.

Tip! Chcete ušetřit hned teď? Získejte cestovní pojištění už od 7 Kč/den.