Jak změnit dodavatele elektřiny a ušetřit tak tisíce korun

jak změnit dodavatele elektřiny

[obsahova-navigace]

Čísla hovoří jasně. Přestože v minulém roce dodavatelé elektřiny podražili zhruba o 10 %, cenové rozdíly mezi jednotlivými energetickými firmami byly natolik velké, že běžný spotřebitel dokázal i navzdory rostoucím cenám ušetřit přechodem ke konkurenci. V roce 2019 mohl průměrný uživatel našeho portálu ušetřit 12 196 Kč ročně.

V tomto článku se zaměříme na to, jak změnit dodavatele elektřiny a získat výhodnější cenu.

Jak změnit dodavatele elektřiny

 

Udělejte si přehled o cenových nabídkách

V současné době na českém trhu působí více než 40 dodavatelů energií. Projít všechny jejich ceníky by vám zabralo dlouhé hodiny času, a navíc byste se ani nedostali k neveřejným nabídkám, které si firmy schraňují pro své VIP klienty a obchodní partnery.

Na našem portálu si uděláte přehled o cenách během dvou minut. Jednoduše zadáte údaje, týkající se vaší domácnosti (velikost vašeho obydlí a účel, na který elektřinu používáte). Na základě těchto údajů vám vyhledáme cenové nabídky pro váš typ domácnosti, tudíž si můžete vybrat tu nejlevnější.

V našem formuláři zadáte vaše telefonní číslo. To slouží k tomu, aby se s vámi mohl zkontaktovat náš specialista na energie, najít řešení přímo na míru vaší domácnosti a nabídnout vám i nějaké neveřejné nabídky. S energetickými poskytovateli totiž spolupracujeme už několik let a za tu dobu jsme si vybudovali silnou obchodní síť. V rámci našich obchodních vztahů nám řada energetických firem poskytuje podpultové cenové nabídky.

Tip! Na našem portálu můžete kromě klasických ceníků najít i nabídky, které běžným lidem nejsou dostupné, a ušetřit tak ještě více peněz. Porovnat ceny a ušetřit

Smlouva a garance ceny

Náš portál vám ukáže podrobné podmínky každé nabídky. Tzn. u každého dodavatele uvidíte, zda uzavíráte smlouvu na dobu určitou či neurčitou. Jaká jsou specifika obou možností a proč by vás parametry smlouvy měly zajímat?

  • U smluv na dobu určitou se zavazujete, že budete odebírat elektřinu po určité období, které je stanoveno ve smlouvě. U některých firem je to po dobu 1 roku, u jiných po dobu až 3 let. Výhodou těchto smluv je, že vám dodavatel obvykle poskytne garanci ceny – tzn. stejná zůstává stejná po celé toto období. Nevýhodou jsou podmínky odstoupení. Pokud smlouvu ukončíte před dohodnutým termínem, může po vás dodavatel chtít zaplatit sankci za nedodržení smlouvy – tato podmínka neplatí, pokud odběratel mění adresu, tedy při stěhování.
  • U smluv na dobu neurčitou můžete smlouvu vypovědět bez sankcí. Výpovědní lhůta je v délce 3 měsíců. Podle zákona nesmí být delší výpovědní lhůta, než je tato. Pokud náhodou některý z dodavatelů nevezme toto nařízení v potaz a dá vám k podpisu smlouvu s delší (například šestiměsíční) výpovědní lhůtou, podle zákona se lhůta automaticky zkracuje na 3 měsíce. Nevýhodou tohoto typu smluv je, že dodavatel obvykle neposkytuje garanci ceny.

Je výhodnější sáhnout po smlouvě na dobu určitou, nebo neurčitou? V časech, kdy dochází ke zdražování energií, je výhodnější zvolit smlouvu, která slibuje garanci ceny. Znamená to, že i když dojde ke zdražování cen na trhu, vaše cena se nezmění. Nevýhodu představuje poměrně dlouhý časový závazek. Smlouvu na dobu určitou tudíž volte jen tehdy, pokud jste si jisti, že se v dohledné době nebudete stěhovat. Pokud žijete v nájmu a uzavřete si smlouvu s dodavatelem elektřiny třeba na 3 roky, a za rok se přestěhujete jinam, může vyvstat problém v podobě předčasného ukončení smlouvy s dodavatelem a placení sankcí.

Zjistěte si informace o důvěryhodnosti dodavatele

Na českém trhu působí velké množství klasických i alternativních dodavatelů. Před uzavřením smlouvy si na internetu v krátkosti vygooglete, jaké zkušenosti s danou firmou mají ostatní zákazníci. Téměř o každém dodavateli lze dohledat internetové diskuze, ve kterých se lidé svěřují s tím, jak byli spokojeni či nespokojeni s férovostí nabídky, kvalitou klientského servisu i celkovou finanční úsporou. Není na škodu si do dané firmy zavolat, nebo jim napsat na online chat, abyste otestovali, jak ochotně se vám budou věnovat. Kvalita klientského servisu je totiž důležitá, protože v budoucnu můžete řešit nějaký závažný problém a právě ochota a proškolenost pracovníků klientské péče bude tím klíčovým parametrem, zda vaše situace bude nebo nebude vyřešena.

Energetický trh je bohužel neblaze známý tím, že se na něm občas odehrávaly a odehrávají neférové praktiky. Naštěstí se jedná jen o zlomek dodavatelů, ale je důležité mít se na pozoru.

O nekalých praktikách podvodníků z oblasti energetiky jsme sepsali užitečný článek ZDE.

Sjednání nabídky a výpověď u stávajícího dodavatele

Jestliže jste si dodavatele dostatečně „proklepli“ na internetu, přejděte na sjednání nabídky. Většina dodavatelů umožňuje vyřídit přechod od stávajícího dodavatele k novému, stačí jenom dodat plnou moc a nový dodavatel vše vyřídí za vás.

Co dělat v případě, když jste u nás uviděli zajímavou cenovou nabídku, ale smlouva u stávajícího dodavatele vám skončí až za několik měsíců? Náš telefonní specialista váz zkontaktuje a může vám konec smlouvy pohlídat. Poznačí si datum, kdy vám smlouva má skončit a až ten čas natsane, včas vás upozorní na její vypovězení.

Existuje případ, kdy můžete od dodavatele odstoupit v kratší výpovědní lhůtě a bez sankcí. Tím případem je skutečnost, kdy vám dodavatel zvýší cenu elektřiny nebo změní smluvní podmínky. V takovém případě máte nárok na odstoupení.

  • V případě, že vám dá dodavatel o této skutečnosti vědět minimálně 30 dní před datem účinnosti této změny, máte právo odstoupit ve lhůtě 10 dnů před účinností změny.
  • Jestliže váš dodavatel tuto třicetidenní lhůtu nedodrží, máte možnost odstoupit až 3 měsíce poté, co vám to dodavatel písemně sdělil.

Sjednání nabídky je na našich stránkách velmi jednoduché. Jakmile zvolíte konkrétní nabídku, všechny potřebné dokumenty vám pošleme na e-mail, včetně jednoduchých instrukcí, jak postupovat. Rovněž je vám k dispozici naše telefonní linka 810 800 080, nebo online chat na našich stránkách.