Jak si doma vyrobit roušku

rouška covid-19

[obsahova-navigace]

Roušku si můžete snadno vyrobit i doma ze starého bavlněného trička. Přinášíme vám nápady, jak ušít roušku, či jak si ji vyrobit i bez nutnosti šití.

Tip! Pokud chcete maximálně ušetřit na výrobě roušky, doporučujeme si pořídit veškeré materiály přes cashback – službu, která vám za nákup ve vašem oblíbeném obchodě vrátí část peněz zpět.
zdarma zkuste cashback

nosit roušku

Má nošení roušek smysl?

Nošení roušek má smysl nejen ze zdravotního, ale i ekonomického hlediska. Čím déle bude nákaza trvat, tím déle budou podniky zavřené a tím víc to všechno bude stát peněz (stát, firmy i vaši peněženku). Pokud se pandemie prodlouží, bude to mít výrazný dopad na ekonomiku a může dojít ke krachu některých firem a následnému propouštění. Délka pandemie rozhodne o tom, jak moc to ekokonika odnese. O tom můžete rozhodnout i vy, a to zamezením nákazy prostřednictvím roušek.

Může nošení roušek zabránit nákaze? Odborníci se shodují na tom, že ano. Především chráníte lidi kolem sebe. Koronavirus totiž můžete mít i tehdy, když nejevíte příznaky. Rouška dokáže šíření viru omezit, tudíž chráníte své blízké i lidi kolem sebe. Pokud byste chtěli ochránit sebe, tak je potřeba využívat respirátor třídy FFP3.

„Má rouška chrání Tebe, Tvá rouška chrání mě.“

Účinnost masek dokládá i nizozemská vědecká studie z roku 2008, která prokázala, že i podomácku vyrobené roušky mají potenciál zastavit či zmírnit šíření virové infekce.

V dnešní době, kdy na koronavirus umírají stovky lidí a italské zdravotnictví kolabuje, je zajímavé podívat se, jak se s koronavirem vypořádává třeba Taiwan. Tento ostrovní stát má v současné době jenom stovku nakažených, přestože jeho populace čítá přes 23 milionů lidí. Na Taiwanu začali lidé nosit roušky hned na začátku pandemie, což je jedním z důvodů, proč tato země současnou situaci tak skvěle zvládá.

DIY rouška

Jak vyrobit roušku?

Celá situace nastala tak rychle, že spousta lidí řeší problém, jak vyrobit roušku. Jde to velmi jednoduše. Zvládnete ji ušít, i vyrobit bez šicího stroje.

Pro ty, kteří dokážou vyrobit nebo ušít více roušek, udělejte dobrý skutek a přineste je tam, kde je na 100 % využijí – domovy seniorů, nemocnice, stacionáře, prodaváčkám či pošťákům. Určitě je ocení a ochrání tím především i další lidi kolem sebe.

jak ušít roušku

Jak ušít roušku?

1) Opatřete si 100 % bavlněnou látku o rozměrech 20 x 40 cm.

2) Před samotným šitím ji vyvařte v horké vodě o teplotě 80 – 90 stupňů. Po vyvaření a jejím uschnutí ji přežehlete.

3) Látku přeložíme na polovinu, takže vznikne čtverec. Jeho strany sešijeme k sobě, takže nám vznikne jakýsi tunel.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

4) Obrátíme tunel na lícovou stranu a prsty vytlačíme šitý šev tak, aby byl na hraně čtverce. Látku zažehlíme na celém jejím povrchu, aby se zvýraznil sešitý šev.

5) Nyní na roušce uděláme sklady. Roušku otočíte švem dolů a z každé strany zapíchnete rovnoměrně 6 špendlíků. Pokud nemáte špendlíky, udělejte si značky tužkou nebo nástřihem nůžkami.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

6) Nyní vytvoříme sklady. Přehnete látku v místě první značky a přiložíte ji na druhou značku. Takto vzniklý sklad zafixujte špendlíkama. Poté přehněte látku na třetí značce a přiložte na čtvrtou značku. Tak vytvoříte sklady po celé látce.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

7) Sklady zafixujte tak, že je od okrajů rovným stehem prošijete zhruba do délky 2 cm. Vyndáte špendlíky.

8) Nyní si vyrobíme popruhy, díky kterým bude možné roušku uvázat kolem hlavy. Vystřihněte si z látky pruh dlouhý zhruba 50 cm a široký 4 cm. Jeho šířku přeložíme na polovinu (tzn. na 2 cm) a přežehlíme.

Přesně uprostřed látky nám vznikne ryska. K rysce, která se nám vytvořila, přiložíme oba okraje, které ještě přeložíme na sebe. Přežehlíme. Tím nám na látce vzniknou čtyři sklady.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

9) Přeložte pruh na polovinu a tuto polovinu si zaznačte špendlíkem. Rovněž samotnou roušku si přeložte na polovinu a zaznačte špendlíkem. Polovina pruhu by měla být přesně v půlce roušky.

Pruh rozložte na celou jeho šířku a umístěte zezadu roušky. Položíme na šicí stroj.

10) Pruh na stroji přišijeme k roušce. Nezapomeňte při šití vytáhnout špendlík, kterým jsme si zaznačili polovinu pruhu.

11) Pruh poskládáme podle zažehlených rysek. Tzn. složíte jej podle vyznačených rysek na čtvrtiny a zapošijete po celé jeho délce.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

12) Stejným způsobem přišijte popruh na druhé straně.

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com (Renata Pekařová)

Raději se koukáte na video návody? Podívejte se na online školu šití Renaty Pekařové:

[youtube fPyltU8Tw-c]

Jiným způsobem, jak si opatřit vázací pruhy k roušce, je přišít si na její okraje elastické gumičky. Ustřihněte si asi 10 cm elastického pruhu či gumičky, jejich konce přišijte k sobě a tyto elastické kruhy přišijte k roušce. Tento typ roušky budete moct zaháknout za vaše uši.

nešitá rouška

Jak vyrobit roušku bez šití?

Nemáte doma šicí stroj, a dokonce ani jehlu a niť? I přesto si můžete vyrobit účinnou ochrannou roušku!

Rouška z šátku

Budete potřebovat šátek ši jakoukoliv bavlněnou látku a dvě gumičky.

1) Šátek poskládáme na několik částí, aby byl široký zhruba 7 centimetrů.

2) Zhruba do třetiny látky natáhneme gumičky z obou stran. 

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com/Šiška Decor

3) Přeložíme jednu část. Vznikne nám kapsička, do které zapasujeme část druhou.

jak ušít roušku

jak ušít rouškuZdroj: youtube.com/Šiška Decor

4) Rouška je hotová. Nosíme ji tak, že si gumičky zahákneme za uši.

Na celý video návod se můžete podívat na YouTube kanálu Šiška Decor zde:

[youtube _XDOiQ_dZso]

Rouška z trička

Dalším způsobem je vystřihnout si roušku ze starého trička. Potřebujete jen tričko a nůžky.

1) V oblasti ramen, kde je triško nejširší, si křídou nebo tužkou vyznačte tento tvar.

2) Vytřihněte tento tvar a uvažte si látku pomocí cípů kolem hlavy.

[youtube AeVfp7aEzb0]

Tip! V době koronavirové se vám ještě budou hodit naši další průvodci:

* Jak si poradit s covidovými Vánoci? Zkuste online dárek!
* Vánoční trhy 2020: Budou nebo nebudou v době koronaviru?
* Test na COVID-19 v Praze, Brně a dalších městech v ČR