Jak si zajistit pasivní příjem: Peníze, které se vydělávají samy

pasivní příjem

[obsahova-navigace]

Co je pasivní příjem?

Pasivní příjem jsou peníze, které vyděláváte bez toho, abyste vydávali zvýšené úsilí, pracovali nebo byli někde fyzicky přítomni.

Sesbírali jsme pro vás několik možností, jak si přijít k pasivnímu příjmu. Pasivní příjem totiž můžete získat nejen tehdy, když jste vlastníkem velkých úspor nebo nemovitosti, ale i tehdy, pokud moc našetřeno nemáte.

pronájem jako pasivní příjem

1) Pronájem

Pokud vlastníte dům či byt, ve kterém nebydlíte, můžete jej pronajímat a měsíčně si tak přijít k zajímavému zisku. Vyzkoušet můžete dlouhodobý pronájem, nebo krátkodobě ubytování přes platformu Airbnb. Výhodou jsou poměrně vysoké výdělky, nevýhodou vysoká rizikovost spojená s nebezpečím poničení nemovitosti a neplatiči (které po právní stránce nebývá snadné vystěhovat).

Tip! Přemýšlíte o hypotéce na byt, který vám bude přinášet do rodinného rozpočtu pasivní příjem? Spočítejte si, kde vás hypotéka vyjde nejlépe v naší online kalkulačce:

Najděte nejvýhodnější hypotéku

pronájem reklamní plochy

2) Pronájem reklamní plochy

Najezdíte se hodně po městě, nebo máte dům na dobře viditelném místě? Tyto plochy můžete zpeněžit a zajistit si tak stabilní pasivní příjem! Existují firmy, které vám zaplatí za reklamu, umístěnou na vašem automobilu, domě či plotě.

investice

3) Zhodnocení vašich úspor

Nemusíte být zrovna milionáři, aby vám vaše peníze generovaly nějakou rentu. Stačí dát peníze na spořicí účet s vyšší úrokovou sazbou, nebo každý měsíc investovat do podílových fondů.

Pokud máte například úspory ve výši 200 000 Kč, je zbytečné je držet na kontě s úrokovou mírou 0, 5 %, když je můžete uložit na kontu s úrokem 3 % a mít ročně pasivní příjem 6 000 Kč. Jaké banky vaše úspory zhodnotí nejlépe se dozvíte v našem porovnání spořicích účtů.

Tip! Výnos ve výši 3 % ročně vás nezaujal? Investicemi do podílových fondů a dluhopisů můžete získat pasivní příjem až ve výši 10 %. Porovnej výhodnost investic

krypto měna

4) Obchod s kryptoměnou

Určitě jste už někdy slyšeli o Bitcoinu. Zájem o něj poslední dobou poněkud opadl, ale stále se najde dost lidí, které tato kryptoměna zajímá. Kryptoměny se vyznačují vysokou volatilitou, což činí z tohoto typu investování poměrně rizikovou záležitost, avšak na těchto výkyvech se dá poměrně slušně vydělat.

prodej knih

5) Zajímavé dílo na internetu

Pokud jste dobří v psaní, zveřejněte na internetu knihu, kterou si budou lidé stahovat. Tento e-book vám bude vydělávat celkem slušné peníze, a pokud jej navíc přeložíte do angličtiny a nabídnete na americkém nebo anglickém trhu, váš výdělek bude ještě vyšší. Knihu můžete dát na Amazon, který si za tuto službu vezme provizi a část výdělků vám bude odevzdávat, nebo individuálně oslovit nějaké zahraniční vydavatele.

Čeští spisovatelé, kteří knihu vydali přes americké vydavatele, si měsíčně přijdou v průměru na pasivní příjem 10 000 – 30 000 Kč.

prodej fotografií

6) Prodej fotografií

Pokud jste vášniví fotografové a výplody vaší práce mají skutečnou kvalitu, zkuste je zpeněžit na nějaké fotobance (například na Shutterstocku). Tzn. fotografie jednou nafotíte, a následující roky obdržíte pasivní příjem pokaždé, když si vaši fotku někdo koupí.

Provozování automatu

7) Provozování automatu

Láká vás rozjet vlastní byznys, ale nemáte vlohy k vedení zaměstnanců a vlastně ani moc času se podniku věnovat? Provozováním nápojového nebo svačinového automatu vám nevzniká potřeba zaměstnávat lidi a váš zisk se generuje za vaší nepřítomnosti. Vy jen automat občas udržujete a doplňujete do něj zboží, nebo si na to najmete firmu.

prodej online kurzů

8) Prodej online kurzů

Jste v něčem dobří a máte v té oblasti znalosti, které by mohly někomu pomoct? Podělte se o ně se světem a vydělejte peníze. Když vytvoříte online kurz, zabere vám to několik hodin, ale peníze, které vám lidi budou platit za stažení kurzu, vám budou chodit ještě několik měsíců či let poté.

Online kurz můžete nabídnout například na Naucmese.cz nebo Seduo.cz.