20 nejpopulárnějších modelů vozů Škoda Auto. Legendy i nové Škodovky

nejoblíbenější škodovka

[obsahova-navigace]

Od začátku minulého století sjelo z výrobních pásů továren patřících Škodě Auto několik desítek modelů. Snad každý z nich psal svým způsobem historii. Až do roku 1928 ale nesla tahle auta původní název Laurin & Klement. Tím úplně prvním byl potom Model A, kterému se přezdívalo Voiturette. 

[youtube dD69KcdxFzY]

Škoda Auto patří k Česku

Se značkou Škoda se naši předci setkali poprvé v roce 1920, tehdy se objevil nákladní automobil označený jako Škoda 545.

Škoda vždycky uměla děla auta, která nás zákazníky prostě chytala za srdce. A protože se Škoda Auto docela ráda vrací k názvům svých modelů, třeba taková Škoda Octavia mohla projít rukama hned několika generací našich řidičů.

Ostatně poprvé sjel tenhle model z výrobní linky v roce 1959. Takže ji řídili nejspíše naši prarodiče. A protože znovu se na trh vrátila v roce 1996, stihli ji i naši rodiče a dnes jí řídíme my. Ostatně, vzhledem k tomu, že je to stále model obstarávající nemalou část příjmů automobilky, je docela dobře možná, že ve Škodě Octavia se svezou i naše děti.

Teď už se ale pojďme podívat na výběr 20ti NEJ! Škodovek.

[youtube x96WgV6miH0]

1.) Laurin & Klement Model A

Nejen Tesla označuje svá auto slovem Model. Také úplně první Škodovka, tehdy ještě Laurin & Klement, nesla tohle označení. Zadní kola tohoto dvoumístného automobilu poháněl vidlicový dvouválec s výkonem 7 koňských sil. Dokázal ho rozjet až na 40 km/h.

Logo Škoda (1926-1933)

2.) Škoda 545

První Škodovka s logem Škoda byla nákladním automobilem. Dokázala uvézt až 3 tuny a jet rychlostí 20 km/h. Na podvozku tohoto modelu se vyráběl také autobus či osobní a nákladní návěsy.

[youtube JguRaDlSO4M]

3.) Škoda 421

První Rapid, nebo také Škoda 421, se objevil v roce 1934, pod kapotou se skrýval řadový čtyřválec SV umístěný podélně za přední nápravou. Automobil měl délku 3800 mm a vážil 850 kilogramů. Dokázal jet až devadesátkou a spotřeboval 8 l/100 km. Karoserie měla ještě dřevěnou kostru.

Tip! Zdá se vám pojištění vašeho čtyřkolového miláčka příliš drahé? Najděte tu nejvýhodnější nabídku na trhu zde:

Najděte lepší povinné ručení

[youtube nDb6YvXTIEI]

4.) Škoda 640

Jinak také Škoda Superb. Jednalo se elegantní limuzínu s délko 5,5 metru, což by z dnešního pohledu byl skutečný koráb. Šestiválcový motor s výkonem 55 koňských sil mu umožnil uhánět rychlostí až 110 km/h, ovšem spotřeba činila 14 až 17 litrů na 100 km. Zajímavostí je, že Superb byl k dispozici i jako kabriolet.

[youtube qrvGOGYw2nc]

5.) Škoda Popular

Popular, nebo také Škoda 420, se vyráběl v letech 1934 až 1938. Zákazníci si ho mohli pořídit jako roadster, ale také jako dodávku. Celkem se vyrobilo 4 220 kusů této elegantní, byť poměrně malé – délka jen 3,77 m – Škodovky.

Zákazníky si získala právě variabilitou, ale také velmi elegantním designem, který vycházel z modelů značky Tatra. Tohle auto bylo opravdu krásné. Není divu, že jej vlastnila celá řada slavných osobností naší První republiky. Od Popularu existoval dokonce i stylový dvoumístní kabriolet (model 916), v letech 1935 až 1938 prodávala Škoda Popular dokonce verzi Monte Carlo. Ta už dokázala uhánět stodesítkou a potřebovala na to 10 litrů benzínu na 100 kilometrů.

Tip! Věděli jste, že existují společnosti, které vám za nákup autopotahů šitých za míru ještě zaplatí? Podívejte se třeba na E-autopotahy.cz.

[youtube ywkAid0OXws]

6.) Škoda Tudor

Dodnes ji známe jako Tudor, ve skutečnosti se ale tenhle model jmenoval Škoda 1102 a byl upraveným Popularem. Tudor bylo označení pro malá auta dvoudvéřovou karosérií, ale lidé v tehdejším Československu tomuhle modelu jinak neřekli. A tak už mu to zůstalo. I Tudor byl vyráběn jako kabriolet s pevnými bočnicemi a plátěnou stahovací střechou, jak si to pamatujeme od italských aut z osmdesátých let.

[youtube qQ6H_l4BzMM]

7.) Škoda 1200

Mohla se stát skutečnou legendou, ale doba jí nepřála. K malému autu ale potřebovala Škoda Auto po válce přidat i nějaké větší, a tak se zrodila Škoda 1200, té se přezdívalo Sedan a byl to po čertech elegantní vůz. Bohužel jeho výroba byla záhy po zahájení zastavena.

[youtube xt6yMG3xMWg]

8.) Škoda Spartak

Legendární Škoda 440 začala opouštět výrobní pásy v roce 1955. Automobil o délce 4 065 mm byl vybaven motorem o objemu 1 089 ccm s výkonem 40 koňských sil. Byl to právě Spartak, který naznačil další směr, kterým se bude Škoda Auto ubírat. A byl skutečně populární, vyrobilo se ho přes 75 tisíc kusů.

[youtube _XIsN6Lj2iE]

9.) Škoda Octavia 1959

Pro mnoho lidí je Octavia z roku 1959 nejkrásnějším modelem z produkce Škody Auto vůbec. Elegantní řešení masky i zádi, kulaté světlomety, robustní konstrukce – jen málokdo z nás se dokáže neohlédnout, když tuhle krásku spatří na silnici. Vyrobilo se jich totiž téměř čtvrt milionu kusů a některé jezdí dodnes.

[youtube 2WKedPwl2As]

10.) Škoda Felicia 1957

Jestli není nejkrásnější Octavia, pak je to Felicia z roku 1957. Je to auto, které prostě musíte milovat. Čtyřmístný hardtop dokázal po silnicích svištět až 128 km/h a potřeboval k tomu 9 litrů na 100 km. V závodě Škoda Auto v Kvasinách se jich tehdy vyrobilo jen necelých 30 tisíc kusů. Vlastnit jí dnes je tedy skutečná vzácnost.

[youtube hah-SPFnHzE]

11.) Škoda 1000 MB

Právě dvojice písmen ve jméně modelu mu dala jméno. Kdo měl „mbéčko“, to už byl skutečně někdo. Škoda dokázala opět přijít s autem, které bylo na svou dobu neobvyklé a velmi elegantní. Motor měl objem necelý litr, ale výkon 42 HP byl uložen vzadu. Mbéčko dokázalo jet až stodvacítkou, model vyráběný od roku 1966 dokonce i 125 km/h. Celkem se jich vyrobilo téměř půl milionu.

Tip! Ten správný motorový olej pro své Mbéčko teď můžete koupit i v Jaknaauto.cz. Zároveň vás potěší 8% cashback.

[youtube eW9cZqaGflE]

12.) Škoda 100

I když nikdy nedosáhla popularity svého předchůdce, také Škoda 100 byla miláčkem řady českých motoristů. Ostatně, vzhledem k tomu, že byla populárnímu „mbéčku“ poměrně podobná, občas s ním bývá zaměňována. Automobil měl délku 4 155 mm a vážil 805 až 880 kilo. Z pásů Škoda Auto jich sjel téměř milion. Z tohoto modelu později vznikla také Škoda 110 R, tedy populární „erko“.

[youtube gRW3rm4Mftg]

13.) Škoda 105

V polovině sedmdesátých let přišla řada na Škodu 105 a 120. Tyto modely dodnes patří do pětice nejprodávanějších Škodovek v historii. Společně s odvozenými modely Škoda 125 a 130 se těchto Škodovek prodaly více než dva miliony. Slušnou popularitu si získaly také ve světě. Nakonec to byly poslední škodovky s pohonem zadních kol. I u těchto modelů se dočkali čeští řidiči sportovních verzí – vlastnit Garde nebo Rapid znamenalo ve své době skutečnou společenskou prestiž.

Tip! Pokud vlastníte stopětku, nezapomeňte na to, že i tahle krasotinka potřebuje povinné ručení! To nejvýhodnější právě k tomuto modelu naleznete ZDE.

[youtube D4uuCdAqfjM]

14.) Škoda Favorit

Autorem vnějšího designu prvního vozu automobilky Škoda Auto s pohonem předních kol bylo italské studio Berone. Na vozovkách tehdejšího Československa působil velmi moderně, ale ve skutečnosti byla jeho koncepce v době uvedení na trh poměrně zastaralá. I tak se ho stihlo vyrobit, společně s kombi Forman, přes milion kusů.

Tip! Jezdíte v této legendě? Podívejte se, kde ji pojistíte nejlevněji v našem porovnávači povinného ručení.

[youtube Bwp9eoPK2vw]

15.) Škoda Felicia 1994

Škoda Felicia se pod křídly koncernu Volkswagen vrátila k životu v roce 1994 a byla vlastně mírně modernizovanou Škodou Favorit. Dostala oblejší tvary a modernější vzhled, i když motory zůstaly vlastně stejné. I tak je to ale čtvrtý nejprodávanější model vůbec, prodalo se téměř 1,5 milionu kusů.

[youtube 8OmvJuOtXIc]

16.) Škoda Octavia I

Její uvedení na trh v roce 1996 znamenal pro Škoda Auto skutečný návrat na výsluní. Konečně tu byl zase model střední třídy s okřídleným šípem na kapotě. Když se pak přidal ještě model Superb, bylo už zřejmé, že historie značky ve dvacátém století neskončí.

Vloni jsme se dočkali už čtvrté generace a nejspíše ani ta nebude poslední. Škoda Octavia zůstane v našich srdcích ještě dlouho.

[youtube LP5poJYhYmg]

17.) Škoda Fabia

Nástupce Felicie je již tak zvaně koncernovým autem. S délkou 3 960 mm je Fabia o něco menší než Felicia. Také od tohoto modelu je možné koupit užitkovou verzi Praktik nebo verzi Kombi.

[youtube iR1y-yB58Ak]

18.) Škoda Superb

Další návrat ke slavnému jménu se uskutečnil v roce 2001, tehdy se Škoda Auto zařadila k výrobcům pokrývajících všechny důležité segmenty. Škoda Superb první generace byla řazena do střední/vyšší třídy a od začátku dokazuje, že je schopná konkurovat i legendám jako VW Passat. Byla postavena na stejné podvozkové platformě B5, měla ale o 10 cm delší rozvor. Typickou „českou“ vychytávkou je pak schránka na uložení deštníku v předních dveřích.

[youtube tT9y2u9KkEU]

19.) Škoda Rapid

Škoda Auto se opět vrátila ke starému jménu jednoho z modelů, od roku 2013 je v nabídce Škoda Rapid. Tentokráte ale ne už jako sportovně laděné auto, ale jako vůz nižší střední třídy vyplňující mezeru mezi Fabií a Octavií. Zajímavou vychytávkou je škrabka na led integrovaná do krytu nádrže a vyjímatelný koš na odpadky.

Tip! Než odběhnete na další článek, spočítejte si povinné ručení na vaše auto! Průměrný řidič v našem porovnávači ušetří 2 100 Kč ročně.

Porovnej povinná ručení

[youtube kD6YeG-LXyc]

20.) Škoda Kodiaq

Dnes už těžko může nějaká automobilka ignorovat segment SUV. A Škoda Auto do něj vstoupila skutečně razantně. Na modelu Yetti si vyzkoušela, že o tahle auta mají zákazníci zájem.

Kodiaq se začal vyrábět v roce 2016 a rychle opanoval prodejní žebříčky SUV segmentu v Česku, ikdyž úspěch slaví také jinde ve světě. 

Úvodní foto, zdroj: Škoda Auto