Životní pojištění a daně: Kolik můžete ušetřit?

životní pojištění

[obsahova-navigace]

Věděli jste, že si můžete soukromé životní pojištění odečíst z daní a tím ušetřit? Stačí si zkontrolovat, zda splňujete několik podmínek a daň zaplacená na pojištění vám bude vrácena.

životní pojištění

Proč si pořídit životní pojištění?

Životní pojištění se vám může zdát jako zbytečný výdaj navíc. Nicméně jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že vás kryje právě v těch nečekaných situacích, které život přináší. Podle nastavení životního pojištění a dalších připojištění budete krytí v případě dlouhodobé nemoci, když vám úraz způsobil invaliditu nebo zajistíte své nejbližší v případě vašeho úmrtí.

Cena pojištění se pohybuje od 700 kč do několika tisíc Kč za měsíc, avšak vámi placené životní pojištění daně, které platíte, dokáže alespoň trochu snížit.

Tip! Najděte si, na kolik by vás vyšlo životní pojištění v online srovnávači. Je zdarma a nabídky pojišťoven porovná do minuty.

Porovnej životní pojištění

životní pojištění

Můžu využít životní pojištění na daně?

Životní pojištění daně umí snížit až o 3 600 Kč. Tato maximální částka, kterou životní pojištění daně snižuje je vypočítaná z toho, že za životní pojistku za rok zaplatíme alespoň 24 000 Kč. To znamená, že máme zřízené životní pojištění, za které měsíčně platíme alespoň 2 000 Kč.

Při splnění dalších podmínek si následně můžete odečíst 24 000 Kč z vyměřovacího základu daně. Tímto způsobem se vám vrátí oněch 3 600 Kč, což odpovídá 15% dani, kterou jsme za pojištění zaplatili.

životní pojištění

Podmínky pro uplatnění slevy za životní pojištění

  • Životní pojištění si uzavřete sami na sebe.
  • Pojistné plnění vám bude vyplaceno (důchod nebo jednorázově plnění) až po 60 měsících od uzavření smlouvy (toto musí být přímo uvedeno ve smlouvě) a nejdříve v roce, kdy dosáhnete věku 60 let.
  • Pojistka pro případ dožití, která má pojistnou dobu od 5 do 15 let, má danou pojistnou částku min. 40 000 Kč.
  • Pojistka pro případ dožití, která má pojistnou dobu nad 15 let má danou pojistnou částku min. 70 000 Kč.
  • Pojistka vám neumožňuje pravidelnou výplatu kapitálové hodnoty.

životní pojištění a daně

Jak na formulář daňového přiznání pro uplatnění slevy na dani?

Pokud chcete využít ponížení, které poskytuje životní pojištění na daně, musíte ho uvést v daňovém formuláři. Jsou pro ně vyhrazené řádky 48 a 49 (oddíl 3), nebo ve zjednodušeném přiznání řádky 27 a 28.

Zde jednoduše napíšete částku, kterou jste zaplatili za pojistné, a jak dlouho jste jej platili. Nezapomeňte připojit jako přílohy k přiznání i potvrzení o pojistném a kopie smluv.

Pokud za vás daňové přiznání odevzdává zaměstnavatel, pak mu musíte do 15. února odevzdat doklad o zaplaceném pojistném a kopii smlouvy. Stejně tak postupujete i v případě, že vám daně dělá poradce či účetní.

A na závěr pozor! Pokud si zrušíte životní pojištění, daně, které jste si díky němu ponížili, budete muset doplatit. Více se ke zrušenému životnímu pojištění dozvíte v našich průvodcích:

* Jak na výpověď životního pojištění? Postup + vzor ke stažení.
* Jak dodanit zrušené životní pojištění?