Elektřina a plyn: Specialista na energie odpovídá na vaše časté dotazy

rozhovor

[obsahova-navigace]

Monika Gažíková je ostřílenou odbornicí na plyn, elektřinu a jejich využití v domácnosti. V oboru má letité zkušenosti, které ovšem denně obohacuje novinkami. Její milý hlas běžně slýcháváte v prvních liniích naší energeticko-poradenské linky nebo si s ní dopisujete v rámci bezplatných konzultací na emailu uspory@porovnej24.cz. Pokud vás zajímají erudované odpovědi na často kladené dotazy, neváhejte se začíst do následujícího rozhovoru.

elektrika

Kdy je nejlevnější elektřina?

Nejlevnější elektřina a vůbec celková cena za energie se odvíjí od způsobu využití v domácnosti. Pokud tedy používáte elektřinu pouze ke svícení a provozu elektrospotřebičů, máte tzv. vysoký tarif. Cenu elektřiny tedy máte po celý den stejnou, ať už jí čerpáte v jakoukoliv hodinu.

V případě, že elektřinou i topíte nebo jí používáte na ohřev vody, máte kromě vysokého také tarif nízký. Nízký tarif je mnohdy o více než 30 % za 1 MWh levnější než vysoký. Platí 8-22 hodin denně v závislosti na distribuční sazbě. Konkrétní časy nízkého tarifu ve vaší domácnosti ovšem doporučuji ověřit u vašeho distributora (např. PRE, ČEZ, E.ON, aj.).

Tip! Nejlevnějšího dodavatele elektřiny jednoduše najdete v našem porovnávači. Stačí vyplnit několik základních údajů.

Porovnej dodavatele elektřiny

elektrárna

Proč zdražuje elektřina?

Na cenu elektřiny má vliv hned několik faktorů. Jedním z nich je cena emisních povolenek, které opravňují firmy a elektrárny k vypouštění CO2 do vzduchu. Za posledních pár let se cena emisních povolenek zdvojnásobila v zemích produkujících elektrickou energii hlavně díky uhelným elektrárnám. Toto platí jak pro nás, tak sousední Německo, se kterým jsme úzce energeticky provázáni.

Dalším faktorem je snaha přejít na obnovitelné zdroje, které vyžadují obrovské počáteční investice, což se odráží právě v koncových cenách za elektřinu. Na nejvyšší ceny bychom se měli připravit po odstavení uhelných a jaderných elektráren v Německu, které pravděpodobně proběhne po roce 2022.

Zajímavým, nestandardním faktorem je od letošního roku situace kolem epidemie koronaviru. Víme, že „díky“ ní ceny energií na jaře 2020 výrazně klesly. Bylo to způsobeno hlavně nízkou poptávkou od velkých odběratelů kvůli uzavření velkých výrobních podniků a firem.

Dodavatelé nízkých cen na trhu využili a to se promítlo na podzim, kdy došlo ke zlevnění energii i pro menší spotřebitele, domácnosti. Nyní jsou ceny na úrovni začátku roku 2020. Přitom prognóza z minulého roku spíše ukazovala na zdražení. Proto nelze s jistotou ani tvrdit, jak bude probíhat situace po odstavení elektráren v Německu.

elektrická trouba

Kdy se platí elektřina?

Za elektřinu každý platí zálohově na základě předem zvolené časnosti. Spotřebitelé si mohou vybrat mezi měsíční, čtvrtletní nebo roční zálohovou platbou.

elektrické topení

Co je lepší, plyn nebo elektřina?

Jednoznačně nelze říci, jestli je lepší plyn nebo elektřina. To se odvíjí především od využití daného typu energie a osobních prefencí.

Například vytápění plynem je pohodlnější, ekologičtější a levnější než vytápění elektřinou. Nicméně pořizovací náklady na plynovou přípojku, kotel a tepelné čerpadlo jsou velmi vysoké. Návratnost této investice je tedy dlouhá. Zároveň možnost plynové přípojky není celorepublikově dostupná.

Elektřina je oproti plynu dražší, ale pořizovací náklady jsou o hodně nižší a dostupnost připojení jednodušší.

Při výběru způsobu vytápění je důležité vzít v potaz o jakou stavbu se jedná a jaká bude energetická náročnost. Všeobecně tak platí, že vytápění plynem je vhodnější na větší, nezateplené domy, kde by elektřina byla neuvěřitelně drahá. Oproti tomu na nízkoenergetické (pasivní) domy se lépe hodí vytápění elektřinou. Počítá se totiž s využitím nízkého tarifu.

plynový ohřívač vody

Kdo má nejlevnější plyn?

Kdo má nejlevnější plyn nelze říci jednoznačně. Záleží na tom, jakým způsobem je plyn v domácnosti využíván.

Pokud spotřebitel na plynu jen vaří, má velmi malou spotřebu. V takovém případě je dobré hledat dodavatele, který naceňuje tuto komoditu co nejnižším stálým měsíčním poplatkem.

Cena plynu se kromě platby za distribuci, kterou spotřebitel neovlivní, skládá ze dvou složek – cena za jednotku (1 MWh) a stálý měsíční poplatek od 0 do 320 Kč. Při malé spotřebě je měsíční poplatek hlavním ukazatelem.

V případě, že domácnost využívá plyn k vytápění, má velkou spotřebu. Aby měla co nejlevnější plyn, je důležité koukat na cenu za jednotku. Poplatek v tomto případě není tak důležitý.

Tip! Ceny různých dodavatelů plynu ve vašem kraji můžete jednoduše porovnat zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele plynu

únik plynu

Co dělat, když cítím plyn?

Když je doma cítit plyn, je potřeba zachovat chladnou hlavu, nepodlehnout panice a postupovat následujícím způsobem:

  • Vypnout veškeré hořáky a uzavřít všechny uzávěry, včetně hlavního.
  • Otevřít všechna okna a řádně vyvětrat.
  • V žádném případě nepoužívat elektrické spotřebiče, nerozsvěcovat a nezvonit na sousedy! Pouze klepat.
  • Opustit budovu a až poté zavolat pohotovostní službu na lince 1239. Nikoli dříve.

Úniku plynu lze předejít pravidelnou kontrolou plynových kotlů a ohřívačů, která je dle zákona povinná. Není dobré ji podceňovat či brát na lehkou váhu.

detektor úniku plynu

Kdy je unikající plyn v normě?

Plyn by v žádném případě neměl unikat samovolně. Každý, kdo využívá plyn v domácnosti k vytápění, ohřev vody nebo jiným způsobem, by si měl pořídit detektor na únik plynu. Důležité je také jeho správné umístění.

“Detektor na zemní plyn (je lehčí než vzduch) má být instalován nad úrovní možného zdroje úniku (obvykle 0,3 m od stropu). Detektor na propan-butan by se měl nacházet co nejníže (obvykle 0,1 m nad podlahou),” doporučuje Česká asociace hasičských důstojníků.

roční vyúčtování plynu

Kdy chodí vyúčtování za plyn?

Vyúčtování za plyn se vystavuje na základě odečtu stavu plynoměru příslušným distributorem. Tento údaj předává distributor dodavateli a ten vystaví fakturu konečnému zákazníkovi. Termíny jsou různé, záleží na daném distributorovi.

Věděli jste, že… si můžete nechat ZDARMA překontrolovat vyúčtování za plyn a elektřinu? Stačí ho vyfotit mobilem nebo nascenovat a zaslat našim specialistům na email uspory@porovnej24.cz, nebo smskou či přes WhatsApp na telefonní číslo +420 606 457 785.

plynový sporák

Kdy se vrací přeplatek za plyn?

Většina dodavatelů vrací přeplatky za plyn nejpozději do 30 dnů od vystavení ročního vyúčtování. Přesné datum splatnosti je na něm vždy uvedeno.

plynový a elektrický sporák

Co je lepší, indukce nebo plyn?

Obojí má své výhody a nevýhody. Vaření na plynu je rychlé a snadno ovladatelné. Koupě plynového sporáku je levnější. Naopak je těžší údržba a úklid díky členitosti povrchu. Plyn je také levnější komodita.

Indukce je moderní, úsporná a hodí se do domácností, které vaří hodně často. Snadno se udržuje v čistotě, ale je stále poměrně drahá. Pozor si také musíme dát na použití nádobí.

Chtěli byste se Moniky i vy na něco zeptat? Neváhejte psát dolů do komentářů. Odpovědi na vaše dotazy ohledně energií se postupně objeví v tomto článku.