Stavební spoření v roce 2022: Vyplatí se ještě?

stavební spoření 2021

[obsahova-navigace]

V současné době se stavební spořitelny těší vyššímu zájmu ze strany střadatelů. Podle aktuálního průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen je „stavebko“ nejoblíbenějším spořicím produktem v Čechách. Favorizuje ho celých 61 % dotázaných respondentů.

Proč lidé tolik poptávají stavební spoření?

Důvodem je opatření České národní banky, podle které musí mít žadatel o hypoteční úvěr naspořeno minimálně 10 % z hodnoty nemovitosti (hypotéka s maximální 90% LTV). Z toho důvodu se lidé obracejí na stavební spořitelny, které jim pomohou požadovanou částku vlastních zdrojů získat.

Ale i to už u mnoha bank, poskytující hypotéky neplatí, jelikož banky prověřují žadatele, jestli si v období 6 měsíců, před žádostí o hypotéku nevzali právě úvěr ze stavebního spoření, pak by porušovali opatření ČNB o doložení vlastních zdrojů na nemovitost, respektive úvěr by ji započítavali do aktuální žádosti. Pokud ale jsou žadatelné o bydlení dva, tak jeden si může vzít hypotéku a druhý zbytek zdrojů čerpat právě úvěrem ze stavebního spoření, který vychází mnohem lépe než klasické spotřebitelské úvěry.

Tip! Zajímá vás, za jakých podmínek dostanete hypotéku u jednotlivých bank? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:

Porovnej hypotéky

stavební spoření 2021

Vyplatí se stavební spoření 2022?

Stavební spoření vs spořicí účet

Úrokové sazby stavebního spoření nemusí být nutně vyšší, než u spořicích a bankovních účtů – tzn. pokud se rozhodujete mezi uložením peněz na účtu a stavebním spořením, projděte si nejdříve přehled spořicích účtů. Nicméně když k úroku u stavebního spoření ještě přičteme maximální státní příspěvek, může být zhodnocení vašich financí mnohem výhodnějším.

Finanční instituce Název produktu Poplatek za založení účtu Poplatek za vedení účtu Úroková sazba
Equa bank Spořicí účet HIT 0 Kč 0 Kč až 1,5 %
Moneta Money Bank Spořicí účet Genius 8 0 Kč 0 Kč až 0,6 %
Oberbank Spořicí účet Speciál 0 Kč 0 Kč až 1,0 %
Moneta Money Bank Jednorázový termínovaný vklad 0 Kč 0 Kč až 2,5 %
Artesa, spořitelní družstvo Termínovaný vklad Artesa STANDARD 0 Kč 0 Kč až 3,3 %

Tip! Chcete porovnat více spořicích účtů? Zkuste jednoduchý srovnávač a do minuty zjistěte, který je ten nejvýhodnější:
Porovnej spořicí účty

Stavební spoření vs penzijní spoření

Penzijní spoření nabízí velmi různorodé možnosti zhodnocení. Roli zde totiž hraje, jaký typ investiční strategie zvolíte (zda konzervativní s nižší mírou rizika, nebo rizikovější dynamickou, umožňující vyšší zhodnocení). V závislosti na typu investiční strategie se roční zhodnocení může pohybovat od 0, 4 % po 7, 2 %.

Penzijní spoření může tudíž nabídnout zajímavější finanční zhodnocení i vyšší státní příspěvek – oproti stavebnímu spoření klient získá od státu až o 760 Kč ročně více. O výhodách penzijního připojištění se můžete dočíst v našem článku:
Souboj benefitů: vyplatí se příspěvek na penzijní připojištění, nebo životní pojištění?

stavební spoření 2021

Stavební spoření 2022 a jeho podmínky

Stavební spoření je pro lidi lákavé hlavně díky štědrému státnímu příspěvku. Stát přispívá 10 % z ročně uspořené částky, nejvýše však 2000 Kč za rok. Abyste tudíž dosáhli na maximální výši podpory, je nutné měsíčně spořit alespoň 1667 Kč. Státní příspěvek se připisuje klientovi na účet jednou ročně (většinou kolem dubna), tudíž pokud klient v první části roku spořil méně a chce dosáhnout na maximální výši příspěvku, může ke konci kalendářního roku poslat vyšší vklad, aby celkový roční vklad dorovnal.

V tabulce uvádíme příklady měsíčních vkladů a výši státní podpory, na kterou klient může dosáhnout.

Výše měsíčního vkladu Roční státní podpora
500 Kč 588 Kč
800 Kč 965 Kč
1000 Kč 1216 Kč
1500 Kč 1834 Kč
1667 Kč 2000 Kč (maximum)

Pro získání podpory je nutné spořit minimálně 6 let. Po této době můžete smlouvu ukončit a peníze vybrat, anebo spořit dál. Naspořené peníze lze využít k libovolným účelům, aniž by klient musel dokazovat, jak s penězi naložil. Klient může smlouvu ukončit i před uplynutím 6 let a peníze si vybrat, přijde však o veškeré státní příspěvky. Úroková sazba je pevně daná po období 6 let. Po této době může stavební spořitelna úrok snížit.

Klient si při zakládání stavebního spoření určí cílovou částku, podle které si rozvrhne délku spoření a výši měsíčních vkladů. Pokud v průběhu spoření změní názor a bude chtít spořit déle, může si cílovou částku navýšit. Klient má rovněž nárok na úvěr ze stavebního spoření, který může či nemusí využít. O co se jedná? Stavební spořitelna vám může nabídnout dva typy úvěrů:

1.) Řádný úvěr

Můžou jej čerpat ti klienti, kteří spoří minimálně 2 roky a mají naspořeno minimálně 25 – 40 % cílové částky (záleží na spořitelně). Výhodou tohoto úvěru je garance úroku po celou dobu splácení – stanovení úroku se totiž řídí určitými pravidly.

Rozdíl mezi úrokovou sazbou, kterou spořitelna úročí klientovy peníze a sazbou, s kterou vám půjčí, nesmí být víc než tři procentní body.

2.) Překlenovací úvěr

O tento typ úvěru může klient požádat kdykoliv, nezávisle na době spoření. Jedná se o úvěr překlenovací, tzn. klient jej může čerpat do doby, než mu vznikne nárok na řádný úvěr (tzn. než naspoří 25-40 % cílové částky).

Jak překlenovací úvěr funguje? Spořitelna klientovi půjčí cílovou částku a klient nesplácí splátky, pouze úrok (který je vyšší než u řádného úvěru). Ten je však pořád stejný a nezmenšuje se, protože dluh se neumořuje. Tzn. pokud má klient cílovou částku 300 000 Kč, stále z ní platí stejný úrok.

Zároveň má povinnost stále spořit v rámci stavebního spoření, dokud nenaspoří požadované procenta z cílové částky. Tehdy mu spořitelna poskytne řádný úvěr, který mu poslouží ke splacení úvěru překlenovacího – tzn. překlenovací úvěr zanikne a je nahrazen řádným úvěrem, kterýž se vyznačuje nižšími úroky.

stavební spoření

Aktuální nabídky stavebních spořitelen

Stavební spoření zatím nemáte a uvažujete, u které společnosti se vám vyplatí? Pročesali jsme internet a zjistili, kde vám co zajímavého nabídnou.

Finanční instituce Název produktu Roční zhodnocení úspor (včetně státní podpory) Akční nabídka
Modrá pyramida Moudré stavební spoření až 4,23 %
MONETA Money Bank Stavební spoření až 5,04 % Uzavření smlouvy online bez poplatku za sjednání.
Stavební spořitelna České spořitelny Stavební spoření s Buřinkou až 4,8 %
ČSOB Stavební spořitelna Stavební spoření až 4 % Bez vstupního poplatku.
Raiffeisen stavební spořitelna Stavební spoření až 5,25 % Akce s úrokem až 5,25 % platí do 30.dubna 2022.

Ještě by vás mohly zajímat… naše další články na téma bydlení a finance:

* Daň z prodeje nemovitosti: Kdo ji platí? Kdy jste od ní osvobozeni?
* Vývoj úrokových sazeb hypoték 2022
* Elektrické podlahové topení: Cena za m2, spotřeba a měsíční náklady