Jak šetřit? Zkuste těchto 5 jednoduchých tipů!

prasátko

[obsahova-navigace]

Ne nadarmo se říká, že je něco dlouhé, jak týden před výplatou. Skutečně, poslední týden do výplaty může být pro některé z nás doslova utrpením. Nebo možná pro každého z nás. Mnohdy totiž nezáleží na tom, kolik vám přijde účet. I boháč utratí klidně celou svoji výplatu. Proč? Lidé nespoří, neumějí to a kašlou na to. Nebuďte jako všichni, zamyslete se nad svojí finanční stránkou, a pojďte to společně s námi změnit.

spoření

1.) Jak šetřit se spořicím účtem?

Ptáte se, čím začít? Založte si u své banky spořicí účet a přispívejte na něj. Každý měsíc stejnou částku. Ne takovou, která vás zruinuje, ale prostě něco. Třeba 500 Kč měsíčně není moc, ale za rok už je to 6 000 Kč plus k tomu skvělý úrok, který peníze ještě zhodnotí. Nezapomeňte, přispívat si můžete jakoukoli částkou.

Pokud pobíráte měsíčně 40 000 Kč, pošlete tam klidně 5 000 Kč. A pěkně je tam nechejte. To jsou peníze, na které sáhněte až opravdu v nouzi nejvyšší, takže na nový iPhone rovnou zapomeňte.

Tip! Chcete zjistit, kde teď dostanete nejvýhodnější podmínky ke spořicímu účtu? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:
Porovnej spořicí účty

mobilní aplikace

2.) Jak šetřit kontrolou nákladů?

Doby, kdy jste si zapisovali na papírek, kolik jste kde nechali peněz, jsou naštěstí dávno pryč. Díky chytrým telefonům existuje také nespočet chytrých aplikací, a ty vám pohlídají náklady dokonale.

Zkuste třeba Spendee. Aplikace je zdarma, navolíte si do ní potřebné údaje, jako je výše měsíčního platu, a poté už jen zaznamenáváte, kolik utratíte za kulturu, jídlo a další. Po měsíci pak uvidíte, co vás stojí nejvíce peněz a můžete náklady dále optimalizovat.  

Zjistíte třeba, že nechat si dovážet jídlo je drahá sranda, kterou si do příště odpustíte. No a hele, první dva tisíce máte naspořené. A to nemluvíme o částce za telefon. Že nemůže být nižší? Může! Zavolejte svému operátorovi a řekněte, že přecházíte ke konkurenci. I on vám po chvíli sdělí, že je celkem jednoduché vaše náklady ještě o něco snížit.

Šetřit se dá také na provozních nákladech automobilu, a to třeba i na pneumatikách. Pokud málo jezdíte, mohou být pro vás celoroční pneumatiky vhodnou volbou. Ušetříte tak na přezouvání, vyvážení a nebudou vám zimní pneumatiky zbytečně stárnout, což může být nebezpečné.

Tip! Nabídky operátorů také také srovnáte v porovnávači. Stačí zadat pár údajů:
Porovnej mobilní tarify

vaření

3.) Překonejte lenost a začněte šetřit

Mít auto je fajn, ale levné to teda není určitě. Můžete do něj totiž neustále cpát peníze. To máte letní a zimní pneumatiky, benzín nebo nafta, výměna oleje, povinné ručení, pojištění, pravidelný servis… Do toho všeho se občas porouchá tohle a na to zase navazuje tamto. Pokud chcete šetřit, odpovězte si sami, jestli automobil skutečně potřebujete. Nepotřebujete, já to věděl. Pokud nežijete v odříznuté vsi, kam jede autobus jednou denně, cestujte s MHD! Nebudete rozhodně jediní, a navíc kromě dalších úspor přidáte i svému zdraví. Na zastávku totiž musíte dojít vždycky.

Jak ušetřit ještě víc? Začněte si vařit. Alespoň tři dny v týdnu si noste do práce jídlo z domova. Společný oběd je sice fajn sociální záležitost, ale vy si to prostě nemůžete dovolit. Možná to zní krutě, ale on si to ve výsledku může dovolit jen málokdo. Spočítejte si to. Dejme tomu, že utratíte 100 Kč za oběd denně, což je navíc částka bez pití a dýška, to máte 5 x 100 a 500 x 4. To je minimálně 2 000 Kč za měsíc, za které dnes seženete třeba letenky do zahraničí, dobrou chuť!

Pokud chcete spořit, tak si nikdy neobjednávejte jídlo až k vám domů. To je opravdu drahá sranda! Zlaté obědy, fakt. K jídlu samotnému totiž připočítejte ještě dopravu. Zvedněte zadek a projděte se, tak daleko to není. Nebuďte líní!

řím

4.) Jak ušetřit na dovolenou?

Možná to teď zní opravdu zoufale, ale není tomu tak. Potraviny v akci nakupovat už umíme, ale co takhle letenky nebo třeba rovnou celé dovolené? Na létání se dá skvěle ušetřit. Pokud toužíte vidět například Londýn, Paříž, Řím a podobná evropská města, leťte nízkonákladovou společností. Asi se budete muset při letu na dvě hodiny uskrovnit kvůli nedostatku prostoru. Nicméně jste opět ušetřili peníze a hurá s nimi na spořicí účet. Na Facebooku je stránek o levných letenkách veliká hromada, začněte je odebírat, a i ony vám pomohou spořit.

To samé platí při výběru dovolené u moře. Pokud si nemusíte v zaměstnání plánovat volno dlouho dopředu a máte tolerantního šéfa, je dovolená na poslední chvíli to pravé řešení. Tato varianta je ideální pro ty, kteří se chtějí podívat k moři a jsou otevřeni mnoha možnostem.

Chcete k moři a je vám jedno, zda to bude Itálie, Španělsko či Řecko? LAST MINUTE je pro vás ideálním řešením. Ušetříte tisíce a užijete si úplně tu stejnou dovolenou, jako lidé, kteří ji mají koupenou již dávno před vámi. Spořicí účet se navíc už třese na další peníze, které na něm přistanou a bude to celkem balík. Cestovka totiž nechce nechat v letadle kvůli vysokým nákladům za jeho pronájem ani sedadlo prázdné, a proto radši ustoupí od velké marže a zatlačí cenu za dovolenou na velmi solidní částku.

Tip! Na dovolenou se rozhodně nezapomeňte pojistit! To nejlevnější cestovní pojištění najdete v našem porovnávači. Pořídit ho můžete už za 7 Kč na den!

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

nakupování

5.) Jak šetřit při nákupech?

Reklama je všude kolem nás a je těžké jí odolat, ale snažte se. Překonejte se a nenechejte se zmást. Že ten nový smartphone je nejlepší ze všech? Není, to je jen lákavý marketing. Je skoro stejný jako ten, který jste si koupili před rokem. Že už vám tenhle fotoaparát nestačí? Ale stačí, vždyť zvládne všechno na jedničku, tak proč ho chcete měnit? Protože to na vás vykouklo v reklamě? Dejte pokoj.

Nepodléhejte impulzivnímu nakupování. Poradíme vám menší trik. Před každým nákupem si sepište tři racionální důvody, proč chcete daný produkt zakoupit. K tomu si ještě stanovte pravidlo tří dnů – počkejte s nákupem tři dny, než se vaše emoce nad lákavě vypadající nabídkou uklidní. Uvidíte, že u spousty produktů takto dojdete k názoru, že je pro váš život vůbec nepotřebujete.

Tip! Ještě více můžete ušetřit nákupy přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět.
Vyzkoušejte cashback