Daňové přiznání 2021: Velký průvodce

daně

[obsahova-navigace]

S naším průvodcem zjistíte, jaké změny, i v souvislosti koronavirem, daňové přiznání 2021 zahrnuje a jak se s nimi vypořádat. Podnikatelé měli např. v některých měsících možnost odložit platbu záloh na dani z příjmu, daň tak budou muset uhradit v rámci ročního daňového přiznání. Na druhou stranu podání daňového přiznání je bez zásadních změn, tedy kdo už měl zkušenost z dřívějška, ten se s nastalou koronavirovou situací nebude muset učit nic nového.

čas

Do kdy podat daňové přiznání?

Přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob se podle daňového řádu § 136 odstavce 1 podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Daňové přiznání 2021 se podává podle tohoto řádu do 1. 4. 2021. Už za rok 2019 se ale termín podání daňového přiznání odsunul z důvodu pandemie koronaviru.

I daňové přiznání za rok 2020 se dočkalo novinky v podobě posunu termínu. Pokud budete podávat přiznání elektronicky, platí pro Vás lhůta 4 měsíců, tedy 1.5.2021. Tento den vychází na sobotu, proto se ještě termín ze zákona posouvá na první pracovní den, tedy na pondělí 3.5.2021.

daňové přiznání

Kde podat daňové přiznání?

Daňové přiznání 2021 podávejte nejen včas, ale i s uvedením správného finančního úřadu, pro který je určené. Správné územní pracoviště místně příslušné poplatníkovi si můžete dohledat na webu Finanční správy.Kde můžu vyplnit daňové přiznání?

  • Klasicky na tištěný formulář a poté ho doručit na správný finanční úřad (není důležité, u které firmy pracujete nebo kde nyní bydlíte, ale kde máte trvalé bydliště).
  • Další možností je podat daňové přiznání poštou.
  • Elektronicky na webu Finanční správy:
    • a to buďto prostřednictvím zprávy s uznávaným elektronickým podpisem,
    • odesláním do datové schránky a poté ho odeslat ve formátu XML do datové schránky správce daně,
    • pokud nemáte ani elektronický podpis, ani datovou schránku, můžete daňové přiznání i přesto odeslat online. Po vyplnění a odeslání přiznání musíte ještě navíc vytisknout Potvrzení o podání, které je v aplikaci ke stažení, a do 5 kalendářních dnů ho doručit na finanční úřad (poštou, osobně).

daně online

Daňové přiznání online 2021

Elektronicky se daňové přiznání zadává na webu Daňového portálu (Elektronická podání pro Finanční správu). Na této stránce najdete nejen daňová přiznání, ale i instrukce k vyplnění. Elektronické formuláře obsahují automatické výpočty, ale i kontroly, takže Vás vždy varují, pokud zapomenete přidat např. nějakou přílohu, nebo nebudou čísla vycházet.

Dokument můžete zpracovávat dlouhodobě a postupně jej doplňovat. Stačí si jej vždy uložit do počítače a poté znovu načíst a pokračovat, kde jste skončili. V průběhu práce na dokumentu si dejte pozor na neaktivitu. Po třiceti minutách nečinnosti systém Váš rozpracovaný soubor smaže. Návod, jak vyplnit daňové přiznání krok za krokem naleznete v našem článku.

daňové přiznání

Kdo nemusí podávat daňové přiznání?

Daňové přiznání 2021 musí podat všechny osoby, které mají na území ČR trvalé bydliště nebo se zde obvykle zdržují a mají za rok 2020 hrubé příjmy ve výši alespoň 15 000 Kč, které jsou předmětem daně z příjmu fyzických osob. Pozor je potřeba dát na slovo hrubý příjem.

Podle §38g Zákona o daních z příjmů dále platí: “Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.”

Zaměstnanci s jedním příjmem

Daňové přiznání naopak nemusí podávat zaměstnanci, kteří měli v roce 2020 příjem pouze z jednoho zaměstnání (a žádný vedlejší příjem) nebo měli příjem z více zaměstnání, ale pouze postupně. Podmínkou je, aby zaměstnanec podepsal prohlášení k dani podle § 38k (tzv. roční zúčtování). Agendu za ně pak zpracovávají zaměstnavatelé.

Tip! Pokud měl zaměstnanec současně více zaměstnání vč. dohod o provedení práce a pracovní činnosti, daňové přiznání už podat musí.

Osoby s příležitostnými příjmy

Daňové přiznání nemusí podávat osoby s příležitostnými příjmy, ale i z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, jejichž úhrn nepřesáhne za rok 2020 hranici 30 000 Kč bez odpočtu výdajů. Musí ale jít o příležitostné výdělečné činnosti, tj. nesmí se opakovat či probíhat systematicky, to už by totiž spadaly pod definici podnikání. Pokud takový příjem hranici překročí třeba jen o jednu korunu, musíte podat přiznání a zdanit celý příjem.

Osoby s příjmy, které jsou osvobozené od daně

Další skupinou jsou osoby, které mají pouze příjmy od daně osvobozené. K příjmům osvobozeným od daně patří nemocenská, sociální dávky, dávky v hmotné nouzi, podpora v nezaměstnanosti, příjem přijatý v rámci plnění vyživovací povinnosti apod.

kalendář

Co se stane když nepodám daňové přiznání?

Pokud nestihnete podat daňové přiznání včas, ještě pořád to nemusí znamenat problém. Finanční úřad toleruje drobná zpoždění. Bez sankcí je možné přiznání podat pět pracovních dnů po termínu, u platby daně to jsou jen čtyři kalendářní dny.

Pokud nepodáte daňové přiznání a podat ho máte, finanční úřad vás k tomu vyzve a zároveň vám určí náhradní termín, může vám také vyměřit pokutu za každý den prodlení. Pokuta za opožděné podání se vyměří v poměru k výši stanovené daně, a to 0,05 procenta za každý den prodlení. Horní hranice možné pokuty za opožděně podané daňové přiznání představuje pět procent stanovené daně, maximálně však 300 tisíc korun. Stejná sankce hrozí i v případě nepodání daňového přiznání. Od nového roku také platí, že nejnižší vymahatelná pokuta je 1 000 Kč.

Pozor! Pokud máte zřízenou datovou schránku, jste povinni přiznání podat jejím prostřednictvím, jinak vám hrozí také pokuta, a to ve výši dva tisíce korun.

školka

Novinky v daňovém přiznání 2021

Daňové přiznání bývá v každém roce v něčem o něco málo jiné v roce předchozím. Jaké jsou novinky pro daňové přiznání 2021?

  • Daňová sleva v podobě školkovného může být až 14 600 Kč na každé dítě. Školkovné se i nadále uplatňuje jen jednou ročně v rámci ročního zúčtování daně z příjmu nebo v daňovém přiznání. Slevu si může uplatnit vždy jen jeden z rodičů a jde o položku, která snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. 
  • Daňová sleva na poplatníka v daňovém přiznání za rok 2020 zůstává na částce 24 840 Kč. Schválený daňový balíček, který počítá se slevou 27 840 Kč, se vztahuje až na daňové přiznání za rok 2021.
  • Poněkud méně příjemná je novinka daňového bonusu na děti: abyste mohli čerpat daňový bonus ze slevy na dítě, musí váš příjem překročit šestinásobek minimální mzdy, tedy 87 600 Kč. Pokud máte příjmy nad limit, můžete si odečíst slevu na první dítě ve výši 15 204 korun, na druhé ve výši 19 404 koruny a na třetí a každé další dítě 24 204 koruny.
  • Hranice solidární daně ve výši 7 % se zvýšila. Platí se až při překročení ročního příjmu 1 672 080 Kč.

I nadále tak např. platí možnost odečíst si z daní soukromě placené životní pojištění, nebo penzijní spoření. Využijte kalkulačku pro výpočet daní a odvodů za rok 2020.

Tip! Před tím, než si životní pojištění pořídíte, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější.

Porovnej ceny životního pojištění