Nejprodávanější pracovní čtyřkolky v ČR

pracovní čtyřkolka

[obsahova-navigace]

Se čtyřkolkami se můžeme v současnosti setkat snad všude. Nejen, že jde o oblíbený prostředek k tomu, jak zažít pořádnou dávku zábavy a adrenalinu; navíc jsou používány také policií, v armádě, u záchranných služeb – a v neposlední řadě stoupá také zájem o pracovní čtyřkolky. I proto jsme si pro vás dnes připravili tipy na nejprodávanější pracovní čtyřkolky v ČR, které vám mohou usnadnit vaše rozhodování.

pracovní čtyřkolka

Kde mohou jezdit čtyřkolky?

I pracovní čtyřkolky (a ostatní typy čtyřkolek) mohou jezdit na silnici, musí však splňovat všechny náležitosti pro provoz na pozemních komunikacích. I pro tyto účely je dnes nechávají výrobci homologovat a již ve výrobě je vybavují vším potřebným. I pracovní čtyřkolky mají světla, blikače apod. Takto vybavené a pro provoz na komunikaci schopné stroje dostanete s českým technickým průkazem, díky němuž můžete bez problémů jezdit po silnicích v celé EU.

Takovou čtyřkolku musíte ze zákona také pojistit. S homologovanou čtyřkolkou můžete vyjet také na dálnici, jedinou podmínkou je však fakt, že musí mít tato čtyřkolka minimální konstrukční rychlost 80 km za hodinu. S pracovní čtyřkolkou pak můžete samozřejmě jezdit také tam, kde s ní potřebujete odvést určitou práci, pokud není na dané komunikaci přímo značka se zákazem vjezdu. Pří jízdě na silnici buďte opatrní, mějte helmu. Myslete na to, že budete zranitelnější než v automobilu a každá dopravní nehoda pro vás bude mnohem nebezpečnější.

Tip! Jak už jsme zmiňovali i na čtyřkolku musíte mít povinné ručení a proto si nejdříve porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější. 

Porovnej povinné ručení

[youtube lDhWaf_C5Ns]

Typy pracovních čtyřkolek

  • Quad, aneb čtyřkolky pro práci i zábavu
  • Pracovní čtyřkolky ATV
  • Užitkové čtyřkolky
  • Nákladní čtyřkolky

Quad, aneb čtyřkolky pro práci i zábavu

Čtyřkolky jako takové lze rozdělit do tří kategorií, pokud nepočítáme samostatnou kategorii, jíž jsou dětské čtyřkolky. První kategorii tvoří čtyřkolky určené pro zábavu, těm se říká Quad. Tyto čtyřkolky mají pohon zadních kol, která jsou nejčastěji hnaná řetězem. Jezdit s nimi můžete sportovní jízdu, ale zvládne také lehčí terén. 

Pracovní čtyřkolky ATV

Další kategorií jsou pracovní čtyřkolky (all terrain vehicles = ATV). Tyto čtyřkolky mají mnohem větší výdrž, dostupné jsou s pohonem 2 × 4 a 4 × 4. Pokud však hledáte opravdu výkonný stroj, který se práce nezalekne, je jasnou volbou pohon 4 × 4. Nejčastěji jde o čtyřkolky s kardanovým náhonem, který je sice dražší než řetězový, ale současně víc vydrží. Tyto čtyřkolky jsou vhodné pro práci v náročném terénu a zvládnou i vysoké pracovní nasazení.

Vzhledem k tomu, jakými způsoby je můžete využít, jsou často kompatibilní s různým příslušenstvím, jako jsou sněhové radlice, postřikovače, rozmetadla, sekačky, mulčovače nebo sněhové frézy. U takových strojů můžete odpojit pohon předních kol a užít si také trochu zábavy.

Užitkové čtyřkolky

Užitkové čtyřkolky (patří pod pracovní čtyřkolky) jsou robustnější a vyšší, jsou kryty proti blátu a vodě, vpředu a vzadu najdete ocelové či plastové rámy, které slouží jako nosiče zavazadel či nástaveb. U těchto čtyřkolek vás příjemně překvapí trakce, tažná síla a průchodnost terénem – to je dáno především náhonem na čtyři kola. V zimě na ni můžete namontovat pásy a proměnit ji v provizorní sněžný skútr.

Nákladní čtyřkolky

Poslední kategorií jsou nákladní čtyřkolky, které jsou označovány zkratkami CUV, SBS a UTV. Součástí těchto čtyřkolek je často výklopná korba pro převoz nejrůznějších typů nákladů. Tyto čtyřkolky nemají řídítka jako ostatní typy čtyřkolek, místo nich mají volant a místo pro spolujezdce. Tyto čtyřkolky pak mají charakter menšího nákladního vozidla – tento typ čtyřkolek vám nezaručí zábavu, ani skvělý výkon v terénu, ale zase odvedou práci tam, kde terénní pracovní čtyřkolka nestačí.

Tip! Nezapomínejte že tu je i havarijní pojištění. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu.
Porovnej havarijní pojištění

[youtube R3sqQ3dU_pA]

Pracovní čtyřkolka pro nenáročné

Pokud máte chalupu, kde si občas potřebujete s vozíkem zajet pro dřevo, ale jinak ji moc nevyužijete, bude pro vás vhodný model čtyřkolky Gladiator X450. Jde o moderní, jednoduchou a skvěle ovladatelnou čtyřkolku, která je ideálním parťákem do nepohody. Jednoválcový model 4 × 4 má dostatečný výkon pro pomoc a nejběžnějšími typy prací.

Jde o nejprodávanější pracovní čtyřkolky v ČR. A to díky skvělému poměru mezi cenou, výkonem a spolehlivostí.

[youtube 4mfLll-wnTI]

Pracovní čtyřkolky pro náročnější

Další varianta je vhodná pro všechny, co jsou na výběr vhodné čtyřkolky náročnější. Pokud máte statek, nebo jste lesníkem, případně pokud uklízíte jak soukromé, tak i veřejné prostory, neuděláte chybu u populární pracovní čtyřkolky Gladiator X550, která má silnější motor 500 cc. Tato čtyřkolka vás mile překvapí skvělou výkonností, odolností, ale také ovladatelností. Technika 4 × 4, nechybí ani robustní rám a podvozek, který zajišťuje stabilitu čtyřkolky a vynikající jízdní vlastnosti.

Na tuto čtyřkolku můžete namontovat nejrůznější příslušenství, jako je radlice, kartáčový zametač, sypač, vozík, stahovač dřeva apod.

[youtube cJ0vjcK-z9I]

Pracovní čtyřkolky pro nejnáročnější

Pokud toužíte po velkém výkonu, moderním designu a opravdovém pracantovi, doporučujeme vám vyzkoušet pracovní čtyřkolky Gladiator X850 V-Twin, ale klidně i model Gladiator X1000 V-Twin. Jde o dvouválcové a na první pohled identické čtyřkolky, které lámou rekordy ve své prodejnosti.

Tip! Život nám občas připraví i nemilá překvapení. Ochraňte svou rodinu i v případě nečekaných událostí a spočítejte si životní pojištění.

Životní pojištění na míru

Jak vidíte, pracovní čtyřkolky můžete využít jako pomocníka při mnohých příležitostech. Ať už budete potřebovat utrhnout sníh, nebo navozit dřevo z lesa, bude pracovní čtyřkolka parťákem, kterého si zamilujete. Co vy a čtyřkolky? Máte doma nějakou nebo o jejím nákupu uvažujete?