Co je tiny house? A proč je tak populární?

tiny house

[obsahova-navigace]

Pokud by vám nevadilo bydlet v opravdu malém domku, ve kterém však bude vše, co byste si jen mohli ke spokojenému bydlení přát, je fenomén dnešní doby, tiny house, tím pravým pro vás. Zatímco dříve lidé bydleli v malých příbytcích z existenčních důvodů, v současnosti jde o trend dostat vše nezbytné ke spokojenému životu na co nejmenší obytnou plochu. Pokud vás zajímá, co tiny house je a jak vypadá, jste na správném místě.

tiny house

Co je tiny house?

Pojem tiny house si můžeme jednoduše vysvětlit jako trvale obyvatelný dům (nebo spíše domek), který je postaven na velmi malé ploše – rozměry těchto domků většinou začínají, ale i často končí na 15 až 20 metrech čtverečních. Vzhledem k malé velikosti si však tiny house nepleťte s jinými typy drobných staveb, jako jsou například zahradní domky. Tiny house musí vyhovět vyšším požadavkům tak, aby nebyla kvalita života uvnitř něj nijak omezena.

interiér

Jak tiny house funguje?

Tiny house funguje na principu toho, že je zde přemíra prostoru nahrazena důsledným provedením konstrukce, ale i interiéru. Konstrukce těchto malých domků je velmi často dřevěná – takový domek má pak dobré tepelně-izolační vlastnosti, co se obvodových zdí týče. Vzhledem k malému prostoru k vytápění stačí často menší krbová kamna. Nábytek a řešení na míru jsou zde pak nezbytností.

tiny house

Tip! Jen málokterý člověk si v dnešní době může dovolit koupi domu za hotové. Pokud tedy hledáte hypotéku, nejdřív si porovnejte nabídky trhu, abyste se ujistili, že dostanete skutečně tu nejvýhodnější.

Porovnej hypotéky

Tiny house – cena

Rozloha tiny houses se může pohybovat mezi 20 až 96 metry čtverečními. Už díky tomu je jisté, že proti stavbě běžného a velkého rodinného domu ušetříte. A to nejen za materiál, ale také za práci – většina osob si totiž tyto svoje malé domečky staví svépomocí.

Pokud se rozhodnete si takový domeček přeci jen koupit, pohybují se jejich ceny kolem 500 000 korun. Samozřejmě jej lze postavit i levněji, pokud si nepotrpíte na luxus. V případě vybavení na míru a multifunkčního zařízení může být cena naopak vyšší. A nyní k samotným ukázkám, které vám mohou posloužit jako inspirace na to, jak může takový tiny house vypadat.

[youtube F5SL-X2PbFA]

Tiny house podle lokality

Fenoménu tiny housingu propadá na celém světě stále větší počet lidí. Dokonce začínají vznikat celé komunity lidí, kteří žijí v těchto domečcích. Pokud budeme mluvit o České republice, tak sem tento fenomén dorazil celkem nedávno a je na čem pracovat. Je to jasná volba pro každého, kdo razí cestu minimalismu.

[youtube MVx1h7Zb-Uo]

Tiny house: ČR

Vzhledem k tomu, že je stavba domu záležitostí, která se může vyšplhat i do výše milionů korun, není divu, že se začínají dělat kompromisy – ty však většinou znamenají nejen snížený komfort, ale také nepěkný design. To však není případem malého domku pocházejícího z projektu Tiny House DONE, který majiteli umožňuje pořídit si vlastní bydlení, ale i možnost postavit si domek vlastníma rukama. Jeden z domků stojí například na Smržovce.

  • Pokud vás zajímají další možné realizace těchto malých obydlí, doporučujeme podívat se na stránky Pin-up houses, kde český architekt navrhuje jak obyčejnější, tak i poměrně extravagantnější kousky k bydlení.

[youtube wQyNJqsZFVg]

Tiny house: Francie

Dalším kouzelným obydlím, tentokrát ve Francii, je tiny house na kolečkách, který zaujme na první pohled svým designem – kombinací obkladu ze dřeva s tyrkysově modrou barvou. Interiér hraje v kombinaci bílé barvy, opět ve spojení s tyrkysovou. Nechybí zde ani dřevěné prvky spolu s šedými kontrasty.

  • Pokud vás zajímá, jak vypadá malé bydlení vytvořené z přívěsu, inspirujte se ZDE.
  • Tiny house s neuvěřitelně vysokým stropem, který je plný světla, vás může inspirovat ZDE.

[youtube 0eJ7XucbAzg]

Tiny house: Slovinsko

Slovinsko je místem, kde se to malými domky doslova hemží. Nás zaujal zejména tento tiny house, který na první pohled zaujme pozornost svým atypickým tvarem, ale také malou terasou hned u vstupu. Stačí si zde zavěsit houpací síť a kochat se okolím. Interiér tohoto domku je zařízený velmi jednoduše, nechybí zde ženská elegance.

  • Jestliže se vám líbí více ve výškách než při zemi, jistě vás zaujme inspirace na tento tiny house, k němuž vede poměrně dlouhé schodiště. Inspirujte se ZDE.
  • Tiny house (ale i velký rodinný dům) je možné postavit také z kontejnerů. O tom se můžete přesvědčit ZDE.

[youtube KCo9ozW9cBI]

Tiny house: Colorado Springs

Nádherný tiny house vyrostl také v Colorado Springs. Interiér domku je zařízený v decentní kombinaci bílé barvy, která prostor opticky zvětší a projasní, spolu s šedou barvou u nábytku a dřevem. Ačkoliv je tento domek opravdu malý, najdete zde vše potřebné. A to dokonce i toaletu s koupelnou. Postel najdete ve vyvýšeném patře.

[youtube lEkxd3ux8Wk]

Tiny house: Velká Británie

Nádherný domek najdete i ve Velké Británii. Vévodí mu kombinace příjemné mentolové barvy spolu se dřevem, které se zde vyskytuje ve všech možných odstínech. V domku nechybí jak prostorná kuchyň (přesvědčte se, že je prostorná pracovní deska opravdu velkorysá), tak ani prostor, kde si může majitelka domku posedět s přáteli. Postel je jako u většiny malých domků řešena vyvýšeným patrem, které rozhodně není malé.

  • V malém domku může být prostor pro ložnici s velkou postelí, plně zařízenou kuchyň a obývací pokoj. O tom se můžete přesvědčit ZDE.

[youtube 7M_wz0aUwXA]

Tiny house: Německo

O tom, že jsou tiny domky oblíbené zejména mezi mladými, se můžete přesvědčit zde. Mladá žena zde žije ve svém tiny house, který je zařízený na první pohled jako studentský pokoj. V tomto domku je však i prostorná šatna.

  • Kousek od německého Hamburku najdete domek, který je vhodný pro ubytování dvojice, která má ráda dobrodružství. Tiny house je stále oblíbenějším cílem mnohých cestovatelů, proto je nabídka pronájmu v posledních letech opravdu široká. Jak vypadá toto malé, ale poměrně luxusní ubytování, se můžete podívat ZDE.
  • Inspiraci na stavbu vlastního malého bydlení pak můžete čerpat třeba ZDE.

[youtube gVSGLwj0fvw]

Tiny house: Rotterdam

Pro milovníky přírody a skromnějšího způsobu života je jako dělaný tento domek, který jako všechny ostatní poskytuje svým obyvatelům vše potřebné. Prostornou koupelnu, v této je dokonce i malá vana, ale také menší kuchyň a prostor na spaní.

Tip! Zaujal vás některý tiny house, ale stačila by vám pouze půjčka? V tom případě neváhejte je s námi porovnat a vybrat si tu nejvýhodnější.

Porovnej půjčky

Jak vidíte, i bydlení v tiny house může být příjemné, komfortní, ale i hezké na pohled. Co si myslíte vy? Stačilo by vám bydlet na takto malém prostoru, nebo dáte přednost prostornému rodinnému domu?