Co je smart house?

smart house

[obsahova-navigace]

Smart house není ale jen o ledničce, která nás upozorní, když dojde mléko, nebo o pračce, která pošle zprávu, když ukončí prací cyklus. Je to komplexní systém, který promění komfort našeho bydlení. Bydlení v chytrém domě oceňují nejen fanoušci pokročilých digitálních technologií, které jdou ovládat prostřednictvím chytrého telefonu a odkudkoliv. Je to určitá filozofie, která zvyšuje pohodlí, ale také umí šetřit přírodu a v konečném důsledku i vaši peněženku.

smart house

Co je to smart home neboli chytrá domácnost?

Chytrá domácnost využívá moderní technologie, které jsou součástí běžných domácích spotřebičů. Ve smart home najdete chytrou televizi, ledničku, pračku, sušičku i osvětlení. Všechna chytrá zařízení umí s majitelem komunikovat prostřednictvím zpráv. Samozřejmě jdou také ovládat na dálku přes aplikace nainstalované do mobilu. Velmi pohodlné je dálkové ovládání pro LED osvětlení. Podívejte se, kolik takové LED osvětlení stojí.

smart bydlení

Co je to smart house?

Chytrý dům je komplexní systém, který je jako smart house plánován od počátku. Na efektivním využití nejmodernějších technologií se myslí i v nejmenších detailech. Počítá se s nimi při plánování elektroinstalace i při umístění různých smart prvků. Je to dům, který technologie využívá pro perfektní a vysoce efektivní fungování všech technologií s cílem maximálně zvýšit pohodlí bydlení. I starší dům můžete proměnit ve smart house, ale počítejte s různými kompromisy a omezeními.

Tip! Zajímá vás, za jakých podmínek dostanete hypotéku u jednotlivých bank? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:

Porovnej hypotéky

smart house

Jak funguje smart house?

Chytrý dům je funkční celek, který řídí centrální jednotka. Na základě zadání, modelových situací a neustálém vyhodnocování dat řídí jednotlivé technologie v domě. Součástí řešení je typicky vytápění, osvětlení, ohřev vody, větrání a zabezpečení domu. Může v něm být i klimatizace domu, ovládání bazénu nebo zavlažování zahrady. Technologie přes řídící jednotku spolupracují a hledají optimální nastavení pro aktuální podmínky. Majitel domu může smart house ovládat přes mobil, i když zrovna není doma.

Příklad spolupráce technologií… Když začalo pálit slunce a v místnosti roste teplota. Řídící jednotka dá pokyn stínící technice k úpravě zastínění a zároveň se zapne klimatizace.

smart house

Benefity bydlení ve smart house

  • Optimální využívání energií
  • Snížení spotřeby a finanční úspora
  • Zjednodušení ovládání jednotlivých technologií
  • Vyšší komfort bydlení
  • Zvýšení bezpečnosti
  • Dokonalý přehled o domově, ať už jste kdekoliv
  • Snadné ovládání na dálku

Tip! Mohlo by vás ještě zajímat….

* Vivre.cz — až 8% zpět z nákupu  
* 4home.cz — až 4% zpět z nákupu
* Bonami.cz — až 3% zpět z nákupu 

smart house

Kolik stojí smart house

Konkrétní cenu nelze přesně určit. Záleží na tom, jaké technologie budete chtít využít a co vše by váš smart house měl umět. Nicméně můžeme alespoň nastínit rámcové částky. Cenu smart technologií pak nezapomeňte připočíst k plánované ceně domu a spočítat si v kalkulačce hypotéku.

  • Osvětlení a vytápění — Do nákladů budou vstupovat speciální čidla, chytré termo hlavice a řídící jednotka. Nejúspornější varianta, která se pohybuje v řádů tisíců.
  • Chytré spotřebiče, stínění, zabezpečení, osvětlení i vytápění — Náročnější výbava domu. Cena se bude pohybovat v řádu desetitisíců až nižších statisíců.
  • Komplexní systém včetně bazénu, klimatizace, větrání a fotovoltanické elektrárny — Smart house v pravém slova smyslu, jehož vybavení a ovládání přijde na několik stovek tisíc.

Bydlení v chytrém domě přináší mnohé výhody. Vyšší vstupní náklady umí sám část financí vrátit úsporami ve spotřebě. A další peníze můžete uspořit chytrými nákupy s cashbackem, který získáte na svítidla, spotřebiče, ale třeba i nábytek. Smart house je však především o vyšším komfortu bydlení a bezpečí. A také je hodně o přístupu k životu a lásce k technologiím.

Tip! U domu nabitého technologiemi je nutné dobré pojištění majetku. Srovnejte si současné nabídky na trhu.

Porovnej pojištění majetku