Australská hypotéka: Nejlepší řešení v době vysokých cen nemovitostí?

australská vlajka

[obsahova-navigace]

Hypoteční úvěr se využívá obvykle k nákupu nemovitosti za účelem bydlení (např. výstavba, celková rekonstrukce) nebo pronájmu. Tento úvěr musí být zajištěný zástavním právem, a to nejčastěji k financované nemovitosti. Jako zástava může figurovat ale také např. jiná nemovitost. Úvěr je pak splácen pravidelnými splátkami, jejichž výše se odvíjí od úrokové sazby. Při sjednávání hypotečního úvěru se nastavuje období, po jaké se úroková sazba nemění. V čem spočívá australská hypotéka?

stavba domu

Australská hypotéka – počátky

Australská hypotéka byla ve světě známá už v devadesátých letech minulého století. Pod označením australská hypotéka se skrývala hypotéka, u níž je možné splácet libovolnou částku na speciální účet. Banka počítá aktuální výši hypotéky a splátek na základě rozdílu mezi nesplacenou částí hypotečního úvěru a měsíčním zůstatkem na speciálním účtu. U nás se v této souvislosti setkáte s označením offsetová hypotéka. Přesto se i na našem trhu setkáte s pojmem australská hypotéka. Co znamená?

moderní byt

Co je australská hypotéka?

Australská hypotéka je marketingové označení produktu Hypoteční banky, která si v roce 2012 nechala tento název zapsat u Úřadu průmyslového vlastnictví jako ochrannou známku. Jedná se o hypoteční úvěr, ve kterém jsou splátky vzhůru nohama, proto tedy označení australská.

V čem spočíval princip této hypotéky? Úroková sazba se vypočítávala degresivně. Čím vyšší hypotéku klient požadoval, tím nižší úrokovou sazbu dostal, nebo také jinak řečeno tím vyšší slevu na úrokové sazbě získal. Sleva se pohybovala od 0,1 do 0,4 procentního bodu a platila pro hypotéky s pětiletou fixací. V ničem jiném zásadním se však nelišila od běžných hypotéčních úvěrů – úvěr musel být zajištěn zástavním právem na nemovitost.

Tip! Zajímá vás, za jakých podmínek dostanete hypotéku u jednotlivých bank? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač:

Porovnej hypotéky

zahrada

Australská hypotéka jako marketing

Ačkoliv tento princip používaly už dříve některé naše úvěrové společnosti, Hypoteční banka se do jeho využití opřela marketingově. Australská hypotéka lákala na zvýhodněný úrok a jednotný poplatek za sjednání a vyřízení hypotečního úvěru.

Vzpomínáte si na zlomyslného pštrosa Vendelína a rodinu Aboridžinců? Mohli jste se s nimi setkat v televizi, na internetu nebo na billboardech u dálničních tahů. V roce 2015 zvítězila tato marketingová akce s tímto produktem v kategorii Hypotéka roku. Spuštěna byla také hra, ve které „pštros Vendelín pomohl zájemcům o hypotéku vyběhat lepší úrokovou sazbu“.

Podívejte se, jak se rodině pomocí australské hypotéky podařilo zvítězit nad pštrosem Vendelínem: 

h3wqQfkkSSs

Využití australské hypotéky

Pojem australská hypotéka smí tedy využívat pouze Hypoteční banka. Princip australské hypotéky však využívá více úvěrových společností. Australská hypotéka, tedy hypotéka naopak, je vhodná pro osoby, které si potřebují opatřit vyšší objem finančních prostředků na období 5 a více let.

Australská hypotéka bývá levnější než spotřebitelský úvěr. Peněžní prostředky z australské hypotéky se mohou použít jak účelově (tedy na financování bydlení, koupi nemovitosti, rekonstrukci, nákup vybavení), ale i pro nákup dalších věcí, aniž byste museli dokládat způsob využití či faktury, tedy neúčelově.

Ještě by vás mohlo zajímat… máme tu spoustu zajímavých článků na téma hypotéka, buďte připraveni na vše.

* Hypotéka na rekreační objekt: Co musíte vědět před koupí chaty nebo chalupy?
* Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?
* Vše, co jste chtěli vědět o hypotékách, ale báli se zeptat

Z Austrálie do Ameriky

Z Austrálie do Ameriky

Vedle australské hypotéky a klasické hypotéky se setkáváme ještě s americkou hypotékou. Americká hypotéka je také speciální typ hypotečního úvěru. U něj platí, že využití prostředků z úvěru je neúčelové, peněžní prostředky je tedy možné využít na cokoliv.

Pozor! Podmínkou americké hypotéky je ručení nemovitostí. Ale oproti klasickému hypotečnímu úvěru je úroková sazba vyšší, protože není jasně daný účel, na co se půjčené prostředky použijí. Americká hypotéka se poskytuje na nižší částky. Obvykle je strop 5 milionů korun, některé úvěrové společnosti však půjčí až 7 milionů korun.

Ačkoliv se australská hypotéka dostala do povědomí díky marketingu jediné úvěrové společnosti, poskytují ji i další. Pokud potřebujete v současné obtížné situaci s vysokými cenami nemovitostí hypoteční úvěr na vyšší částky, může být australská hypotéka to, co Vám může sednout. Spojte se s našimi poradci, kteří Vás nasměrují na aktuální nabídky australských hypoték, nebo nejprve načerpejte inspiraci z novinek ve světě hypoték 2021.