Vystoupení z EU: Co by ve skutečnosti znamenalo pro Česko?

vystoupení z EU

[obsahova-navigace]

Mnohé státy mají tendenci družit se do větších unií. Kromě Evropské unie ve světě existuje několik dalších politických, ekonomických či vojenských uskupení, jejichž cílem je vzájemný obchod, spolupráce či vojenská ochrana.

Představme si situaci, kdyby Česko následovalo příklad Velké Británie a rovněž opustilo evropské společenství. Co by následovalo po našem vystoupení z EU?

supermarket

Czexit a zdražení cen zboží 

45 % našeho dovozu je realizováno v rámci evropských zemí. České podniky tudíž nejsou při dovozu zatěžovány přílišnými administrativními a celními náklady. V případě našeho odchodu z Evropské unie by se dovoz zboží prodražil, což by se promítlo do cen potravin, elektroniky a dalších produktů.

Mnozí protievropští aktivisté argumentují tím, že Czexit by posílil potenciál českých firem – kdyby nebyly závislé na dovozu, spoustu produktů by musely vyrobit v Česku. To je sice fakt, ale i tak by se ceny zboží výrazně zdražily. Omezení dovozu by znamenalo nižší konkurenci mezi jednotlivými produkty. Nižší konkurence znamená menší výběr zboží (či dokonce jeho nedostatek), což jde opět ruku v ruce se zdražováním cen.

Věděli jste, že… můžete na zboží ušetřit až 50 % z ceny? Stačí si ho chytře pořídit přes cashback – službu, která vám za každý nákup, v některém z více jak 800 oblíbených obchodů, vrátí část peněz zpět.
zkuste zdarma cashback

nezaměstnanost

Vyšší nezaměstnanost při vystoupení z EU

Mnohé české firmy jsou závislé na obchodu se zahraničím. V březnu vzrostl meziroční vývoz českého zboží o 29,2 % (na 374,1 mld. Kč) a dovoz o 22,8 % (na 355,6 mld. Kč). Největší nárůst u vývozu zaznamenáváme u následujích zemí:

  • Francie o 51,9 %
  • Španělsko o 45,1 %
  • Belgie o 43,6 %

Vývoz do Německa byl vyšší o 27,4 % a na Slovensko o 18,3 %.

„Zahraniční obchod se zbožím v březnu dosáhl historicky nejvyšší hodnoty ve sledovaném měsíci. Vysoká byla i meziroční tempa růstu, která však byla ovlivněna nízkou srovnávací základnou loňského března ovlivněnou opatřeními proti šíření koronaviru. Data jsou ale příznivá i ve srovnání s březnem 2019 a tendenci oživení potvrzuje i porovnání celého prvního čtvrtletí se stejným obdobím 2019. Výsledek zahraničního obchodu v březnu příznivě ovlivnil zj. nárůst vývozu automobilů, elektrických zařízení, počítačů, elektrických a optických přístrojů. Vyšší tempo růstu vývozu, než dovozu se kladně promítlo do výsledku obchodní bilance, která skončila přebytkem,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Zvláště na obchodu se zeměmi Evropské unie je závislé velké množství českých firem, které využívají možnosti volného obchodu. Kdyby o tuto výhodu s Czexitem přišly, mnohé z nich by zkrachovaly, nebo výrazně snížily objemy své produkce. To by znamenalo hromadné propouštění zaměstnanců. Odhaduje se, že o práci by přišly statisíce Čechů.

Tip! Chcete myslet na zadní vrátka? Finančně vám v tom pomůže správné spoření. To nejvýhodnější najdete nezávislým srovnáním nabídek trhu zde:
Porovnej spořicí účty

investoři

Zhoršení ekonomické úrovně země

Vystoupení z EU by vedlo rovněž k odchodu mnoha zahraničních investorů. V Česku jsou významnými investory například Japonsko či Německo. Odchod investorů by vedl k dalšímu masivnímu propouštění zaměstnanců a zhoršení ekonomické situace Česka. Někteří experti dokonce tvrdí, že po odchodu z Evropské unie by ekonomická úroveň České republiky klesla na úroveň Běloruska či Ukrajiny.

Dopad Brexitu na Velkou Británii

Jak by Czexit vypadal si můžeme představit i na základě aktuálních dat po Brexitu. Podle ONS, britského národního statistického úřadu vypadala meziroční ekonomická čísla v únoru 2021 následujícím způsobem:

  • Export do EU: – 14,4 %
  • Export do ostatních zemí světa: – 21,3 %
  • Import z EU: – 12,5 %
  • Import z ostatních zemí světa: + 18,3 %

Tip! Jak vypadá aktuální kurz libry můžete zjistit v měnové kalkulačce a kurzovním lístku ZDE.

Frankfurt

Ztížené pracovní uplatnění v cizině

V současné době může kterýkoliv Čech, který je nespokojen se svým platem, zvednout kotvy a jet pracovat do některé ze zemí západní Evropy, kde si vydělá i trojnásobek českého platu. Kdybychom nebyli součástí evropského spolku a podpořili Czexit, vycestování do ciziny za prací by bylo mnohem obtížnější, v některých státech dokonce nemožné.

Tip! Do ciziny za prací bez cestovního pojištění ani ránu! Věděli jste, že si ho můžete pořídit už od 7 Kč na den? Stačí jedním klikem srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven:

Nejvýhodnější cestovní pojištění

studium v cizině

Studium v zahraničí zdarma

Dříve si studium v zahraničí mohly dopřát pouze děti z milionářských rodin. V současné době může prožít rok v Paříži, Londýně či jiném evropském městě i student z chudé rodiny. Tisíce českých studentů využívají program Erasmus+, díky kterému můžou zcela zdarma studovat v cizině, zdokonalit si cizí jazyk, prožít nezapomenutelné dobrodružství a v neposlední řadě získat cennou zkušenost, která se jim jednou může hodit při hledání práce.

Přestože většina těchto studijních programů je realizována v rámci vysokoškolského studia, existují i výměnné stáže pro studenty středních škol. Pro ty, kteří by se chtěli podívat dál, organizuje Evropská unie program Erasmus Mundus, v rámci kterého můžou studenti okusit život i na jiných kontinentech.

Vystoupení z EU by znamenalo omezení, či dokonce zrušení těchto zajímavých příležitostí.

Tip! Pokud plánujete pro sebe nebo své děti studium v zahraničí, mohly by se vám ještě hodit naši další průvodci:

* Nejzajímavější letní jazykové tábory v zahraničí
* Ubytování zdarma: 6 tipů na život bez nájmu

zemědělství

Omezený přístup k evropským dotacím

Přestože mnohé evropské dotace se staly terčem kritiky pro jejich neužitečnost, stále existuje množství firem, obcí i soukromých osob, kterým dotace výrazně pomohly. O dotace může zažádat i malá firma a využít tak finanční injekce a poradenských služeb.

Evropské dotace pomohly s rozvojem mnoha firem, vybudováním staveb mnoha obcí, či vybudováním řady zajímavých projektů a neziskových organizací. Evropské dotace pomohly i v oblasti rozvoje zemědělství. Czexit neboli vystoupení z EU by odřízlo přístup k těmto dotacím a přišli bychom tak o zajímavou možnost financování.

Tip! Jestli hledáte další možnosti financování, můžete se podívat na půjčky. V našem srovnávači nabídek trhu najde půjčky i s 0% úrokem! Stačí zadat částku:

Porovnej půjčky