Jak uzavřít povinné ručení 2021 online? Jednoduchý postup krok za krokem

autonehoda

[obsahova-navigace]

Ačkoliv jste mohli být zvyklí řešit otázky životního, úrazového nebo majetkového pojištění osobně na pobočce s poradcem, teď vás ve většině případů bude poradce kontaktovat maximálně telefonicky, nebo si musíte poradit sami online. Sjednání povinného ručení online přitom není žádná novinka a není to nakonec ani nic těžkého. Podívejte se spolu s námi, jak uzavřít povinné ručení 2021. K ruce vám bude stačit několik dokumentů, bez kterých byste se neobešli ani při sjednávání na pobočce.

povinné ručení

1.) Zjistěte si všechny údaje

Uzavřít a sjednat povinné ručení 2021 online je rychlejší a jednodušší než navštívit několik pojišťoven. S vhodným srovnávačem povinného ručení budete mít před sebou nabídky hned několika pojišťoven do několika minut. Podívejte se, jaké pojišťovny povinné ručení 2021 poskytují.

Ve formuláři vás čeká vyplňování základních údajů. Dobrými pomocníky budou:

  • občanský průkaz
  • velký nebo malý technický průkaz

Z technických údajů o vozidle bude potřeba z technického průkazu uvést:

  • druh vozidla (např. osobní, nákladní, motocykl, čtyřkolka, užitkový)
  • značka (např. Škoda)
  • model (např. Superb)
  • palivo (např. nafta, elektřina, hybrid)
  • datum první registrace
  • užití vozidla (např. běžný provoz, vozidlo určené k půjčování)
  • objem motoru (cm3)
  • výkon (kW)
  • celková hmotnost (kg)
  • kolik kilometrů toto vozidlo ročně najezdí (výš odhad)
  • cena vozu v Kč (u nového se uvádí cena kupní, u použitého odhadní podle stupně opotřebení a stáří)

povinné ručení

2.) Výběr vhodného povinného ručení 2021

Abyste měli nabídku opravdu šitou na míru, zadejte i frekvenci placení. Za roční frekvenci placení u většiny pojišťoven získáte slevu. Měnit můžete i výši krytí, které představuje maximální částku, kterou za vás pojišťovna hradí, pokud způsobíte dopravní nehodu. U nižšího krytí je tato částka od 35 milionů korun nahoru. Střední krytí se pohybuje obvykle kolem 70 milionů korun. Vyšší krytí už zahrnuje částky od 100 milionů korun výše.

35 miliónů je moc?

Ačkoliv se zdá 35 milionů jako vysoká částka, nemusí to být vždy pravda. Problém mohou být hromadné nehody, nehody drahých automobilů, nezapomeňte, že se nehoda týká i zdraví nejen vás, ale i vašich spolucestujících.

Bonus i u povinného ručení

Pokud víte, že máte bonus za bezeškodní průběh vašich dosavadních povinných ručení, rozhodně ho nezapomeňte uvést do srovnávače. Kvalitní srovnávač vám pomůže zjistit výši bonusu, pokud ho neznáte z hlavy. Tento údaj se zjišťuje v centrálním registru. K tomu stačí dva údaje – křestní jméno pojistitele a rodné číslo.

Kde vám bude nejlépe?

Pak už se můžete probírat nabídkami a zkoumat, co je pro vás nejlepší. Berte v úvahu také to, zda si k povinnému ručení chcete připlatit pojištění pro případ srážky se zvěří, živelným katastrofám, pojištění proti odcizení nebo třeba pojištění skel a jaký chcete rozsah asistenčních služeb. Nebo zda si budete sjednávat ještě havarijní pojištění.

Tip! Povinné ručení je prostě základ a to my moc dobře víme. Proto se pojďte podívat na kolik by vás vyšlo, anebo jestli nyní neplatíte moc. 

Porovnej povinné ručení

povinné ručení online

3.) Povinné ručení 2021 – pojistná smlouva a kontrola údajů

Máte v nabídkách svého favorita? V takovém případě stačí zvolit u nabídky “vybrat”, “sjednat”, nebo cokoliv podobného, co váš srovnávač uvádí. Prozatím jste se věnovali vyplňování údajů o automobilu. Do pojistné smlouvy je ještě potřeba zadat dále vaše osobní údaje.

A poslední krok už je jen kontrola všech zadaných údajů. Věnujte mu pozornost. Ačkoliv málokoho baví znovu procházet znova zadané údaje, je lepší odhalit případnou chybu nyní. Pokud byste chybu odhalili až po sjednání, přídělali byste si jen starosti a práci.

Tip! Havarijní pojištění dokáže také vytrhnout trn z paty. Ačkoliv mnoho řidičů ho nemá, jelikož není povinné, rozhodně se vyplatí. 

Porovnej havarijní pojištění

muž s tabletem

4.) Elektronická zelená karta

Po odeslání všech údajů obdržíte e-mail s potvrzením, že byly vaše údaje přijaty. Kromě toho obdržíte také elektronickou zelenou kartu. U některých pojišťoven vám elektronickou zelenou kartu zašleme až po zpracování požadavku. Vaše pojištění bude platit od první minuty dne, který jste vybrali jako začátek pojištění.

Nebojte, bude i papírová verze

I když sjednáváte povinné ručení 2021 online, nebudete ochuzeni o papírové dokumenty. Ve většině případů vám vše potřebné přijde v průběhu několika pracovních dnů poštou, a to samozřejmě včetně originálu “zelené karty”. Kdy dokumenty obdržíte a jaké budou další kroky, záleží na vámi vybrané pojišťovně. U některých pojišťoven při sjednání pojištění na dálku platí, že je pojistná smlouva uzavřena, pokud je první pojistné v předepsané výši zaplaceno nejpozději v termínu stanoveném v návrhu pojistné smlouvy. Jiné pojišťovny vyžadují zaslání podepsané smlouvy zpět.

Jak vidíte, povinné ručení 2021 se dá snadno sjednat online. Vždy je hlavní, abyste dostatečně vyhodnotili rozsah služeb, které potřebujete pojistit. A i v případě, že se neobejdete bez konzultace s živým člověkem, který vám bude vaše nápady komentovat, doporučovat, kontaktujte vámi vybraný srovnávač telefonicky. K dispozici vám bude specialista na daný typ pojištění, který vám rád pomůže.