Split, Chorvatsko: 15 věcí, které na dovolené prostě musíte vyzkoušet

split chorvatsko

[obsahova-navigace]

Město slunce, i tak bychom Split (Chorvatsko) mohli nazývat. Ve Splitu je totiž nejvíce slunečních dní v roce. Ale neláká jen sluncem zalitými uličkami. Split má nádherné historické jádro, žije kulturou a je bodem odkud můžete vyrážet do přírody i za dalšími památkami. Ubytovat se můžete přímo v centru, v hotelu na pláži nebo v některém ze soukromých apartmánů. Z přístavu se dostanete na některý z úžasných ostrovů s pohádkovou přírodou i kouzelnými místy pro potápění.

Split

15 tipů na nezapomenutelné zážitky ve Splitu

Většina lidí si dovolenou v Chorvatsku spojuje s válením se na pláži a popíjení vychlazených drinků. Velká výhoda právě Splitu je, že se tu zabaví i ti akčnější turisté. Pokud tedy neholdujete celodennímu opalování, je Split to pravé místo pro vás. 

Tip! Než se vrhnete do poznávání nových míst Splitu, nezapomeňte si zřídit cestovní pojištění. Sjednat ho můžete pár kliky online:

Porovnej cestovní pojištění

Diokleciánův palác

1.) Poznejte Diokleciánův palác – Split, Chorvatsko

Diokleciánův palác je starořímská stavba. Toto obydlí na důchod si nechal vybudovat římský císař Dioklecián. Součástí je také splitská římskokatolická katedrála sv. Dominika, nejstarší funkční katedrála na světě.

trogir

2.) Navštivte Trogir

Historický klenot, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, leží asi půl hodinky jízdy od Splitu. Trogir patří mezi nejnavštěvovanější místa Dalmácie. Je to město plné úchvatných paláců, tajemných uliček a městských domků. 

Kaštel Gomilica

3.) Projděte se po pobřežních hradech

Mezi Trogirem a Splitem leží oblast, kterou hrady chránily proti turecké invazi. Nejkrásnější je Kaštel Gomilica, který leží na ostrově a s pevninou je spojený mostem. Gomilica je nestarší ze sedmi Kaštelů.

Kaštel je označení pro venkovské sídlo střední a vyšší šlechty. V Česku tyto stavby nazýváme zámky nebo tvrze.

muzeum Split Chorvatsko

4.) Projděte se ve stopách Khaleesi

Městské muzeum Split, Chorvatsko bylo domovem dračích dětí Matky Draků v seriálu Hra o trůny.

Zlatni Rat

5.) Relaxujte na pláži

Split má mnoho pláží, ale k nejkrásnějším patří pláž Žnjan, Kasjuni nebo Bačvice. Malý výlet se vyplatí i za vyhlášenou pláží Zlatni Rat na blízkém ostrově Brač.

vodní park

6.) Odreagujte se v Aqua Parku Bačvice

Aqua Park Bačvice je atrakce plná nafukovacích prolézaček, skluzavek a vodních trampolín umístěná přímo na moři.

chorvatská kuchyně

7.) Ochutnejte středomořskou kuchyni

Chorvatská a vůbec středomořská kuchyně je božská. Ochutnat ji můžete v nejlépe hodnocených restauracích na Trip Advisoru:

  • Ciri Biri Bela
  • Portofino – Náš tip! Chorvatská restaurace s úžasnou kuchyní a skvělou obsluhou.
  • Laganini
  • Pandora GreenBox vegeteria
  • Chops Grill Steak & Seafood

chorvatské víno

8.) Ochutnejte chorvatské víno

Skvělé chorvatské víno si můžete vychutnat přímo u vinařů na vinicích, ve vinárničkách či restauracích. Doporučujeme ochutnat vína:

  • Graševina
  • Malvasia istrijská
  • Plavac mali
  • Žlahtina
  • Frankovka
  • Tramín

chorvatská káva

9.) Dejte si kávu na promenádě Riva

Obývák města Split, tak promenádu nazývají sami obyvatelé města, právě zde máte příležitost zpomalit a jen tak si vychutnat letní den.

Modrou jeskyni – Ostrov Biševo

10.) Objevte nádhernou Modrou jeskyni – Ostrov Biševo

Chorvatské moře je úžasně modré, chcete-li ale zažít absolutní romantickou modř, zajeďte si do Modré jeskyně.

národní park krka

11.) Nechte se unést krásou Národního parku Krka, Chorvatsko

Středem parku je řeka Krka a na ní pohádkové vodopády.

iUnnL7Q63us

12.) Rozpumpujte adrenalin sjezdem na Zip Line Split, Chorvatsko 

Pokud při jízdě nezavřete oči, užijete si výhled na Split, dalmatské ostrovy a modré Jaderské moře. Jinak si ho vychutnáte při čekání mezi Zip lajnami.

pláže Split

13.) Napněte plachty 

Split je velký přístav a tak není problém si zde pronajmout jachtu. Pokud chcete mít jistotu výběru, doporučujeme vybrat si jachtu dopředu a rezervovat si ji online.

potápění

14.) Prozkoumejte podmořský svět 

V Chorvatsku najdete modré průzračné moře plné života, které zve k potápění. Můžete se potápět mezi ostrovy nebo se vydat na výpravu za potopenými vraky.

split

15.) Vychutnejte si kulturní Splitské léto 

Festival probíhá celé léto pod širým nebem v různých zákoutích Splitu a můžete navštívit koncerty, divadelní představení i operu.

Další místa, která stojí za návštěvu:

  • Katedrála svatého Dominika
  • Park Šuma Marjan
  • Zlatna vrata
  • Farmářské trhy
  • Pevnost Klis

INTERAKTIVNÍ MAPA! Všechna místa zmíněná v článku najdete přehledně v naší interaktivní mapě. Nezapomněli jsme ani na adresy, fotky a další detaily.

letadlo chorvatsko

Letenky – Chorvatsko, Split

Přímým letem se z Prahy do Splitu dostanete za hodinku a půl. Cena letenky se většinou pohybuje mezi dvěma a čtyřmi tisíci, ale občas lze narazit i na levnější akční letenky. Ty je však potřeba hlídat a kupovat hodně dopředu. Momentálně létají tři lety týdně. K ceně letenky nezapomeňte připočítat cenu kvalitního cestovního pojištění. Během minutky vám ho spočítá kalkulačka cestovního pojištění. Jakmile vyberete ideální cestovní pojištění, můžete ho uzavřít on-line. Papírování za vás vyřídí pracovníci Porovnej24.

Letenky koupíte on-line na:

  • Smartwings
  • Letuška
  • Kiwi
  • Skyscanner
  • Cestujlevne.com

Tip! Víte, že máte nárok na odškodnění za újmu při letecké dopravě. Třeba když se vám zpozdí let, zmeškáte další letadlo nebo se zatoulají kufry? Nárok máte až 3 roky zpětně! Ověřte si váš nárok.

koupání u moře

Počasí – Chorvatsko, Split

Nejkrásnější letní měsíce ve Splitu jsou červen až září. To jsou ideální měsíce pro klasickou letní dovolenou. Pokud chcete trochu méně pálícího sluníčka, jeďte do Splitu na začátku či konci sezóny. Jsou-li vašim cílem spíše přírodní krásy, hory a nádherné chorvatské parky, doporučujeme vydat se do Splitu spíše na jaře v dubnu a květnu nebo pak na podzim v říjnu. Zimy jsou ve Splitu mírné s teplotou kolem deseti stupňů a deštivým počasím.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
leden 10 °C 7 °C
únor 11 °C 8 °C
březen 13 °C 10 °C
duben 17 °C 13 °C
květen 21 °C 17 °C
červen 25 °C 22 °C
červenec 28 °C 24 °C
srpen 29 °C 25 °C
září 24 °C 21 °C
říjen 20 °C 16 °C
listopad 16 °C 13 °C
prosinec 11 °C 8 °C

hotel v chorvatsku

Hotel – Split, Chorvatsko

Ubytování ve Splitu najdete prakticky kdekoliv. Můžete bydlet v luxusním hotelu přímo na pláži, nebo si pronajmout apartmán v soukromí. Nemáte-li opravdu hodně dobrodružnou povahu, určitě budete chtít rezervovat ubytování dopředu.

Využít můžete cestovní kanceláře nebo oblíbenou platformu Booking.com. Vyberete si zde hotel, který perfektně sedne vašim potřebám. Na stejné stránce si můžete objednat i pronájem vozu na dovolenou. Ten na vás může čekat už po příletu na letišti. A můžete získat až 4 % z nákupu na Booking.com zpět.

Nejlepší hotely ve Splitu:

Nejlépe hodnocené hotely ve Splitu (z celkových 1426) podle uživatelů Trip Advisoru jsou:

  • Piazza Heritage Hotel
  • Heritage Hotel Antique Split
  • Cornaro Hotel
  • Balatura Split Luxury Rooms
  • Splendida Palace

covid-19

COVID-19 a dovolená v Chorvatsku

Pravidla pro cestování v době pandemie covidu-19 se neustále mění. Doporučujeme sledovat:

Aktuálně (červen 2021) je Chorvatsko označeno červenou barvou jako země s vysokým rizikem nákazy. Před odletem budete potřebovat antigenní test (max. 24 hodin starý) nebo PCR test (max. 72 hodin starý). Po příletu je vyžadován do 24 hodin další PCR test. Před odletem zpět do země žádný test nemusíte absolvovat, ale po návratu je nutný PCR test (nejpozději pátý den) a karanténa do předložení negativního PCR testu. Do letadla si nezapomeňte vzít respirátor.

Situace vypadá nadějně a s trochou opatrnosti a dobrým cestovním pojištěním si ve Splitu můžete užít nádhernou dovolenou plnou slunce, památek a krásné přírody. V klidu se tedy vrhněte na plánování dovolené. Jen nezapomeňte sledovat, jak se v Chorvatsku vyvíjí situace s koronavirem.
Cestovní pojištění od 7 Kč/den