Vízum do Ruska: Kde a jak ho získat?

moskva

[obsahova-navigace]

Jakou má vízum do Ruska podobu? Jak a kde o vízum do Ruska žádat? Co k žádosti o vízum do Ruska připojit? V tomto článku se dozvíte vše potřebné o vízu do Ruska včetně informací o elektronickém vízu do Leningradské, Kaliningradské oblasti a Petrohradu. Nechybí ani ceník poplatků spojených s vyřízením víza a v neposlední řadě informace o cestování do Ruska v souvislosti s pandemií koronaviru.

CESTA DO RUSKA COVID-19

Aktuálně je v souvislosti s pandemií koronaviru vstup do Ruska zakázaný všem cizincům pro turistické účely. Předpokládá se, že zákaz bude trvat ještě několik měsíců.

kiži rusko

Vízum do Ruska

Občané České republiky potřebují do Ruska platné turistické vízum. Vízum má podobu štítku, který se lepí do pasu. Při vstupní pasové kontrole obdrží cestující do pasu razítko, na němž je uvedeno datum příjezdu, aby bylo možné přesně určit počet dní pobytu v Rusku. Tento počet dní nesmí cestující do Ruska překročit. Obdrží také migrační kartu, kterou musí mít po celou dobu pobytu u sebe, bez migrační karty není možné se například ubytovat v hotelu.

Tip! Ubytování v Rusku si můžete sjednat přes Booking.com a ušetřit díky cashbacku 4 %.

památky v Rusku

Kde vízum do Ruska získat?

Občané České republiky mohou o ruské vízum požádat pouze na ruských velvyslanectvích a konzulátech, případně ve vízových centrech, které pro ruské konzuláty zajišťují přijímání vízových žádostí. Vízum je možné vyřídit i prostřednictvím některých cestovních kanceláří ČR.

Je důležité také vědět, že získat ruské vízum až na hraničním přechodu není možné. Osobám, které se ocitnou na území Ruska bez víza, hrozí vysoká pokuta. Žádost o vízum do Ruska by se měla podat 10 až 4 pracovní dny před plánovanou cestou.

1.) Víza do Ruska, Praha

Konzulární oddělení velvyslanectví RF, Korunovační 34, Praha 6
tel.: 233 374 093, 233 371 548
email: consulpraha@rambler.ru
www.czech.mid.ru
úřední hodiny: po – pá 09.00 – 12.00

2.) Víza do Ruska, Brno

Generální kozulát RF, ul. Hlinky 142 b, Brno
tel.: 543 232 157
email: gkbrno@gmail.com
www.brno.mid.ru
úřední hodiny: 9.00 – 13.00 (Po, St, Pá)

3.) Víza do Ruska, Karlovy Vary

Generální konzulát RF, ul. Petra Velikého 18, Karlovy Vary
tel.: 353 221 325, 353 221 324
email: gk-karlovy-vary@rambler.ru
úřední hodiny: 9.00 – 13.00 (Po, St, Pá).

Izmailovo moskva

Co se přikládá k žádosti o vízum do Ruska?

Při vstupu na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Veškeré aktuální informace naleznete na stránkách úřadu daného státu. Vždy si radši ověřte, jestli splňujete veškeré podmínky pro vstup do dané země.

  • Voucher ruské cestovní kanceláře nebo pozvání k návštěvě RF ověřené ústřední migrační službou ministerstva vnitra RF nebo ministerstvem zahraničních věcí RF.
  • 1 barevná průkazová fotografie o rozměru 35 mm x 45 mm na bílém pozadí.
  • Originál cestovního pasu platný min. 6 měsíců po skončení platnosti nově udělaného víza do Ruska.
  • Kopie smlouvy o cestovním pojištění, které je platné pro území Ruska.

Tip! Cestovní pojištění do Ruska včetně připojištění na situace spojené s COVIDEM-19 (karanténa v hotelu, PCR testy, náhradní let domů, aj.) snadno pořídíte i online:

cestovní pojištění od 7 Kč na den

kaliningrad

Elektronická víza Ruska pro návštěvu Kaliningradské oblasti, Petrohradu a Leningradské oblasti

Při návštěvě Kaliningradské oblasti, Petrohradu a Leningradské oblasti je od roku 2019 je možné na webových stránkách vyřídit jednorázové obchodní, humanitní a turistické vízum ve formátu elektronického dokladu. Toto elektronické vízum je nutné vyplnit nejpozději 4 dny před plánovaným datem vstupu v elektronické podobě na uvedeném webu MZV Ruské federace s přiloženou digitální fotografií ve formátu elektronického souboru (JPEG). Opět je nutné mít pro cestu do Ruska cestovní pojištění a platný cestovní pas. Příslušný elektronický formulář je nutné pečlivě vyplnit.

Elektronická víza se vystavují na dobu 30 dnů ode dne vystavení s povolenou dobou pobytu na území Ruské federace do 8 dnů od vstupu. Využít můžete pouze deklarované hraniční přechody, kterými aktuálně jsou:

  • letiště Pulkovo v Petrohradu
  • přístavy Vysock a oba hlavní přístavy v Petrohradu
  • silniční přechody Ivangorod (Estonsko), Torfjanovka, Svetogorsk, Brusnitchnoe (vše Finsko)
  • pěší přechod Ivangorod – Narva (Estonsko)
  • železniční přechody zatím není možné využít

petrohrad

Ceník vízových poplatků

Pro cestu českých občanů do Ruska je nutné platné vízum, osobám, které vstoupí na území Ruska bez víza, hrozí velmi vysoké pokuty. Pokud se chystáte do Kaliningradské oblasti, Leningradské oblasti nebo do Petrohradu, stačí vám elektronické vízum, které je zdarma.

Typ víza Cena
Turistické vízum bez pozvání 1 720 Kč
Turistické vízum
1 vstup/pobyt na 30 dnů a pozvání
2 270 Kč
Turistické vízum
2 vstupy/pobyt na 30 dnů a pozvání
2 370 Kč
Služební vízum 1 až dva vstupy, vyřízení 7 pracovních dní  1 720 Kč
Služební vízum
1 až dva vstupy, vyřízení 4 pracovní dny
2 730 Kč
Služební vízum
Multivstup, vyřízení 10 pracovních dní
1 720 Kč
Pracovní vízum
Multivstup, vyřízení 6 až 7 pracovních dnů
3 200 Kč
Pracovní vízum
Multivstup, vyřízení 3 až 4 pracovní dny
5 700 Kč
Elektronické vízum (Kaliningradská a Leningradská oblast a Petrohrad) zdarma

Hodně štěstí při vyřizování víz a šťastnou ruku při výběru míst, která chcete v Rusku navštívit. Ať už se chystáte do obrovského hlavního města, na transibiřskou magistrálu nebo objevovat zdejší přírodu, zážitek to bude jistě nezapomenutelný.