Americký fotbal a rugby v ČR: Sportovní kluby pro kluky i holky

americký fotbal

[obsahova-navigace]

Na začátku bychom si měli vyjasnit, že americký fotbal a rugby nejsou totožné. Oba sporty jsou s tím zvláštním šišatým míčem, možná se mohou zdát i na první pohled podobné, ale rozdíly tu jsou. A jsou poměrně velké. Nicméně oba tyto sporty už mají v Čechách své zázemí. A pokud tedy máte doma malého fandu či fanynku, který by si je rád vyzkoušel, řekneme vám, kam je můžete přihlásit. Klubů už je poměrně hodně.

rugby

Rozdíl mezi americkým fotbalem a rugby

Americký fotbal

Americký fotbal, jak už jeho název napovídá, vznikl v USA. Hřiště má podobnou velikost jako to klasické fotbalové, jen každých 5 yardů je na něm čára. Při hře proti sobě stojí dvě mužstva o 11 hráčích. Hráči mají chrániče a kovové helmy.

Střídání je téměř neomezené. Velké kluby mají k dispozici klidně i tři mužstva, která se střídají. Jedno bývá zaměřené na útok, druhé na obranu a to třetí na standardní situace. Cílem hry je dostat míč do soupeřovy konečné zóny hodem dopředu nebo během.

Rugby

Na druhé straně rugby má své kořeny v Anglii. Družstva mají po patnácti hráčích a ti mohou mít na sobě daleko méně chráničů. Helma může být jen měkká kožená. Hřiště má fotbalové rozměry a na jeho koncích je rugbyová branka. Přihrávat se smí dozadu nebo do roviny, dopředu se míč kope.

Věděli jste, že… helma, kterou po zranění hlavy využíval český fotbalový brankář Petr Čech, měla velkou inspiraci v rugbyové helmě?

americký fotbal pro děti

Americký fotbal v ČR

Drsný americký fotbal má u nás poměrně silné zastoupení. Kluby zaštiťuje Česká asociace amerického fotbalu. Americký fotbal v ČR hrají muži, ale máme i ženská mužstva. V mnohých klubech je samozřejmostí odchov nové hráčské krve v podobě juniorů a dorostu. V současnosti se hraje Kittfort liga, 2. liga a Flagová liga U15.

Tip! Ať už se věnujete sportu nebo ne, je dobré mít uzavřeno kvalitní úrazové pojištění. Pokud hrajete závodně, zeptejte se na plnění v případě sportovního úrazu.

Porovnej úrazové pojištění

americký fotbal

Kluby, kde se v České republice hraje americký fotbal

V současnosti je u ČAAF registrováno 31 klubů. Z toho dva kluby jsou zahraniční, jeden ze Slovenské republiky, druhý ze sousedního Polska. Děti můžete přihlásit u těchto klubů:

  • Brno Alligators
  • Brno Sígrs
  • Ostrava Steelers
  • Prague Black Panters
  • Prague Lions
  • Přerov Mammoths
  • Sokol Budweis Hellboys
  • Trutnov Rangers
  • Ústí nad Labem Blades
  • Zlín Golems
  • Hradec Králové Dragons
  • Karlovy Vary Warriors
  • Pardubice Stallions
  • Pilsen Patriots
  • Prague Mustangs
  • Příbram Bobcats
  • Vysočina Gladiators

Tip! Úrazové pojištění může být součástí životního pojištění. Výhodou bývá nižší cena. Zjistěte si, jak na tom je vaše životní pojistka a jestli není nějaká výhodnější.

Porovnej životní pojištění

rugby

Rugby v ČR

V Anglii se rugby začalo hrát v 1823 na kolejích univerzity města Rugby. I v ČR má rugby dlouhou tradici, která byla založena na sklonku dvacátých let minulého století. U České rugbyové unie je dnes zaregistrováno 37 aktivních týmů s různě dlouhou historií.

Věděli jste, že… pravidla rugby přeložil do českého jazyka už v roce 1926 spisovatel Ondřej Sekora? Ano, je to ten Ondřej Sekora, otec slavného Ferdy Mravence.

rugby pro dorost

Kluby rugby, kde můžete registrovat vaše dítě

Pokud chcete vaše dítě přihlásit do některého z klubů, zkuste si najít ten nejbližší na mapě klubů. Většina je soustředěna kolem velkých Českých měst, jako je Praha, Plzeň, Brno či Ostrava, ale několik jich je i mimo tradiční centra dění.

K rugby patří neodmyslitelně i tradiční tanec Haka, který proslovila novozélandská ragbyová reprezentace.

Ukažte vašemu synovi Haku a bude chtít rugby alespoň vyzkoušet. Nicméně pokud by pro vás byly kluby rugby nebo amerického fotbalu příliš daleko, určitě se dá najít jiný sport nebo zájmový kroužek. Výběr je u nás naštěstí dostatečně pestrý.

Tip! Sportovní výbava je nákladná položka. Ušetřit na ní můžete s cashbackem – službou, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Podívejte se na oblíbené obchody jako jsou:

* BezvaSport – až 8 % zpět
* Adidas – až 5 % zpět
* InSPORTline – 3,5 % zpět
* Nike – 3,5 % zpět
* Sport365 – 4 % zpět