Jak upéct husu a další svatomartinské dobroty z celého světa?

husa

[obsahova-navigace]

Čeští kuchaři se už roky předhánějí, kdo přijde s vyladěnějším receptem, jak upéct husu na svatého Martina. Můžete vsadit na tradičně pojaté recepty, nebo to vzít trochu odlehčeně v moderním pojetí. V každém případě husí pečínka na svatého Martina nesmí chybět.

Pokud chcete zabodovat, zkuste přidat některý ze světových receptů. Tradice svatého Martina totiž nežije pouze u nás. Vybrali jsme pro vás tradiční svatomartinské pokrmy z různých koutů světa. Třeba se některý zabydlí i u vás doma.

svatý martin

Svatý Martin – legenda

Martin z Tours se narodil na počátku 4. století v římské provincii Panonie (dnes území Maďarska). Jméno Martin získal po římském bohu války Martovi. Jeho otec byl totiž římský voják a přál si, aby syn pokračoval ve vojenské tradici. Rodina se přestěhovala do Itálie, kde se Martin setkal s křesťanstvím. V patnácti se stal vojákem a sloužil v Itálii i Francii. Žil skromně a v křesťanské úctě k lidem.

Legenda říká, že po té, co se s žebrákem rozdělil o svůj plášť, se mu zjevil Ježíš. Martin se po této události rozhodl přijmout křest a vstoupit do církve. Roku 372 se stal biskupem. A proč právě 11. listopad? Na tento den připadá výročí úmrtí biskupa Martina z Tours.

pečená husa

Kde se vzala tradice husí pečínky na svatého Martina?

K husám se pojí dokonce dvě legendy. Ta první říká, že husy rušily Martina při kázáních a on je nechal za trest upéct. Podle druhé se před svým jmenováním biskupem schovával mezi husami. Byl totiž velmi skromný a nechtěl přijmout vysoký církevní post. Ať už to bylo jakkoli, tradice husí pečínky nám zůstala a my dnes můžeme řešit, jak upéct husu na svatého Martina.

pečení husy

Jak upéct husu – nejlepší české recepty

Češi jsou na návody, jak upéct husu, specialisté. Každá druhá domácnost má svůj recept na dokonalou husí pečínku. A pozadu nezůstávají ani slavní čeští kuchaři a food blogeři. Vybrali jsme pro vás pět receptů, které vám mohou být návodem nebo jen lehkou inspirací.

Tip! Než se pustíte do slavnostních příprav a vaření, ujistěte se, že máte vše potřebné. Pokud zjistíte, že vám chybí třeba velký pekáč nebo že by chtělo zmodernizovat prostírání, můžete si s tím poradit pár kliky přes cashback. Cashback je služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na domácí potřeby a dekorace teď najdete například na:

* 4home.cz – 4 % zpět z nákupu
* Bonami.cz – 3 % zpět z nákupu

sR6oFTd1ymQ

1.) Svatomartinská husa podle Cuketky

Zvolna pečená husa na roštu s důrazem na finální práci s výpekem. Tajemství je v pečení husy na vysokém roštu. Díky proudění horkého vzduchu, se bude husa úplně rozpadat.

  • Na tuto husu budete potřebovat: 1 husa, sůl, kmín, jablka
  • Recept na svatomartinskou husu na vysokém roštu najdete ZDE
Prza9TXfPMw

2.) Pomalu pečená husa

Husa pečená přes noc s petrželkovými knedlíčky a tipy na využití husího sádla a jater. Ideální je začít péct husu v sobotu večer a v neděli ráno máte hotovo.

  • Na tuto husu budete potřebovat: 1 husa, sůl, kmín
  • Recept na přes noc pečenou husu najdete ZDE
s6kx0I5tk0c

3.) Husa podle Romana Vaňka

Skvělý recept pro ty co spěchají a nemají na pečení husy celou noc. Za tři až čtyři hodiny si můžete pochutnat na skvělé huse. 

  • Na tuto husu budete potřebovat: 1 husa, sůl, kmín, jablka, drůbeží vývar, hladká mouka
  • Recept na rychle pečenou husu najdete ZDE
rXrKeQaA6eA

4.) Odlehčená, pomalu pečená husa s dýňovými noky od Romana Pauluse 

Pomeranč vložený do svatomartinské husy? Roman Paulus připravil tak trochu jiný recept jak upéct husu.

  • Na tuto husu budete potřebovat: 1 husa, sůl, kmín, jablko, pomeranč, cibule, zázvor, majoránka
  • Recept na svatomartinskou husu pečenou s pomerančem najdete ZDE
rAUVurOCAK4

5.) Husa v šouletu

Znáte šoulet? Je to luštěninová příloha, která se dává do pekáče a peče se společně s husou.

  • Na tuto husu budete potřebovat: husí stehna, sůl, kmín, cibule, česnek, hrách, majoránka, pepř, slanina, kroupy, cizrna, sádlo
  • Recept na husu v šouletu najdete ZDE

Věděli jste, že… když chcete mít skvěle vychucené husí masíčko, měli byste nasolit a nakmínovat husu ze všech stan? Zároveň byste neměli zapomenout nasolit a nakmínovat ani vnitřní dutinu husy. Poté ji zabalit do potravinové fólie a nechat alespoň 12 hodin, nejlépe přes noc, odležet!

Weckmann

Svatomartinské dobroty z celého světa

Svátek svatého Martina se slaví v celém křesťanském světě. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších receptů, kterými můžete překvapit vaše hosty u svatomartinské tabule.

Tip! Pokud se chystáte následující dobroty ochutnat přímo v daných zemích, doporučujeme si před cestou pořídit cestovní pojištění. To si zvládnete vyřídit i z pohodlí domova několika kliky zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč / den aHBjn0Qv4IA

1.) Německý Weckmann

Tradiční německé pečivo, co se peče od svatého Martina až do Mikuláše. Jsou to jednoduché postavičky, které nám tvarem mohou připomínat perníčky.

  • Na toto svatomartinské pečivo budete potřebovat: kvásek, hladká mouka, cukr, vejce, mléko, máslo, sůl, vanilkový a citrónový extrakt
  • Recept na weckmanny ve sloveštině najdete ZDE
2YJf-45-vXE

2.) Sicilské Biscotti di San Martino

Sladké sicilské pečivo plněné sladkou ricottou, které se tradičně peče na svátek svatého Martina. Když muži ochutnávali víno, tak ženy pekly tyto lahodné sušenky.

  • Na toto svatomartinské pečivo budete potřebovat: hladká mouka, cukr (krystal a moučka), droždí, sádlo, anýz, skořice, voda, sůl, ricotta, čokoláda
  • Recept na Biscotti di San Martino neboli sušenky svatého Martina v angličtině najdete ZDE
AwAmUbdqODs

3.) Polský Marcinek

Tradiční svatomartinský dort od našich polských sousedů. Je oblíbený i na jiné oslavy, jako jsou třeba křtiny, narozeniny nebo svatby.

  • Na tento svatomartinský dort budete potřebovat: máslo, cukr (krystal a moučka), vanilkový extrakt, vejce, zakysaná smetana, soda na pečení, mouka, šlehačka, citronová šťáva
  • Recept na polský marcinek v angličtině a polštině najdete ZDE
gAtrVqlldaY

4.) Maltézská Torta ta´San Martin

Sladký dort plný oříšků, sušeného ovoce a exotického koření také patří k svatomartinským tradicím.

  • Na tento svatomartinský dort budete potřebovat: lískové oříšky, vlašské ořechy, datle, vejce, mléko, mouka, hřebíček, skořice, cukr, rostlinný tuk, mandle, rozinky, nakládaná kůra z citrusů, fíky
  • Recept na dort Torta ta´San Martin v angličtině najdete ZDE
bO8MiGHSsTQ

5.) San Martin koktejl

A na konec máme jeden moderní recept na osvěžující svatomartinský drink. Jednoduchá směs ginu, červeného vermutu a Chartreuse. Jeden drink, dvě jména.

  • Na tento svatomartinský koktejl budete potřebovat: gin, vermouth, Chartreuse
  • Recept na svatomartinský koktejl v angličtině najdete ZDE

V našich zemích patří ke svatomartinské huse také tradiční mladé víno. Ale nic se nestane, pokud si k pečínce dáte vyhlazené pivo. Přejeme dobrou chuť!

Tip! Pokud rádi vaříte, určitě si také zamilujete:

* Nejlepší české food blogy: Inspirujte se recepty kulinárních mágů!
* Netradiční vánoční cukroví: Recepty z Ameriky, Brazílie, Irska
* Co uvařit a upéct na Velikonoce?