Žádost o řidičský průkaz: Co s sebou a odpovědi na další často kladené otázky

řidičský průkaz

[obsahova-navigace]

Náš článek “Žádost o řidičský průkaz – co s sebou” vás provede postupem, jak a kde si zažádat o řidičský průkaz po autoškole, jak se provádí rozšíření řidičského průkazu, ale také jak si o řidičský průkaz zažádat online. Pokud už řidičský průkaz vlastníte, rozhodně si ho vezměte do rukou a zkontrolujte si jeho platnost. Není nic zbytečnějšího než pokuta za propadlé řidičské oprávnění. Výměna je přitom otázka chvilky.

autoškola

Žádost o řidičský průkaz co s sebou?

Seznam věcí, které potřebujete k žádosti

Na daném úřadě je potřeba předložit:

  • občanský průkaz (v případě ztráty občanského průkazu může být cestovní pas),
  • cizinec předkládá povolení k pobytu,
  • doklad o obvyklém bydlišti (potvrzení o přechodném bydlišti), pokud si jdete řidičák vyřídit v oblasti mimo své trvalé bydliště,
  • původní řidičský průkaz žadatele (pokud jej vlastníte a neztratili jste ho).

Formulář pro žádost o vydání řidičského oprávnění je k dispozici jen na místě, není možné stáhnout si jej z webu a předvyplnit doma. Žádost je z výroby opatřena evidenčním číslem a barkódem.

Do kategorie “žádost o řidičský průkaz co s sebou” už nepatří fotografie. Fotografii na řidičský průkaz si pořídí pracovník digitálně přímo na úřadu.

Žádost o řidičský průkaz pro nové řidiče

Žádost o řidičský průkaz: co s sebou po absolvování autoškoly? Kromě výše uvedeného je potřeba předložit:

  • posudek o zdravotní způsobilost,
  • čestné prohlášení, že řidičské oprávnění nebylo v jiném členském státě pozastaveno nebo odejmuto,
  • doklad o odborné způsobilosti (ne starší 6 měsíců).

V případě ztráty nebo krádeže řidičského průkazu je dobré doložit policejní protokol. Postupuje se dále stejně jako v případě výměny řidičského průkazu před uplynutím platnosti. Na úřadu se vystaví potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení řidičského průkazu, které žadateli umožňuje ve lhůtě 30 dní řídit vozidlo.

Tip! Nezapomeňte, že kromě řidičského průkazu potřebujete mít k jízdě v autě i povinné ručení. To nejvýhodnější získáte porovnáním nabídek pojišťoven, stačí pár kliků:

Povinné ručení od 1009 Kč

oprávnění k řízení motorového vozidla

Poplatky a lhůty k vydání řidičáku

Kdy dostanete řidičský průkaz?

Lhůta pro vyřízení řidičského průkazu je 20 dní. Ve lhůtě do 5 pracovních dnů může být vydán řidičský průkaz pouze držiteli řidičského oprávnění, který si jej po výcviku a zkoušce rozšiřuje.

Poplatky, které zaplatíte

  • 200,- Kč při prvním udělení řidičského oprávnění,
  • 200,- Kč při rozšíření stávajícího řidičského oprávnění,
  • správní poplatek ve výši 700,- Kč při rozšíření stávajícího řidičského oprávnění (lhůta vydání řidičského průkazu do 5 pracovních dnů).

žádost online

Kde podat žádost o řidičský průkaz?

Řidičský průkaz je nutné vyřídit na registru řidičů osobně, zastoupení není možné. Řidičské průkazy se vyřizují na úřadech s rozšířenou působností, nemusí se tedy jednat o úřad v místě trvalého bydliště. Jde o stejný úřad, kde se vyřizuje uložení značek do depozitu.

Od úterý 1. června 2021 je možné oficiálně podat žádost o výměnu svého řidičského průkazu elektronickou cestou přes Portál občana. Tímto způsobem je možné vyměnit průkaz v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti řidičského průkazu, ne však dříve než 90 dnů před koncem platnosti. Do Portálu občana je ovšem třeba mít zřízený přístup – (NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identita…). Podmínkou je také mít připojenu datovou schránku fyzické osoby.

lhůta na podání žádost

Do kdy podat žádost o řidičský průkaz?

Řidičské průkazy mají platnost 10 let. Po uplynutí platnosti nejste oprávněni řídit. O výměnu řidičského průkazu je možné požádat nejdříve 3 měsíce (90 dnů) před koncem platnosti. Na 5 let je omezen řidičský průkaz s oprávněním pro skupinu C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E, ostatní jsou s platností 10 let.

Vyřízení řidičského průkazu patří do kategorie těch jednodušších administrativních úkonů. Stejně tak i co s sebou na žádost o řidičský průkaz je poměrně nenáročné a obvykle není potřeba další zařizování. Do dalších kilometrů vám přejeme šťastnou cestu.

Tip! Ačkoliv havarijní není povinné, je dost užitečné. Porovnejte během 2 minut havarijní pojištění a vyberte si nejvýhodnější právě pro vás.

Porovnej havarijní pojištění