6 rad, jak si půjčit peníze a nezbláznit se z toho

půjčuje si peníze

[obsahova-navigace]

Již několikrát jste přemýšleli o tom, že byste si půjčili peníze před výplatou, na vánoční dárky nebo na nový nábytek do bytu či domu? Ovšem kvůli obavám z vysokých úroků a finančních komplikací jste se nakonec uchýlili k odládání si peněz z měsíční výplaty? Pojďte se s námi podívat na to, jak si půjčit peníze snadno, bez obav a třeba i s 0% úrokem!

úrok

1.) Důležitý (ale ne nejdůležitější) je úrok

Co je to úrok?

Téměř každý, kdo se baví o půjčce nebo si o ni jde zažádat, mluví o úroku. Úrok se uvádí v procentech a jde o cenu, kterou si banka procentuálně stanovuje z půjčené částky jako odměnu za půjčení peněz. Je to vlastně cena půjčky

Modelový příklad úroku

Tudíž pokud si půjčíte 50 000 Kč a úrok je 5 %, cena za úvěr bude 2 500 Kč. Úrok je vlastně něco jako cenovka, kterou vidíte v půjčovně lyží. Ve výsledku musíte odevzdat ony půjčované lyže (což je v tomto případě těch 50 000 Kč) a půjčovné (které v tomto případě představuje úrok ve výši 2 500 Kč).

Další poplatky

Na rozdíl od půjčovny lyží, kdy cena půjčovného představuje konečnou cenu za půjčení, u bank toto neplatí. U půjčky počítejte i s dalšími náklady, označovanými pojmem RPSN.

půjčka a poplatky

2.) RPSN a další poplatky

Co je RPSN?

RPSN je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů. RPSN v sobě ukrývá veškeré náklady s půjčkou či úvěrem spojené, zatímco úrok ukazuje pouze cenu vypůjčených peněz. Je tedy rozdíl, pokud platíte úrok čtyři procenta s RPSN 20 nebo 8 procent. Hned si ukážeme proč.

Modelový příklad RPSN

Pokud najdete 2 půjčky s totožným úrokem, zaměřte se právě na číslo RPSN, protože čím vyšší toto číslo je, tím více ještě k půjčce zaplatíte. U půjčky ve výši 50 000 Kč tedy při 5% úroku zaplatíte 2 500 Kč a v případě, že RPSN je například 8 %, doplatíte ještě 4 000 Kč.

Online platba

3.) Jak dlouho splácet půjčku?

Krátká vs dlouhá doba splátek

Z hlediska množství zaplacených peněz nejvýhodněji vychází kratší doba splácení. Čím kratší dobu budete splácet, tím nižší budete mít úrok a RPSN. Zároveň i méně přeplatíte.

Kromě těchto výhod to s sebou ale nese i jednu velkou nevýhodu. Vystavujete se riziku, že nebudete mít na měsíční splátky dostatek peněz. V případě, že třeba přijdete o zaměstnání, snadněji ukočírujete měsíční splátky ve výši 1000 Kč než třeba osmi tisíců.

Jak si půjčit peníze – Nastavení splátek

Je tedy lepší splácet méně nebo více? Odpověď záleží na vaší finanční situaci a úsporách. Pokud máte napnutý rozpočet, zbytečně neriskujte a zvolte nižší splátky – za ten stres v budoucnu vám to nestojí. Jestliže máte naopak finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání či jiných výdajů, zauvažujte o vyšších splátkách.

úspory

4.) Je lepší použít své úspory nebo si raději půjčit?

Úspory a finanční rezerva

Pokud máte dostatek peněz, určitě se nezadlužujte, ale raději sáhněte do svých našetřených peněz. Pokud by to ale mělo znamenat to, že pak budete úplně na nule, tak to samozřejmě též nedělejte. Myslete na to, že byste měli mít na svém účtu vždy nějakou finanční rezervu pro případ nouze. Mělo by se jednat alespoň o 3 měsíční platy.

Modelový příklad

Pokud si chcete například koupil nový automobil a na účtu máte 300 000 Kč, raději si z toho vezměte jen 150 000 Kč a zbytek si půjčte. Částka není tak vysoká a je lepší ji raději po troškách splácet, než se vydat z peněz a pak se obávat, že při ztrátě zaměstnání skončíte na ulici.

bankéř

5.) Jak si půjčit peníze u ověřených institucí?

Anonymní úvěrové firmy

Nikdy si nepůjčujte od anonymních úvěrových firem. Cestou do pekla jsou webové stránky, na kterých se vyskytuje minimum informací – kde kromě telefonního čísla, řady výzev k nejvýhodnější půjčce a fotky křenícího se manželského páru u limuzíny nejsou absolutně žádné informace.

Seriózní úvěrové firmy

Seriózní úvěrová firma poskytuje údaje o svých produktech, úrokových sazbách, RPSN a dalších užitečných informacích. Při hledání vhodné společnosti určitě nezaškodí zapátrat na internetu, jaké zkušenosti s touto firmou mají i jiní uživatelé.

Tip! Pokud se těžko vyznáte v informacích na internetu, vyzkoušejte nás porovnávač půjček – najdete v něm nabídky jen od prověřených firem!

Najděte nejvýhodnější půjčku

podpis smlouvy

6.) Pečlivě pročtěte smlouvu

Smlouvu důkladně pročtěte a podepište ji až za předpokladu, že jí stoprocentně rozumíte. Hlavně nikam nepospíchejte a nebojte se ptát na cokoli, co vás zajímá. Je lepší si připadat chvíli hloupě než podepsat něco, co vás zaváže na dalších deset let. Zbystřete hlavně u sankcí za porušení smlouvy a ujistěte se, že třeba při zpoždění splátky nebudete muset platit několikatisícové penále.

Pokud budete následovat předchozí kroky, již nebudete mít obavy ohledně toho, jak si půjčit peníze. A pokud přeci, neváhejte se kdykoliv obrátit na naši infolinku +420 810 800 080.

Ještě by se vám mohly hodit… naše další články na téma půjčky:

* Půjčka pro dlužníky: Jak si ji zařídit?
* Půjčky pro cizince: Velký přehled podmínek a možností
* Jak získat peníze na podnikání?