Cena elektřiny na burze 2022

elektřina na burze

[obsahova-navigace]

Obchod z elektrickou energií není regulován. Je to volný trh, kde cenu elektřiny vytváří především nabídka a poptávka. Na jedné straně stojí elektrárny, které elektrickou energii vyrábějí, od nich ji nakupují firmy (dodavatelé elektrické energii), které ji pak dodávají domácnostem a firmám. Cena elektřiny na burze, kterou dodavatelé platí elektrárnám, je ale jen část toho, co platí koncový odběratel. Ten musí, kromě ceny samotné elektrické energie, zaplatit ještě cenu za distribuci elektřiny, za služby a samozřejmě i daň státu.

obchodování na burze

Kdo na burze obchoduje?

Domácnosti a firmy jsou koncoví spotřebitelé elektrické energie a kupují ji od společností (dodavatelů elektřiny), které se specializují na dodávky koncovým uživatelům. Dodavatelé nakupují elektřinu na burze energií a je také nejvíce zajímá, jaká bude cena elektřiny na burze v následujících obdobích. Elektřinu většinou kupují na určitá období dopředu, proto konečná cena pro odběratele reaguje na vývoj cen na burze se zpožděním.

Věděli jste, že… existují společnosti, které dodávají elektřinu za ceny, které jsou aktuální na trhu energií? Může to znít zajímavě, ale aktuální cena elektřiny na burze jejich ceny ovlivňuje téměř okamžitě. Z měsíce na měsíc se může prudce měnit.

žárovka

Aktuální cena elektřiny na burze

V současnosti cena elektřiny na burze poklesla pod 150 EUR za 1 MWh. Na této úrovni se, s drobnými výkyvy, drží zhruba od začátku roku. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v budoucnu. Velké výkyvy, kdy docházelo ke zdražení o desítky procent během jednoho měsíce, už snad nenastanou. Na druhé straně, se ale asi nemůže těšit ani na nějaký výrazný pokles k cenám z počátku roku 2021.

Cena elektřina na burze za období 8. 2. 2021 až 4. 2. 2022

Graf z webových stránek Kurzy.cz znázorňuje vývoj ceny elektřiny na komoditní burze Power Exchange Central Europe, a.s. Zde se obchoduje s dlouhodobými kontrakty na odběr ceny elektřiny, které většinou nemají okamžitý vliv na ceny elektřiny pro odběratele. Uvedené ceny jsou za 1 MWh a jsou v eurech.

vývoj cen elektřiny

Co má vliv na cenu elektřiny?

Konečná cena elektřiny, za kterou ji nakupují dodavatelé pro domácnosti, se vytváří na burze. Nicméně vliv na její výši má hned několik věcí.

1.) Emisní povolenky

Státy, které podepsaly Kjótský protokol, mají rozdělené množství emisí, které mohou vypouštět do ovzduší (v tunách CO2 či N2O) a s nimi mohou obchodovat. Pokud tedy některá elektrárna vypouští emise do ovzduší, musí si povolenky koupit. Jejich cena pak zdražuje výrobu elektřiny a zvyšuje její cenu.

2.) Cena plynu

Část elektráren využívá k výrobě elektřiny zemní plyn. Stoupá-li cena plynu, rostou náklady na výrobu elektřiny a tím i její cena.

Tip! Zvednul vám dodavatel plynu ceny? Podívejte se, jestli byste ve vašem kraji nenašli lepšího:

Najděte nejlevnějšího dodavatele plynu

3.) Restart ekonomik po prvních vlnách pandemie covidu

Ekonomiky zvládly restart po covidovém útlumu rychleji než se očekávalo. Je to dobře, nicméně trh s elektřinou a plynem na to nebyl zcela připraven. Poptávka pak tlačila na růst ceny energií.

4.) Německé plány pro rok 2023

Evropský trh je propojený a tak se očekává, že plánované uzavření jaderných elektráren v Německu v roce 2023, že cena elektřiny na burze bude i pod vlivem těchto událostí.

5.) Napjatá situace mezi Ruskem a Ukrajinou

Otázkou je vývoj vztahů mezi Ruskem a evropskými státy vzhledem k situaci na hranicích Ukrajiny. Rusko je hlavním dodavatelem plynu pro Evropu a je otázkou, jaký budou mít zhoršené vztahy vliv na dodávky i cenu plynu.

praha v noci

Co s vyššími cenami elektřiny?

I když cena elektřiny na burze klesla pod 150 EUR za 1 MWh, stále jsou a budou ceny elektřiny pro domácnosti výše, než jsme byli zvyklí. Často jsou velice výrazným zásahem do rodinného rozpočtu. Co s tím můžete udělat?

1.) Změna dodavatele elektřiny

Kontrolujte si pravidelně ceny elektřiny na trhu. V online kalkulačce máte srovnání nabídek za pár minut a okamžitě víte, zda je někdo lepší než váš současný dodavatel.

Tip! Online kalkulačku elektrické energie nemusíte nikde zdlouhavě hledat, zdarma ji můžete vyzkoušet zde:

Vyzkoušejte kalkulačku

2.) Šetření elektrickou energií

Pokud jste ještě nezačali, je ten správný čas začít šetřit energie. Prospěje to vaší peněžence, ale i planetě.

3.) Změna vytápění

Podívejte se na srovnání, zda je výhodnější topit elektřinou, plynem nebo dřevem.

4.) Výměna spotřebičů, které příliš žerou

Potřebujete zjistit, kdo je největší žrout elektřiny v domácnosti, a zasloužil by si výměnu? Skvělým pomocníkem je měřič spotřeby elektrické energie.

5.) Zvážení alternativních zdrojů energie

V současné době mají majitelé rodinných domů možnost zvolit si ekologické způsoby vytápění, které zároveň snižují spotřebu elektrické energie. Mohou to být solární panely, tepelná čerpadla nebo různé rekuperační systémy.

Tip! Větší změny ve vytápění domu vyžadují větší investice. Většinou mohou být součástí hypotéky, nebo na ně lze vzít půjčku.

Porovnej půjčky

Mnoho domácností v posledních letech přešlo na vytápění zemním plynem. Nestačí tak sledovat pouze vývoj cen elektřiny, ale potřeba zajímat se i o ceny zemního plynu u jednotlivých dodavatelů.