Nejlepší termální lázně v Čechách, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku

lázně v čechách

[obsahova-navigace]

Zatímco ještě před několika lety byla dovolená v termálech spíše výsadou seniorů, v současné době si cesty k léčivým pramenům dopřávají stále mladší ročníky. „Termály“ jsou perfektní volbou pro přepracované manažery, lidi se zdravotními problémy nebo pro zamilované páry hledající romantický zájezd. Poradíme vám, kde si užít termální lázně v Čechách i v blízké cizině.

termální lázně v čechách

Termální lázně v Čechách a na Moravě

Termální lázně v Čechách a na Moravě jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších atrakcí na domácí půdě. V době pocovidové se znovu zaplňují nejoblíbenější střediska. Zajímá vás, která to jsou? Pusťte se do čtení následujících řádků.

Tip! Před cestou do lázní vyměňte loňské plavky za nové. Pořídit si je můžete přes cashback – službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashbacky na plavky teď najdete například na:

* Bonprix.cz – 7 % z nákupu zpět
* AboutYou.cz – až 15 % z nákupu zpět
* Answear.cz – 6 % z nákupu zpět

8iMOlI183b0

Termální lázně Velké Losiny

Nejznámější termální lázně v Čechách jsou bezesporu ty ve Velkých Losinách. Léčivé účinky místní sirné vody jsou známé už po staletí. Voda obsahuje léčivý prvek hydrogensulfid HS, který podporuje léčbu:

  • pohybových aparátů
  • neurologických problémů
  • kožních problémů

Tento lázeňský komplex je v Česku jediný svého druhu. Můžete zde zrelaxovat v architektonicky promyšleném vodním parku, ve kterém jsou všechny bazény napuštěny léčivou termální vodou. Základní myšlenkou tohoto areálu je souznění člověka s přírodou. Lázeňské středisko je citlivě zasazeno v podhůří Jeseníků, tudíž můžete relaxovat a velké prosklené stěny vám umožní výhled na malebnou horskou krajinu.

Do tohoto termálního parku se nemusíte bát vyrazit s celou rodinou. Vaše děti se zde vyřádí na tobogánech a dalších vodních atrakcích v podobě trysek, vodních hřibů a divoké řeky.

Základní informace o lázních Velké Losiny Detail
Teplota vody 32 – 34°C
Počet termálních bazénů 9
Jaké zážitky si zde můžete dopřát termální bazény, sauny a masáže, tobogány, vodní atrakce pro děti
cGNtijCECZ0

Termální lázně v Teplicích

V Teplicích najdete Thermalium – lázeňský komplex s nejteplejšími bazény s čistě termální vodou v Čechách! Berou si vodu z Pravřídla – 18.000 let starého termálního pramene, který za ta léta nasál minerály a vzácné prvky z vulkanického masivu pod Teplicemi. Léčí se zde:

  • změny v kloubech
  • problémy s pohybovým aparátem

Jak už bylo zmíněno výše, jednou z největších atrakcí jsou zde termální plavecké bazény s výřivkami a dalšími relaxačními prvky. Pokud si zde budete chtít zaplavat, hodina a půl vás vyjde na hezkých 200 Kč.

Základní informace o lázních ve městě Teplice Detail
Teplota vody 29 – 35°C
Počet termálních bazénů 2
Jaké zážitky si zde můžete dopřát termální bazény, saunový svět, masáže, Kneippův chodník
KsLJCeZcQb0

Marianské Lázně

V Mariánský Lázních vás čeká 200 let stará a prověřená tradice lázeňství a přes 40 minerálních pramenů, které se využívají k léčbě:

  • nemocí pohybového ústrojí
  • nemocí ledvin a močových cest
  • problémů s dýchacími cestami
  • metabolických onemocnění
  • gynekologických onemocnění
  • onkologických onemocnění
  • nemocí trávicího ústrojí

Místní minerální prameny jsou sice přirozeně studené, ale ohřívají se (v závislosti na proceduře nebo typu využití) na teplotu 28 – 39°C. Mariánské Lázně tedy úplně tak nepatří mezi termální lázně v Čechách, ale rozhodně stojí za zmínku a to nejen díky špičkovému wellnessu, ale také památkám, nejstaršímu golfovému hřišti v ČR nebo začátečnické sjezdovce.

Základní informace o Mariánský Lázních Detail
Teplota vody 28 – 39°C
Počet termálních bazénů
Jaké zážitky si zde můžete dopřát sauny a masáže, římské lázně, popíjení léčivé vody

Věděli jste, že… si do 31.3.2022 můžete vybrat poukaz se slevou 2000 Kč na pobyt v Mariánských Lázních? Bližší informace a pravidla najdete zde.

lázně na slovensku

Termální lázně Slovensko

Další oblíbenou destinací, po které často saháte, když přijde řada na termální lázně, je Slovensko. Familiérní jazyk i hezké ceny běžně lákají tisíce návštěvníků ročně. Pojďme si společně posvítit na ta najoblíbenější lázeňská místa.

Tip! Ikdyž se chystáte „jen“ k sousedům, nezapomeňte na cestovní pojištění. V našem nezávislém porovnávači ho můžete najít už od 7 Kč za den! Jedním klikem si k němu navíc můžete přihodit připojištění na dovolenou autem nebo na COVID-19.

Najděte nejvýhodnější pojištění LpVzNlisfN8

Termální lázně Bešeňová

V malebné krajině poblíž Nízkých Tater se nachází známý vodní park Bešeňová. Voda v bazénech má hnědou barvu, což může návštěvníky, kteří jsou zde poprvé, poněkud zarazit. Toto neobvyklé zabarvení však není výsledkem špatné údržby bazénů, ale množstvím železa a dalších minerálních prvků, které jsou ve vodě obsaženy. Voda pochází z geotermálních vrtů a obsahuje v sobě více než 20 přírodních prvků, mezi které patří hlavně železo, lithium, hořčík a draslík. Termální prameny jsou unikátní hlavně díky vysokému obsahu lithia, který má vliv na:

  • psychickou pohodu
  • V teplých vodách tohoto areálu si můžete rovněž zlepšit vaše kožní problémy a nemoci pohybového aparátu.

V areálu se nachází čtyři rozlehlé termální bazény, situované ve venkovním prostředí. Díky vysoké teplotě vody se v nich budete cítit pohodlně i v zimě. Ten pocit, kdy relaxujete v teplé vodě a kolem vás poletují sněhové vločky, je k nezaplacení. Areál má i zábavní část, ve které si užijete umělé vlnobití, skluzavky a tobogány.

Základní informace o termálních lázní Bešeňová Detail
Počet termálních bazénů 4
Teplota vody 28 – 40 °C
Jaké zážitky si zde můžete dopřát termální bazény, 6 vnitřních tobogánů, stan zábavy s dětským bazénem a umělým vlnobitím, wellness zóna se zvukově a vizuálně zajímavými saunovými rituály
7caZcbNYrmw

Termální lázně Velký Meder

V srdci jižního Slovenska se nachází komplex bazénů s léčivou vodou, ve kterých si užijete zasloužený odpočinek, ať už je léto či zima. Velká část areálu je totiž v v provozu celoročně, a i v zimním období si zde můžete užívat léčivých účinků místní vody. Ta vyvěrá ze dvou pramenů, dosahujících hloubky 1500 metrů. Má blahodárné účinky na:

  • pohybové ústrojí
  • klouby
  • imunitní systém člověka

Výhodou lázeňského areálu je jeho všestrannost, tudíž se zde zalíbí celé vaší rodině. Areál nabízí poklidné sedací bazény a vířivky, ale i zábavné tobogány a vodní atrakce, ve kterých se vyřádí vaše děti.

Základní informace o lázních Velký Meder Detail
Teplota vody 25 – 38°C
Počet bazénů 10
Jaké zážitky si zde můžete dopřát sedací termální bazén, bazén s hydromasážemi, 2 celoroční tobogány se světelnými efekty, rodinný bazén se spoustou vodních atrakcí

Tip! Na cestu na Slovensko se vám ještě budou hodit naši průvodci:

* 15 nejkrásnějších míst Slovenska
* Cesta na Slovensko autem 2022

lázně v maďarsku

Termální lázně, Maďarsko

Návštěva termálních lázní v Maďarsku vám vezme dech! Tato země je totiž termální ráj s obrovským množstvím pramenů i lázeňské historie.

Tip! Možná jste netušili, že si můžete hotel nebo penzion zarezervovat přes cashback. Aktuálně trenduje Booking.com s 4 % za každý nákup zpět.

GDFHRz8ErCA

Termální lázně Győr

V severozápadním Maďarsku se nachází historické město Győr, které má dlouhou tradicí v oblasti lázeňství. Voda zde vyvěrá z hloubky 2000 metrů a vyznačuje se vysokým obsahem hydrogénkarbonátu a chloridu. Díky svému složení se řadí mezi jódové léčivé vody a působí blahodárně na:

  • problémy s pohybovým ústrojím
  • gynekologické potíže
  • potíže s kostmi

V areálu můžete zrelaxovat nejen v termálních bazénech, ale i finských a parních saunách. K dispozici je i zábavná část pro děti plná tobogánů, vodních proudů a trysek.

Základní informace o lázních Gyor Detail
Teplota vody 35-36°C                      
Počet termální bazénů 3
Jaké zážitky si zde můžete dopřát léčivý bazén s hvězdnou oblohou, bazény s masážnimi tryskami,zážitkový bazén s umělým vodopádem, dětský bazének
3R3UI4HYr5Q

Termální lázně v Budapešti

Hlavní město Maďarska je doslova termální velmocí. V této oblasti se nachází geologický zlom, díky kterému může toto město nabídnout více než 120 termálních pramenů. Termály v Budapešti jsou ideální pro ty, kteří chtějí spojit relax a poznávání památek. Přes den můžete obdivovat architektonické krásy Budapešti a večer se zanořit do léčivé teplé vody.

Budapešťské lázeňské areály jsou samy o sobě zajímavým vizuálním zážitkem. Většinou se jedná o nádherné historické budovy s majestátními sloupy a propracovanou výzdobou stěn.

V tomto městě se nachází hned několik lázeňských areálů. Nejznámějším je bezesporu Széchenyi fürdő, což jsou jedny z největších lázní v Evropě. Nádherný novogotický areál vás zaujme na první pohled. Vykoupat se zde můžete v několika vnitřních a vnějších bazénech, jejichž voda obsahuje směs síry, vápníku, hořčíku a hydrogenuhličitanu, což má:

  • pozitivní vliv na zažívací trakt
  • dýchací ústrojí
Základní informace o termálních lázních Széchenyi Detail
Počet termálních bazénů 11
Teplota vody 28 – 40 °C
Jaké zážitky si zde můžete dopřát termální bazény, plavecký bazén, zážitkový bazén, sauny a parní komory, masáže

Tip! Na relaxační dovolenou v Maďarsku ještě jistě využijete:

* Co navštívit v Budapešti: 12 míst, která si rozhodně nenechte ujít
* Dálniční známka do Maďarska

lázně v rakousku

Termální lázně, Rakousko

Jestli vás láká výhled z teplého bazénu přímo na zasněžené Alpy nebo usrkávání pravé vídeňské kávy a uždibování čokoládového dortu Sacher, jste na správné adrese! Rakušané nabízí skutečně luxusní lázeňská řešení. Okouzleni budete nejen naprosto dokonalým servisem, ale i zajímavými architektonickými řešeními.

PXucnX9pg98

Therme Wien – termální lázně ve Vídni

Vídeň je známá především svými vánočními trhy a architektonickými památkami. Málokdo ví, že na okraji města se nachází rozlehlý areál, který je nejmodernějším lázeňským střediskem v Evropě. Získal dokonce prestižní ocenění EWA Marketing Award.

Areál je originálně architektonicky rozdělen na několik částí, tzv. kamenů (kámen klidu, krásy, zážitků a fitness). Jednotlivé části jsou zaměřeny na odlišné typy trávení času – aktivity zaměřené na relax, zkrášlovací procedury, vodní atrakce a pohybové aktivity.

Jedná se o opravdu rozlehlé lázeňské středisko – na 6000 m2 se rozkládá 26 bazénů a 25 sanových a parních kabin. V oblasti se nachází dva léčivé termální prameny siřičitého původu. Pomáhají hlavně na:

  • problémy pohybového aparátu
  • dýchací potíže
Základní informace o Therme Wien Detail
Teplota vody 28 – 36 °C
Počet termálních bazénů 5
Jaké zážitky si zde můžete dopřát termální koupele, solný bazén, plavecké bazény, vířivky, sauny, masáže, zkrášlovací proceudury, fitness zóna
9CXO_0eUnOE

Aqua Dome, Oberlängenfeld

Rakousko, to je především nádherná alpská krajina. Užijte si výhledy na majestátní alpské vrcholky v tomto futuristickém lázeňském komplexu. Moderní prosklené budovy a neobvyklé bazény ve tvaru levitujících mís jsou ideálním místem, kde si užít sílu léčivých pramenů. Velká část termálních bazénů se nachází venku, tudíž si můžete vychutnat výhledy na okolní hory.

Tato oblast byla využívaná pro lázeňské účely ještě dávno předtím, než byl tento areál postaven. Už od 16. století se sem lidé sjížděli za léčivými termálními prameny, které obsahují velký podíl síry. Vyvěrají z hloubky více než 5000 metrů pod zemí a dokážou léčit:

  • kožní nemoci
  • problémy s oběhovou soustavou
  • problémy s pohybovým ústrojím
Základní informace o Aqua Domu Detail
Teplota vody 24 – 36 ° C
Počet termálních bazénů 5
Jaké zážitky si zde můžete dopřát koupel ve vyvýšených termálních bazénech, velký panoramatický bazén s výhledem na hory a podvodními masážními tryskami, sauny

Tip! V Rakousku vás ještě baví následující místa:

* Vídeň: Co navštívit? Co dělat? Kde se najíst?
* 10 nejkrásnějších jezer v Rakousku
* Rakouské Alpy a nejlepší lyžařská střediska