Dovolená ve zkušební době: Kdo na ni má nárok a jaká pravidla pro ni platí?

dovolená u moře

[obsahova-navigace]

Od ledna 2021 se dovolená vypočítává na základě odpracovaných hodin. Jednalo se o poměrně velký zásah. Dříve se výpočet prováděl s odpracovanými dny. Tento přístup u běžného zaměstnání (8 hodin 5 dnů v týdnu) nijak množství dovolené nezměnil, ale pomohl směnnému provozu a pracovníkům v režimu tzv. dlouhého a krátkého týdne. Nárok na dovolenou ve zkušební době [aktualni-rok] se nezměnil a vychází také z výpočtu hodin.

dovolená u moře

Zákoník práce – dovolená

Informace o dovolené můžete čerpat ze Zákoníku práce (Zákon č. 262/2006 Sb.) Podle něj platí, že zaměstnanci, který “konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené”

Na dovolenou máte podle Zákoníku nárok, pokud jste u daného zaměstnavatele odpracovali alespoň 4násobek týdenní pracovní doby. Musí ale jít o nepřetržitý pracovní poměr v délce alespoň 4 týdnů.

Délka roční dovolené je podle Zákoníku práce stanovena na minimálně 4 týdny, tedy 20 dnů, což je 160 hodin dovolené za kalendářní rok (3,08 hodin dovolené týdně). Učitelé, pedagogičtí pracovníci a vysokoškolští pracovníci mají nárok na 8 týdnů dovolené.

Tip! Zaměstnavatel vám schválil dovolenou v daném termínu? Teď už jen zbývá pořádně se zabalit a také se pojistit. Nejlepší nabídky cestovního pojištění naleznete zde:

Cestovní pojištění již od 7 Kč na den

dovolená 2022

Dovolená ve zkušební době

Dovolená ve zkušební době není nic nezákonného, nebo neobvyklého. Stačí mít odpracováno 4 týdny v daném pracovního poměru. Při 40 hodinách standardní týdenní pracovní doby jde o 160 odpracovaných hodin (40*4 = 160 hodin). V takovém případě vám náleží dovolená za poměrnou část kalendářního roku, kdy jste měli pracovní poměr.

Příklad

Nastoupíte do zaměstnání 1. září 2022. Od kdy budete mít nárok na dovolenou? Podle Zákoníku práce budete moci čerpat první dovolenou od října 2022.

Pokud u zaměstnavatele neskončíte a vydržíte minimálně do konce roku 2022, máte nárok na poměrnou část dovolené za každý měsíc. V našem případě to jsou za rok 2022 odpracované 4 měsíce, tedy 16 týdnů pracovního poměru.

  • s pracovní smlouvou na 4 týdny dovolené za kalendářní rok bude mít zaměstnanec 50 hodin (6,5 dne) dovolené na rok 2022 (16*3,08),
  • u smlouvy na 5 týdnů dovolené (200 hodin dovolené ročně) má zaměstnanec po 4 měsících nárok na 62 hodin (8 dnů) dovolené.

Tip! Stal se vám ještě ve zkušební době pracovní úraz? Přečtěte si, jak postupovat a jak vám pomůže úrazové pojištění zaměstnanců.

exotická dovolená

Nevyčerpaná dovolená ve zkušební době

Konec ve zkušební době není nic výjimečného. Myslí na něj i Zákoník práce s ohledem na dovolenou ve zkušební době. Podmínkou přidělení dovolené jsou i v tomto případě 4 odpracované týdny u zaměstnavatele.

Příklad

Nastoupíte do zaměstnání 1. září 2022, ale pracovní poměr ukončíte ve zkušební době 14. října (pátek 14. října je poslední pracovní den). Na kolik dní máte nárok?

  • odpracováno máte dohromady 6 týdnů (4 týdny v září a 2 týdny v říjnu),
  • v případě smlouvy na 4 týdny dovolené za rok budete mít nárok na 19 hodin volna 6*3,08),
  • v případě smlouvy na 5 týdnů dovolené máte nárok na 23 hodin.

Jak můžete volno využít?

  • můžete ho vybrat těsně před koncem pracovního poměru,
  • zaměstnavatel vám vyplatí náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

rodinná dovolená v paříži

Vzájemná dohoda

Dovolená ve zkušební době může být i výsledkem dohody obou stran. Dlouho plánovaná dovolená neznamená, že byste měsíc před ní nemohli nastoupit do nového zaměstnání. Zaměstnavatel vám může podle Zákoníku práce § 217 odst. 2 dát dovolenou, pokud u vás předpokládá, že podmínky nutné pro čerpání dovolené splníte v průběhu kalendářního roku nebo do konce pracovního poměru. Je to tedy vše na dohodě.

Zjistěte si ještě před nástupem, jaké vás čekají u zaměstnavatele benefity. 5 týdnů dovolené a další dny osobního volna mohou být jen začátek.

Přečerpaná dovolená

Pokud by se nakonec stalo, že v zaměstnání skončíte a čerpali jste dovolenou, na kterou jste neměli nárok, bude vám tato přečerpaná dovolená stržena ze mzdy. V ještě horším případě, že by mzda byla příliš nízká a zaměstnavatel neměl peníze z čeho strhnout, vznikl by zaměstnanci dluh, který musí zaměstnavateli uhradit.

Mějte na paměti ještě jednu věc. Čerpání dovolené ve zkušební době vám zkušební dobu prodlužuje. Stále však platí nepsané pravidlo, že se dovolená ve zkušební době nebere. Zaměstnavatelé z dovolené ve zkušební době nadšení nejsou. Zkuste se o volnu rovnou domluvit při pracovním pohovoru, pokud víte o dlouho plánované akci.