Co vidět v New Yorku za 5 dní?

time square new york

[obsahova-navigace]

Navštívit New York se sen nejednoho cestovatele. Je to metropole, o které se říká, že nikdy nechodí spát. A něco na tom bude. Život v New Yorku tepe dnem i nocí a pořád je co dělat. Pokud máte na návštěvu omezený čas, chce to mít seznam, co vidět v New Yorku za 5 dní.

Nechte se inspirovat našimi tipy. A pro ty, ke kterým je časový rozvrh velkorysejší, jsme přidali další zajímavosti a místa, které opravdu stojí za vidění. V závěru článku nechybí ani tipy, jak při návštěvě jednoho z nejdražších měst USA ušetřit.

manhattan

Pár tipů na cestu do New Yorku

New York je krásný, ale také docela drahý. Patří mezi nejdražší města Ameriky, a tak jsme pro vás připravili pár tipů, jak náklady na cestu trochu snížit.

1.) New York – letenky

Tady máme dobrou zprávu. Letenky do NYC nejsou drahé. Ušetřit můžete s včasným nákupem i využitím odkazů, které zaručují slevu.

2.) Ubytování v New Yorku

Pokud chcete ušetřit, rezervujte si ubytování dopředu ve stejné době, jako budete hledat levné letenky. Na pomoc si můžete vzít přední rezervační systémy, které navíc nabízí zajímavou slevu.

3.) Nechte si ušít zájezd na míru

I to může být řešení, jak ušetřit a hlavně mít všechno bezvadně připravené. Zájezdy na míru pro cestovatele připravují Radynacestu.cz. Nyní i s 5% slevou.

4.) City Pass New York

S tímto City Passem můžete ušetřit až 40 % na vstupech na 5 největších zajímavostí New Yorku. Za 129 USD pro dospělého nebo 109 USD pro dítě navštívíte Empire State Bulding, American Museum of Natural History, vyhlídku Top of the Rock nebo Guggenheim Museum, Sochu svobody i Muzeum 9/11 nebo Interpid Sea, Air & Space Museum.

5.) New York Pass

Další alternativou, jak ušetřit na vstupech, je New York Pass. Zahrnuje více než 100 atrakcí a rozhodně ho doporučujeme pro návštěvníky, kteří mají na město více času. Cena NY Pass se odvíjí od počtu dní, na který ho zakoupíte a startuje na 139 USD pro dospělého a 102 USD pro dítě.

6.) Covid-19 opatření

Vstup do USA byl vždy trošku komplikovanější. Musíte mít vyřízené ESTA vízum, což lze i elektronicky. Navíc má USA striktní podmínky ohledně nákazy covid-19. Doporučujeme sledovat aktuální stav opatření.

7.) Pojištění zavazadel

Cestovní ruch zažívá obrodu. Bohužel na letištích chybí zaměstnanci a to je na plynulosti služeb znát. Ztráty zavazadel jsou teď častější, než dříve. Doporučujeme proto věnovat pozornost dobrému pojištění zavazadel.

8.) Cestovní pojištění

Před cestou do USA si nezapomeňte vyřídit dobré cestovní pojištění, které vám v konečném důsledku může ušetřit tisíce. Dobrou zprávou je, že to snadno zařídíte z pohodlí domova.

Tip! Pomocí on-line kalkulačky si vyberete optimální variantu. A to můžete udělat i u nás:

Porovnej cestovní pojištění

socha svobody

Největší zajímavosti, co vidět v New Yorku za 5 dní

V tomto seznamu najdete základní symboly města, kterému se přezívá Big Apple. Zvláštní přezdívka města se rozšířila ve 20. letech minulého století. Může za to sportovní komentátor John J. Fitz Gerald i propagační kampaň newyorských turistických úřadů v 70. letech.

DcSg6GjQqPo

1.) Socha Svobody

Ikonický symbol, který musí mít na seznamu, co vidět v New Yorku za 5 dní, každý návštěvník města. Socha měří 46 metrů a stojí na podstavci, který má dalších 47 metrů. Je symbolem boje za nezávislost i podpory, kterou americkým osadnímu poskytla Francie. Najdete ji na ostrově Liberty Island.

  • Vstup: zdarma

Pozor! K návštěvě, ale potřebujete lístky na loď, která vás k soše zaveze. Ceny začínají na 24,30 USD.

iRV-XdwRkO4

2.) Empire State Building

Budova z 30. let minulého století stojí na křižovatce Fifth Avenue a West 34th Street je plná obchodů. Na vrcholku budovy jsou vyhlídky, ze kterých je dech beroucí výhled na město. Vybírat můžete mezi vyhlídkou z 86. patra nebo 102. patra.

Vstup 86. patro:

  • Dospělí: 44 USD
  • Děti: 38 USD
  • Senioři: 42 USD

Vstup 102. patro:

  • Dospělí: 77 USD
  • Děti: 71 USD
  • Senioři: 75 USD
kaoILYFb8cE

3.) Central Park

V horní polovině Manhattanu najdete obrovský zelený park. Je to nejznámější americký park, a také možná nejznámější park na světě. Můžete se zde vydat na procházku, projet na in-linech nebo si zabruslit na některém z bruslařských stadionů.

9ergn4FyXK4

4.) Central Park ZOO

Máte sebou v New Yorku děti? Nebo jste zůstali aspoň v koutku duše dítětem a milujete animáky? Pak jste museli vidět animovaný film Madagaskar. ZOO z filmu najdete právě v Central Parku.

Vstup:

  • Dospělí: 19,95 USD
  • Děti: 14,95 USD
  • Senioři: 16,95 USD
7vX0AjF5y6I

5.) Památník WTC

Světové obchodní centrum a místo tragédie, která postihla Ameriku a s ní i celý svět 11. září 2001. Teroristický útok, který směřoval na budovy, které symbolizovaly New York – Dvojčata, zasáhl do životů tisíců lidí a navždy změnil náš svět. Dnes je na místě tragédie památník a muzeum.

Vstup do muzea:

  • Dospělí: 26 USD
  • Děti: 15 USD
  • Studenti do 17 let: 20 USD
  • VŠ studenti: 20 USD
  • Senioři: 20 USD
x-3gF172keo

6.) Rockefflerovo centrum

Obrovské centrum, které zahrnuje 19 budov. Ukrývá se v nich vyhlídka Top of The Rock Observation Deck, The Channel Gardens, NBC Studios, Radio City Music Hall, v zimě také obrovské kluziště a z filmů známý obrovský vánoční strom.

w8LPbhvRP6M

7.) Metro v New Yorku

Dobrou zprávou je, že za touto atrakcí nikam nemusíte. Prostě jen metro využijete na cestě za další zajímavostí. Nicméně už cesta metrem je zážitek. New Yorkem totiž křižuje 36 linek, na kterých je 425 stanic. Celý komplex má 1 370 kilometrů. Fascinující, že?

BNNyKq3VpQ8

8.) Brooklynský most

Panorama, které známe z mnohých filmů i fotografií. Jeden ze symbolů města, který spojuje Dolní Manhattan s Brooklynem. Můžete ho navštívit cestou k památníku WTC.

Tip! Jste ve zkušební době a chcete na dovolenou? Podívejte se, jak na to.

TrYXBzH2ZUI

9.) Metropolitní muzeum umění (MET)

Jedno z nejvýznamnějších muzeí v Americe. Sbírka umění zahrnuje posledních 5 000 let naší civilizace a více než 2 000 předmětů. Jeho návštěva může být hodně časově náročná, ale vyplatí se.

Vstup do muzea:

  • Dospělí: 30 USD
  • Děti: 0 USD
  • Studenti: 17 USD
  • Senioři: 22 USD

Věděli jste, že pokud jste někdy viděli seriál Přátelé, a kdo ho někdy neviděl, už jste o MET slyšeli? Joey zde měl rande s Charlie. Původně si myslel, že jde na sportovní utkání METs, ale na návštěvu muzea se pečlivě připravil. Naučil se trasu zpaměti. Bohužel na začátku odbočil na špatnou stranu.

new york city

Místa v NY, která také stojí za to

Během návštěvy města projdete různé části New Yorku. Většina z nich má vlastní genius loci, který vás dostane. Zároveň jsou plné zajímavostí i historických památek. Určitě neprohloupíte, pokud si je přidáte na seznam, co vidět v New Yorku za 5 dní.

hVTXu8SgVyE

10.) Times Square New York

Nádherné místo, které symbolem rušného New Yorku. Doporučujeme nechat si návštěvu na večerní hodiny, kdy vynikne barevnost všech světelných reklam. A pokud se do NY dostanete na Silvestra, je to místo, kde zažijete ty nejbouřlivější oslavy vašeho života.

pfTZHFbZthI

11.) China Town

Vstupem do Čínské čtvrti zažijete trošku šok. Opravdu si budete připadat, že jste se teleportovali někam do Asie.

JG9hZgnPGsQ

12.) Guggenheimovo muzeum

Známá galerie moderního umění, která rozhodně stojí za návštěvu. Najdete v ní díla Chagalla, Picassa, Cezanna i Kandinského. Jeho návštěvu můžete propojit s návštěvou Central Parku a MET.

u28EnyGxPCg

13.) 5th Avenue

Procházku po 5. Avanue doporučujeme, pokud se v New Yorku chystáte na nákupy. Najdete zde obchody předních světových módních domů. Pro milovníky zajímavé architektury je tady trojúhelníkový mrakodrap Flatiron.

Coney Island

Když máte víc než 5 dní

Přidáváme několik tipů, které sice lze vynechat, ale byla by to škoda. Jestliže tedy máte na New York trochu víc času, určitě je přidejte do plánu.

LYTH0wgKG9g

14.) Coney Island

Pozor, na návštěvu tohoto místa budete potřebovat dost času. Najdete zde úžasné zábavní parky Luna park nebo Deno´s Wonder Wheel i pláž u Atlantského oceánu.

eubMp6UjfT8

15.) Oculus

Při dobrém naplánování časového harmonogramu se dá návštěva nákupní centra Oculus pohodlně stihnout. Centrum najdete přímo naproti památníku WTO. Vzniklo při rekultivaci místa po teroristickém útoku a má fascinující podobu vesmírné lodi.

jv4m41pbOJE

16.) Městský park High Line

Nabízí úžasné výhledy z výšky 10 metrů na město, ale také krásnou procházku skrz 8 bloků. Park vznikl v bývalé nadzemní železnici.

4VjAKEIAgt4

17.) Chelsea Market

Symbolem New Yorku je i známý Chelsey Market, který najdete ve staré továrně. Pod jednou střechou najdete obchůdky, ale i příjemné občerstvení. Pohodlně k němu dojdete parkem High Line.

MhV8xoSswJ0

18.) Katedrála sv. Patrika

Chcete vidět něco opravdu fascinujícího? Pak navštivte St. Patrick´s Cathedral. Místo působí trochu nereálně. Hned vedle novogotické katedrály totiž stojí supermoderní mrakodrapy.

  • Vstupné: zdarma
9UrRgzSRkRk

19.) Madison Square Garden

Do světoznámé multifunkční haly můžete vyrazit na zápasy některého ze sportovních klubů (NY Knicks, NY Rangers nebo St John´s Red Storm Men´s basketball) nebo třeba na koncert.

New York je úžasný. I tak pro vás máme další tipy, kam se vydat na dovolenou. Konečně můžeme cestovat, tak proč si to neužít na plné pecky. Z Evropských destinací jsme pro vás vybrali tipy, co navštívit v Miláně, Florencii nebo na Maltě. Nebo vás láká větší exotika? Podívejte se, čím je zajímavý Zanzibar nebo Srí Lanka.