Kde a jak sehnat nejlevnější pojištění motocyklu?

motorka na pláži

[obsahova-navigace]

S výběrem motorky si určitě necháte poradit. Studujete recenze, navštěvujete motosalony. Koupi nenecháváte náhodě. Stejně zodpovědně přistupujte k výběru pojištění. Proč? Cena pojištění motocyklu je ve srovnání s pořizovací cenou jednostopého mazlíka příznivá. Když si uvědomíte výši nákladů u vámi zaviněné nehody bez povinného ručení, je cena nakonec naprostá drobnost. Hledejte pojištění ještě dříve, než této motorkářské droze propadnete. Jaké pojištění?

Motocykl

Povinné ručení

I na motocykl musíte mít vždy sjednané pojištění. Toto povinné pojištění se jmenuje povinné ručení. Povinnost pojištění stanovuje Zákon č. 168/1999 Sb. Povinným ručením pokryjete škody, které vy způsobíte na majetku nebo zdraví jiné osobě. Pokud teprve plánujete nákup motocyklu, počítejte s tímto každoročním výdajem.

Co pojistí povinné ručení motocyklu?

  • motocykl,
  • skútr,
  • babetu,
  • moped,
  • motorová kola,
  • motorové koloběžky,
  • čtyřkolky,
  • tříkolky.

závodní motorka na silnici

Povinné ručení online

Ačkoliv je pojištění povinné, můžete prostřednictvím našeho srovnávače najít nejvýhodnější nabídku. Zelenou kartu při sjednání pojištění online dostanete během pár minut na email. Ještě lepší ceny vás čekají, pokud jezdíte bez nehod. V takovém případě se vám načítají bonusy, a tedy i slevy na pojistném. Cena pojištění motocyklu je ovlivněna podobně jako u automobilu výkonem stroje, objemem motoru, bydlištěm, věkem majitele.

Orientační ceny povinného ručení online:

Typ motocyklu Cena pojištění motocyklu – bydliště Praha, věk 45 let Cena pojištění motocyklu – bydliště Lednice, věk 25 let
Motocykl Suzuki GSX-R600 (objem 559 cm3, výkon 92 kW) 840 Kč 1 000 Kč
Skútr Kentoya Sinner 125 (objem 125 ccm) 330 Kč 300 Kč
Kawasaki ER – 6N (objem 649 cm3, výkon 52 kW) 840 Kč 970 Kč

Tip! Zajímá vás, na kolik by vás vyšlo pojištění motorky u různých pojišťoven? S námi je nemusíte obíhat, stačí zadat několik údajů o vás a vaší motorce do porovnávače zde:

Porovnej povinná ručení

červená motorka

Havarijní pojištění motocyklu

Překvapení v podobě rychlého jarního deště udělá z cesty skluzavku a z vaší motorky adepta na totální likvidaci. Vedle povinného ručení můžete sjednat i havarijní pojištění. U novějších motorek se rozhodně doporučuje. Havarijní pojištění pomáhá hradit náklady na opravu motorky v případě vámi zaviněné nehody.

Toto pojištění využijete i při poškození motocyklu zvířetem, přírodními živly. Kromě toho se dá v havarijním pojištění připojistit motocykl proti odcizení, vandalismu. Vztahuje se obvykle na celou Evropu.

Tip! Pokládáte si otázku proč mít havarijní pojištění, anebo jestli je to vaše skutečně nejvýhodnější? Porovnejte nabídky pojišťoven zde:

Porovnej havarijní pojištění

motorkář

Sezónní pojištění motocyklu

Motorky jsou specifický dopravní prostředek, který v zimě a sněhu na silnicích nepotkáte. A pokud ano, překvapí vás to. Pojišťovny se přizpůsobily svou nabídkou i těmto požadavkům a vytvořily sezónní pojištění. Toto povinné ručení se sjednává na dobu neurčitou, ale platí se jen za ty měsíce, kdy skutečně jezdíte.

Po skončení sezóny motocykl odstavíte a nebudete ho používat. Výhodou je, že zbytečně nepřeplatíte, ani nemusíte dávat značky do depozitu. Pokud ale způsobíte nehodu v období, za které neplatíte, budete škody hradit ze svého.

Na dobu určitou?

Setkáte se také s krátkodobým povinným ručením. Takové pojištění se skutečně sjednává jen na dobu určitou, a to např. na 15 dnů. Hodí se ve chvíli, kdy nutně potřebujete sjednat povinné ručení na určitou kratší dobu a překlenout chvíli, než si např. sjednáte nové povinné ručení.

Ani vteřinu bez pojištění

S motorkou neriskujte. Ani při jízdě, ani s pojištěním. Být viníkem nehody je otázka vteřiny. Při kontrole Policií ČR můžete za chybějící potvrzení o zaplacení povinného ručení dostat pokutu 3 000 Kč, ve správním řízení až 50 000 Kč. Uznejte, že není o co stát.

Ze světa automobilů… by vás ještě mohly zajímat naše další články:

* Kabriolet: Kdy ho koupit? Kde si ho půjčit?
Dovoz aut z USA: Cena, clo a postup
* Benzín vs nafta