Jak může kreditka zlevnit Vánoce o tisíce korun?

vánoční nákupy online

[obsahova-navigace]

Bez kreditní karty se dokonce neobejdete v zahraničí, nebo budete mít i poznání složitější situaci. Kreditku chtějí např. některé zahraniční půjčovny aut, jinde je nutné použít ji k rezervaci hotelu. Důvod? Pro ubytovatele představuje kreditka záruku, že jedná s bonitním klientem. Banka by totiž kreditku jen tak nebonitnímu klientovi nevydala. Jaké další výhody kreditka má a jak s ní můžete ušetřit na vánočních nákupech?

vánoční nákupy

Kreditka vs. debetní karta

Nejprve si udělejme jasno v tom, co je kreditní a co debetní karta. Mezi těmito kartami je zásadní rozdíl. Jaký?

  • Na debetní kartě disponujete svými penězi a utrácíte jen to své.
  • Kreditka vám zajišťuje přístup k penězům bankovní nebo nebankovní instituce, utrácíte tak cizí peníze.

Z obou karet můžete vybírat peníze v bankomatu, pokud potřebujete hotovost. U kreditní karty se to ale příliš nedoporučuje. Výběr z bankomatu je spojený s poplatky, zatímco u debetních karet máte obvykle několik výběrů měsíčně zdarma. Aktuálně si i u kreditky můžete sjednat službu s bezplatným výběrem z bankomatu. Jaké jsou tedy výhody kreditky? Kreditka spojuje užitek z platební karty a půjčky do jednoho prostředku. Zároveň banky dodávají ke kreditním kartám různé doplňkové služby.

vánoční nákupy

Doplňkové služby ke kreditní kartě

1.) Cestovní pojištění

S kreditní kartou se často pojí pojišťovací služby. Záleží samozřejmě na poskytovateli, ale často jde o cestovní pojištění.

Tip! Cestovní pojištění si samozřejmě můžete sjednat i bez kreditní karty a běhání po pojišťovnách. Postačí vám k tomu jen několik kliků online:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

2.) Domácí asistenční služby

Jindy se ke kreditce váží asistenční služby na drobné domácí problémy jako jsou nedobytné dveře vašeho bytu. Zajímavé jsou domácí asistenční služby zahrnující instalatérské a malířské práce, řešení havárií v domácnosti. S nastaveným finančním limitem např. 10 000 Kč na elektrikáře a 5 000 Kč za zámečníka máte vyřešenou část svým drobných domácích problémů.

3.) Penzijní připojištění

Jiné firmy poskytují slevy na penzijní připojištění. V aktuální nabídce jsou kreditky s příspěvkem 1 % z plateb kreditní kartou na penzijní připojištění, a to až do výše 500 Kč měsíčně.

4.) Záruka a výhody s ní spojené

Poměrně příjemná je výhoda v podobě prodloužené záruky při nákupu elektroniky, domácích spotřebičů, nářadí. Obvykle je lhůta prodloužena na tři roky oproti původním dvěma. Při nákupu v eshopech za tuto doplňkovou službu obvykle připlácíte. Další poskytovatelé nabízejí záruku na opravu displeje rozbitého mobilního telefonu zakoupeného kreditní kartou. Setkáte se i s pojištěním proti krádeži a poškození a pozářuční opravou spotřebičů.

vánoční dárek

Jak kreditka zlevní Vánoce?

Banka vám u kreditky dává k dispozici bezúročné období, kdy máte peníze bez jediného úroku. U někoho je toto období až 55 dní bez úroku. Takovou službu u spotřebitelských úvěrů nepotkáte. Pokud tedy nakoupíte dárky z kreditky a celou utracenou částku zaplatíte v bezúročném období, neplatíte ani korunu navíc na úrocích. U spotřebitelského úvěru už byste se museli starat o platbu úroků a znamenalo by to další poplatky.

Cashback

Magické slovíčko, které se poslední dobou často používá. Proč? Cashbackem své nákupy v konečném důsledku zlevňujete. Jak to probíhá?

  • Zaplaťte v restauraci nebo internetovém obchodě raději kreditkou místo hotovosti. Banka vás za to odmění. Např. za každých 100 Kč utracených získáte 0,5 % do věrnostního programu. Tento věrnostní klub banky funguje obvykle jako klasický e-shop. Vyberete si v něm, co si koupíte za získané kredity. Ve výsledku tak budete mít další vánoční dárek, a to za určitých podmínek i zdarma, nebo levněji než při standardním nákupu.
  • Jiní poskytovatelé v rámci služby cashback za nákup kreditní kartou peníze připisují rovnou na účet klienta.
  • Některé společnosti vám s kreditní kartou umožní nakupovat u partnerských společností se slevou oproti běžnému nákupu na eshopu.

Tip! Více o fungování cashbacku si přečtěte v tomto článku. I portál Porovnej24.cz spolupracuje s více než 1000 obchodů, u nichž svůj nákup přes nás zlevníte. Jak? Vyhlédnete si například na eshopu AboutYou.cz šaty za 3000 Kč, koupíte si je přes svůj cashbackový účet. Na bankovní účet dostanete 450 Kč.

podívejte se na cashback

vánoční kreditní karta

Riziko kreditní karty

Pokud kartu a půjčenou částku nezaplatíte v bezúročném období, vyměří vám banka měsíční splátku a k tomu úrok. Částka může být nastavena jako 3 % z čerpané částky plus úrok, který nebývá z těch nejvýhodnějších. Obvykle 14-25 %. Nezapomeňte ani na přepočet RPSN. RPSN zahrnuje veškeré poplatky, tedy nejen úrok, ale i poplatek např. za vydání a vedení kreditní karty, správu účtu, za splátku v bezúročném období, splátku mimo bezúročné období.

S kreditní kartou se dá dosáhnout úspory. Vše je ale omezeno podmínkami, kdy si hlídáte platby a splácení dlužné částky.

žena s notebookem

Kreditka – aktuální nabídky

Aktuální nabídka kreditních karet je velmi zajímavá a různorodá. Zatímco někdo staví především na pojišťovacích službách, jiné míří na cashback. Výjimkou není ani kreditka cílená na cestovatele. Stačí si vybrat.

I kreditní karty nabízí banky v různých akcích. Jak třeba vypadají? Při sjednání kreditní karty online dostanete rovnou odměnu 500 Kč a po dobu prvních 3 měsíců z každé transakce 10 % zpátky až do celkové výše 1500 Kč. Dohromady tak máte 2000 Kč prakticky za nic.

Banka Název programu kreditní karty Benefity
Komerční banka 4U Karta pozáruční servis spotřebičů a opravy havárií v domácnosti, měsíčně 1 výběr z bankomatu zdarma, až na 45 dní bez úroků
Komerční banka A Karta slevy až 30 % na zboží, cestování i wellness, až 500 Kč měsíčně na penzijní spoření, prodloužená záruka na vybrané zboží
Komerční banka Kreditní karta Worldwide Elite nadstandardní cestovní pojištění do 10 mil. pro celou rodinu, výběry z bankomatů ve všech zemích zdarma, 4 vstupy zdarma do více jak 1300 letištních salonků
ČSOB Kreditní karta body do věrnostního programu, roční pojištění prodloužené záruky a pojištění proti poškození a krádeži na půl roku, až 55 dní bezúročného období
Česká spořitelna Kreditní karta 1 % z každé platby na internetu u nás i v zahraničí až do výše 350 Kč (vedení karty 50 Kč/měsíčně nebo zdarma při nákupu nad 3 000 Kč měsíčně), se slevovým programem MoneyBack čerpáte slevy u vybraných obchodníků
Moneta Money Bank Kreditní karta 1 % zpět z každého nákupu z vybraného balíčku obchodníků, max do 500 Kč měsíčně, v programu bene+ až 20 % zpět z nákupů u více než 250 partnerů a k tomu akční slevové kupóny

Tip! Nabídku dalších kreditní karet si můžete srovnat na našem webu. Po nastudování fungování kreditek už možná nebudete o jejich užitečnosti tolik pochybovat. Možná vás dokonce napadne, že o Vánocích byste letos mohli začít přemýšlet už nyní.

Porovnej všechny kreditky