Elektrický bojler: Měli byste si ho pořídit místo plynového?

bojler

[obsahova-navigace]

V minulosti pro nás byl plyn levným zdrojem energie. A je jedno, zda šlo o zdroj energie pro domácnosti, výrobu elektřiny nebo pohon osobních aut. Vlivem současných událostí dochází k přehodnocení celého systému a velkým změnám. Nás se týkají změny v domácnostech. Otázkou je, zda se i v budoucnu vyplatí plynový kotel, nebo bude lepší výměna za elektrický bojler. A jak do vývoje cen zasahuje vláda prostřednictvím pomoci jednotlivým domácnostem. Pojďme si udělat jasnější obrázek.

vyúčtování plynu

Je plynový kotel minulostí?

Cena plynu v posledním roce skokově narostla. To je fakt, se kterým musíme počítat. Bohužel, i když se situace na trhu v budoucnu uklidní, s poklesem na původní cenovou úroveň už nelze příliš počítat. Vlastní zdroje zemního plynu má ČR minimální. Plyn se tedy bude muset i nadále dovážet. Z Ruska už to s největší pravděpodobností nebude, nebo jen minimální množství.

Nahradí LNG chybějící plyn?

Část dovozu nahradí LNG plyn. Ten je však dražší. Prodražuje ho doprava lodí, ale i náročný proces zkapalňování. Úvaha o výměně plynových spotřebičů za jiné, je tedy na místě.

Tip! Zdarma si zkontrolujte, zda neplatíte zbytečně moc peněz za spotřebu plynu. V našem nezávislém srovnávači dodavatelů během chvilky zjistíte, kdo disponuje nejlevnějším a nejdražším plynem ve vašem kraji. Rozdíly se pohybují okolo 7.000 Kč, které můžete snadno ušetřit. Začněte zde:

Porovnej dodavatele plynu

elektrický kotel

Elektrický bojler pro ohřev užitkové vody

V budoucnu můžeme jen doufat, že se cena elektrické energie stabilizuje. A i když neklesne na ceny počátku roku 2021, určitý pokles se dá predikovat. Navíc můžete zapojit alternativní zdroje elektrické energie, jako je např. domácí fotovoltanická elektrárna. Což je pro elektrický bojler v rodinném domě výhoda.

Existují také solární panely, které přímo ohřívají užitkovou vodu v domě. Může to být jedno z řešení, které optimalizuje spotřebu energie v rodinném domě. Pokud je budete chtít využít, musíte plynový kotel nahradit jiným.

Tip! Věděli jste, že cenový rozdíl mezi jednotlivými dodavateli elektřiny pro vaši domácnost může být i 10.000 Kč? Bezplatně si otestujte energetickou kalkulačku a okamžitě zjistěte, kdo je ve vašem kraji nejdražší a kdo nejlevnější:

Najděte nejlevnějšího dodavatele

kontrola vyúčtování

Ohřev vody a vliv úsporného tarifu

Od 1. října 2022 do 30. dubna 2023 platí v ČR tzv. úsporný tarif. Je to pomoc vlády domácnostem. Vláda tak přispívá na náklady, které domácnosti vydávají na spotřebu elektrické energie, ale i plynu.

Jak získat finanční příspěvek na energie?

Tato pomoc je automatická a uvidíte ji ve vyúčtování od vašeho dodavatele. O nic nemusíte žádat. Finanční příspěvek, který od vlády dostáváme, nám dává trochu prostoru vyhodnotit situaci a provést změny v domácnosti, které povedou k efektivnějšímu nakládání s energiemi.

Příspěvek domácnostem na elektrickou energii

Vláda ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022, tedy od října do prosince, přispívá domácnostem následujícím způsobem:

Distribuční sazba  Výše příspěvku
D01d 3500 Kč
D02d 3500 Kč
D25d 3500 Kč
D26d 2000 Kč
D35d 2000 Kč
D45d 2000 Kč
D56d 2000 Kč
D57d 2000 Kč

Dále domácnosti dostanou příspěvek 599 Kč za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Je to odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje.

Příspěvek na plyn pro domácnosti

Na úsporný tarif má nárok každá domácnost, která je odběratelem plynu, a to od začátku roku 2023:

Plánovaná roční spotřeba Výše příspěvku
0 – 1,89 MWh 200 Kč
1,89 – 7,56 MWh 1700 Kč
7,56 – 15 MWh 3700 Kč
15 – 25 MWh 6200 Kč
25 – 45 MWh 7800 Kč

Tip! Pokud se přece jen rozhodnete vyměnit starý plynový bojler za nový elektrický, počítejte s několika tisícovými náklady. Nemusíte se ale hned stresovat. Jeho financování můžete pokrýt rychlou online půjčkou a platby si tak rozdělit do několika splátek. Zdarma vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač nabídek bank a různých společností. Stačí do něj zadat, kolik si chcete půjčit a obratem zjistit, kdo vám právě teď poskytne ty nejlepší podmínky: 

Najděte nejlepší půjčku

teplé ponožky

Jak ušetřit na ohřevu vody?

Teplou vodu v domácnosti potřebujeme. Je nezbytná pro umývání nádobí, úklid, ale především pro osobní hygienu každého člena domácnosti. Proto je nezbytné najít úspory, které náklady na ohřev vody sníží. Každý splněný krok se počítá.

  1. Elektrický bojler (ale i ten plynový) umístěte vždy co nejblíže koupelně. Každý metr cesty navíc, snižuje teplotu vody, která proudí do koupelny. Zároveň by měl být v místnosti, kde je teplo.
  2. Optimální tepelná izolace je nezbytná. Je nutné zaizolovat celou cestu, kterou voda z bojleru putuje ke kohoutkům či sprše. Jen tak minimalizujete tepelné ztráty.
  3. Udržujte pokud možno stálou teplotu vody v bojleru. Nejvíce se spotřebuje při nárazovém ohřevu z chladné vody na horkou vodu při koupání. Pohotovostní režim spotřebuje minimum.
  4. Při nákupu pečlivě vybírejte. Čím lepší energetická třída, tím nižší spotřeba elektrické energie na ohřev i na pohotovostní režim.
  5. Ohřívejte na méně stupňů. Na běžné koupání stačí pohodlně bojler nahřátý na 55 °C. V takové vodě se krásně okoupete i umyjete. Každý stupeň navíc je zbytečné utrácení peněz za elektrickou energii.
  6. Zapojte do systému alternativní zdroje – využít lze domácí FVE nebo solární panely na ohřev vody.
Energetická třída bojleru Spotřeba v pohotovostním režimu
A okolo 0,75 kWh/24 hodin
B okolo 1 kWh/24 hodin
C okolo 1,4 kWh/24 hodin

Podívejte se, kolik energie spotřebuje elektrický bojler, když potřebujeme nahřát vodu z 10 °C, které jsou ve vodovodním řádu, na kýžených 55 °C. Pro porovnání uvádíme, kolik potřebuje energie pro ohřátí vody na 65 °C.

Tip odborníka: Velikost bojleru vybírejte podle velikosti rodiny, která ho bude běžně využívat. Malý bojler se hodí pro domácnost jednotlivce. Bojlery s objemem nad 100 l zase pro vícečlenné rodiny. Zbytečně velký elektrický bojler znamená zbytečné náklady na ohřev vody.

Zda vyměníte plynový kotel za elektrický, je na vás. Před výměnou samotnou doporučujeme zamyslet se nad celým systémem spotřeby energie v domácnosti. Podívat se, kolik elektriky spotřebuje bojler, jací jsou největší žrouti energie v domácnosti i jaké jsou alternativní zdroje vytápění. Co zapojit tepelné čerpadlo nebo vytápění klimatizací?