Elektrický krb: Jak ho vybrat a kolik stojí?

elektrický krb

[obsahova-navigace]

Zapomeňte na nevkusné imitace, kde bylo na první pohled vidět, že plameny jsou umělé. Současný elektrický krb je důstojnou alternativou ke klasickým krbům na dřevo či pelety. Designově pozvednou obývací pokoj. Změní atmosféru a prohřejí hlavní místnost bytu, kde se rodina potkává a tráví čas. Je potěchou pro oči. Obrovskou výhodou je, že se do elektrického krbu nemusí přikládat. Neprodukuje kouř, prach ani toxické plyny. Není nutné pravidelné čištění a v místnosti nevzniká nepořádek.

krb

Přednosti i nevýhody elektrického krbu

Elektrický krb je pro mnohé domácnosti, kde touží po útulném svitu plamenů, ideálním řešením. Není náročný na instalaci, nepotřebujete do něj nakupovat palivo, ani ho pravidelně uklízet. Ale samozřejmě má také své nevýhody. A není plnou náhradou klasického krbu na dřevo.

Výhody Nevýhody
Snadná montáž téměř do každého interiéru bez nutnosti velkých stavebních zásahů. Je to designový prvek, výkonem nenahradí klasický krb.
Nepotřebuje komín ani jiný odvod spalin. Vytváří pouze iluzi ohně.
Nepotřebuje žádné palivo, stačí přívod elektrické energie. Pokud nejde elektřina, nefunguje, nemůže být záložním zdrojem tepla.
Umí vyhřívat místnost. Částečný ohřev v přechodovém období je možný, v zimě by byl díky vysokému příkonu příliš drahý.
Neprodukuje spaliny ani jiné zdraví škodlivé látky.
Designový provoz je díky LED technologii velice levný.
Efekt krbu se zapáleným ohněm lze využívat po celý rok, protože topení nemusí být zapnuté.
Není nutný pravidelný úklid.

Tip! Potřebujete zafinancovat větší nákupy interiérového vybavení ve vaší domácnosti? Porovnejte si nezávazně půjčky bankovních i nebankovních společností v našem srovnávači zde:

Porovnej půjčky

elektrický krb v ložnici

Jaké jsou typy elektrických krbů?

Na trhu je velký výběr elektrických krbů. Můžete si vybírat elektrický krb, který vypadá jako kamna a stojí volně v místnosti. Pokud můžete zasáhnout stavebně, jsou skvělým doplňkem vestavěné elektrické krby. Na první pohled skutečně vypadají jako klasické krby. Do moderních bytů výborně zapadne elektrický krb na zeď. Často je přiznaným designovým kouskem.

Věděli jste, že… většina elektrických krbů dnes přesvědčivě imituje plameny? Využívají k tomu LED technologii, ale také 3D efekty. Naprostou bombou je ale elektrický krb se zvukem. Ten umí napodobit zvuk praskání ohně.

elektrický krb

Topení elektrickým krbem

Snad každý elektrický krb má instalované topné těleso, které může místnost vyhřívat. Obvykle se počítá s objemem místnosti do 30 m², ale existují i výkonnější elektrické krby. Základní nastavení bývá trojí. První stupeň je provoz pouze pro design, kdy je topné těleso vypnuté. V druhém stupni pouze mírně sálá. Lehce temperuje místnost a provoz je stále energeticky únosný. Třetí stupeň je skutečné vytápění. Kvůli vysokým příkonům a současným cenám elektrické energie, doporučujeme pouze jako dočasné řešení.

Příkon elektrického krbu v různých nastaveních

Elektrický krb je krásný designový prvek interiéru. A pokud zůstane u této funkce, je jeho provoz finančně nenáročný. Horší to je, pokud se rozhodneme využívat také topné těleso v krbu. Sami se můžete přesvědčit, jak náročnost elektrického krbu na spotřebu elektrické energie vzroste.

  1. Designový režim světla zapáleného ohně bez ohřevu – elektrický krb využívá 10–120 wattů.
  2. Stupeň s mírně sálajícím teplem pro lepší efekt zapáleného ohně – elektrický krb využívá 750–1500 wattů.
  3. Stupeň s výhřevem místnosti – elektrický krb využije minimálně 1000 wattů. Podle výkonu krbu to může být i daleko více.

Věděli jste, že… si můžete elektrický krb pořídit chytře přes cashback? Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na elektrické krby najdete například na:

* Klarstein.cz – až 3 % z nákupu zpět
* Electronic-star.cz – až 3 % z nákupu zpět
* Baumax.cz – až 4,4 % z nákupu zpět

elektrický krb

Jak vybrat elektrický krb?

Vhodně zvolený elektrický krb může místnost proměnit. I v panelákovém domě může vytvořit hřejivou iluzi zapáleného ohně a podvečerní pohody. Jen je potřeba dobře volit. Výběr je totiž poměrně široký.

  • Vyberte si místo, kde bude elektrický krb umístěn a podle toho zvolte typ krbu.
  • Slaďte design krbu s vybavením místnosti. Můžete vybírat mezi ultra moderními designovými kousky, ale není problém koupit i krb s rustikálním vzhledem.
  • Zvažte, zda budete využívat topení v krbu, a podle velikosti místnosti vyberte jeho výkon.
  • Základní funkce elektrického krbu jsou podsvícení a tepelný ohřev. Co dále očekáváte? Můžete mít krb se zvukem praskajícího ohně, regulátory jasu, termostatem, časovačem či možnost dálkového ovládání.
  • Rozhodněte se, kolik chcete do elektrického krbu investovat.

Líbí se vám nápad designového elektrického krbu, ale v rozpočtu jste s jeho nákupem nepočítali? Podívejte se v našem nezávislém srovnávači, na kolik by vás vyšla malá bankovní půjčka. Anebo můžete zkusit využít kreditní kartu. Hodí se nejen na nákup elektrického krbu.

Věděli jste, že… ty nejlepší kreditní karty nabízí bezúročné období až na 55 dní? Nakupovat s nimi tak můžete nyní a skutečně platit třeba za měsíc!

Zkuste srovnávač kreditek