Nejčastější dopravní nehody během svátků vánočních

dopravní nehoda v zimě

[obsahova-navigace]

Podle oficiálního přehledu Policie České republiky počet dopravních nehod v Česku od začátku roku do 20.11.2022 překročil hranici 82.000 a celkové škody dosáhly 5.863.021.000 Kč. Na svých webových stránkách Policie ČR také uvádí, že nejčastěji lidé bourají v letních měsících a v prosinci a také o Velikonocích, v době pracovního volna a o Vánocích. Jaké dopravní nehody jsou spojené s vánočními svátky?

nabouraný nákladní vůz

Časté dopravní nehody během vánočních svátků

Podle statistik z loňského roku v průběhu prosince 2021 došlo k 8.464 dopravním nehodám, usmrceno bylo 470 lidí, těžce zraněno 1.624 lidí, lehce zraněno 1.615 a hmotná škoda dosáhla 629.067.400 Kč. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v roce 2021 patřil nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti a nesprávné předjíždění. Mezi nejtragičtější příčiny nehod zaviněných řidiči motorových vozidel pak patřilo nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky, přejetí do protisměru a skutečnost, že se řidič plně nevěnoval řízení vozidla. Pojďme se ještě blíže podívat na nejčastější dopravní nehody spojené s vánočními svátky.

1.) Rychlá jízda

V obdobích zimních svátků je nejčastější příčinou dopravních nehod rychlá jízda. Řada řidičů totiž ani v době, kdy jsou silnice kluzké, rychlost nesnižuje. Při slabším sněžení se však doporučuje snížit rychlost zhruba o pět až patnáct procent a při silnějším sněžení dokonce až o třetinu.

2.) Řízení pod vlivem alkoholu

Z průzkumu společnosti Nextbase z loňského roku vyplynulo, že Češi v průběhu vánočních svátků mnohem častěji cestují. Každý čtvrtý Čech tráví za celé období Vánoc za volantem více než osm hodin, nejčastěji Češi cestují za rodinou či přáteli. Až 8 procent oslovených přiznalo řízení pod vlivem alkoholu v období Vánoc. S tímto výsledkem Česko v porovnání s ostatními zeměmi patří k nejlepším zemím.

3.) Špatná viditelnost

Příčinou dopravní nehody může být pochopitelně také špatná viditelnost, ať už je na vině sněžení nebo mlha. To, že se řidiči v zimě špatné viditelnosti obávají, dokazuje i výše zmíněný průzkum společnosti Nextbase, podle něhož je v zimě pro 27 procent respondentů největším problémem mlha a pro 8 procent oslovených dřívější západ slunce, a s ním spojená špatná viditelnost. Pokud při jízdě špatně vidíte, očistěte okna zvenku i zevnitř a mějte v pořádku stěrače.

4.) Nedodržování odstupu od ostatních aut

V období vánočních svátků nebývá výjimkou, že se řidiči srazí kvůli nedostatečnému odstupu. Zatímco v létě se můžete řídit oblíbeným pravidlem dvou sekund, v zimě se může klidně jednat i o šest sekund. Podle CAE je ostatně nedodržení bezpečné vzdálenosti příčinou více než třetiny všech dopravních nehod.

5.) Nevěnování se řízení vozidla

Asi vás ani nepřekvapí, že je častou příčinou dopravních nehod skutečnost, že se řidiči nevěnují řízení vozidla. Důvodů může být hned několik. Nejčastěji se jedná o telefonování za volantem a otáčení se na spolupasažéry. Zdánlivě nevinné volání přátelům se záměrem popřát jim hezké Vánoce, však nemusí vždy skončit dobře.

Tip! Na zimní vozovky rozhodně nevyrážejte bez povinného ručení. Snadno ho sjednáte pár kliky online:

Povinné ručení od 1.009 Kč

zimní projížďka

Zásady řízení automobilu v zimních měsících

Řízení automobilu na zledovatělé nebo sněhem pokryté vozovce pochopitelně vyžaduje více řidičských zkušeností než v případě suché silnice. V zimních měsících byste měli zejména:

  • přizpůsobit rychlost stavu vozovky
  • měli byste také věnovat pozornost citlivějšímu ovládání akceleračního a brzdového pedálu
  • samozřejmě je také třeba dodržovat zmíněný dostatečný odstup od vozidla, které jede před vámi

Tip! Nastal případ, kdy došlo na nejhorší, vy jste nezvládli udržet auto na silnici a z vašeho čtyřkolého miláčka je teď vrak? Můžete ho nahradit novou ojetinou z našeho online autobazaru, kde najdete na 30.000 vozů z prověřených autobazarů v celé ČR.

zimní pneumatiky

Jak připravit vozidlo na zimu?

Základem jízdy autem v zimě jsou zimní pneumatiky. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích mají řidiči povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led či námraza nebo se dá vzhledem k počasí předpokládat, že tato situace během jízdy nastane. Myslete na to, že pneumatika, jež je sjetá na hraniční čtyři milimetry, prodlužuje brzdnou dráhu vozidla v kritické situaci až o polovinu. Zapomínat byste neměli ani na doplnění vhodné kapaliny do ostřikovačů.

Tip! Pokud si potřebujete pořídit nové zimní pneumatiky, doporučujeme jejich nákup přes cashback – službu, která vám vrátí část peněz zpět. Vyzkoušejte například:

* PneuBoss.cz – až 5 % z nákupu zpět
* NejlevnejsiPneu.cz – 2 % z nákupu zpět
* Pneushop.cz – 3 % z nákupu zpět

namrzlá silnice

Jak prožít vánoční svátky bez dopravní nehody?

Na konec pro vás máme krátké shrnutí toho, jak prožít Vánoce bez nehody. V případě, že patříte k takzvaným svátečním řidičům a bojíte se, že správně neodhadnete stav vozovky, přenechejte řízení zkušenějším řidičům.

Chystáte se na návštěvu, která se pravděpodobně neobejde bez alkoholu? V tom případě nechejte auto doma a zavolejte si taxi nebo využijte hromadnou dopravu. Pokud řídíte pravidelně, nezapomeňte na zimní pneumatiky, přizpůsobte rychlost stavu vozovky a dodržujte bezpečnou vzdálenost.

Dopravní nehody jsou v průběhu vánočních svátků častější než v jiných obdobích roku. Pokud se tedy chystáte na silnici, například za nákupem vánočních dárků nebo za svými blízkými, buďte opatrní a zkontrolujte si, zda má váš automobil potřebnou výbavu.

Tip! Pokud chcete před nerozvážnými řidiči ochránit svůj vlastní vůz, pořiďte si k povinnému ručení ještě havarijní pojistku. Ta narozdíl od povinného ručení kryje škody na vašem autě a majetku.

Spočítejte si havarijní pojištění