Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!

lyžařská škola

[obsahova-navigace]

V dnešní době už vlastně nic není překážkou. Výbava se dá pořídit levně na internetu nebo půjčit v půjčovně. Otázku, jak se naučit lyžovat, vyřeší dobrý instruktor. Existují nejen lyžařské školy pro děti, ale ve většině z nich mají také program pro dospělé. Není důvod stydět se. Právě naopak, sebrat se vystoupit z vlastní komfortní zóny, to chce opravdu kuráž.

lyžařská škola

Zásadní je výběr střediska

Rozhodně hned neplánujte výlet na svahy Alp nebo jiné velké kopce. Chce to středisko, kde je dobrá sjezdovka pro začátečníky a lyžařská škola, která bere dospělé. Pak už je to hračka. Lyžování totiž opravdu není vůbec nic složitého.

Tip! S výběrem toho správného střediska vám pomohou i naši průvodci těmi nejlepšími lyžařskými destinacemi:

* 10 vyhlášených středisek v Alpách
* 10 super středisek v sousedním Německu
* 10 top míst v Evropě pro lyžování na ledovci
* 9 hor kolem Prahy, kam si můžete sjet po práci
* 10 nejlepších skiareálů ve Slovinsku

lyžařská škola

Jaké lyže a lyžařskou výbavu?

Tak pokud jste opravdu neznalí a nemáte vedle sebe nikoho zkušeného, komu byste se s plánem chtěli svěřit, vsaďte na půjčovnu pod svahem. Ale zavolejte tam dopředu. Řekněte jim na rovinu, že jste začátečních a nechte si poradit. Obecně jsou ideální pro začátečníky carvingové lyže. Délka by měla být asi o 10 – 20 cm méně než je vaše výška. Podmínkou jsou dobře padnoucí lyžařské boty. Hodit se může i praktický seznam věcí, co je dobré si vzít na hory.

Tip! Drahé ubytování na horách si můžete rezervovat dopředu přes Booking.com. Získáte navíc i příjemný cashback 4 %.

lyžařská škola pro dospělé

Jak se naučit lyžovat? Lyžařská škola pro dospělé.

Většina lyžařských škol má program i pro dospělé, který řeší otázku, jak se naučit lyžovat i ve vyšším věku. Pokud chcete získat zajímavou cenu, poohlédněte se po ubytování, které má vlastní nebo spřízněnou školu lyžování. Často mají zajímavé slevy. A nezapomeňte, že po pár hodinách budete potřebovat také místní skipass. Buďte ale připravení na to, že zatímco děti se naučí lyžovat rychle, vám to může chvilku trvat. Důvodem je jiná stabilita, větší strach i pocit studu.

Tip! Při lyžování se stává mnoho úrazů. Zkontrolujte si proto raději vaše úrazové pojištění. Teď možná budete lyžovat s instruktorem, ale za pár dní se pustíte na svah sami. pokud úrazové pojištění nemáte ani pro sebe, ani pro své děti, snadno si ho můžete sjednat zde:

úrazové pojištění od 160 Kč/den

lyžařská škola pro děti

Tipy, jak naučit lyžovat – děti

Pokud jste sám zdatný lyžař, můžete se do výuky lyžování u vlastního potomka směle pustit. Nicméně není to podmínkou. Často je lepší, i pro zachování klidu v rodině, když se o výuku postará někdo tzv. zvenčí. Ideálně když je to zkušený instruktor. I tak ale pro vás máme pár tipů, jak naučit lyžovat vaše děti:

  • Nespěchejte, tříleté dítko ještě nemusí umět lyžovat. I když někteří si to hned zamilují.
  • Možná vás to překvapí, ale design lyží a výbavy může být klíčový. Pokud se totiž dětem nebude líbit, mohou výuku bojkotovat. Samozřejmostí je ale správná délka lyží.
  • Výuka doma tzv. nasuchu pomůže s prvním seznámením s nezvyklými botami a lyžemi.
  • Hrajte si. I tady platí, že škola hrou má větší úspěch, než zbytečný dril.
  • Myslete na bezpečí dětí i sebe. Učíme tedy v dětských lyžařských parcích, na mírném kopci mimo hlavní provoz sjezdovky.

Nyní již víte, jak se naučit lyžovat. S sebou na hory si ale můžete také vzít koloběžku s lyžemi, která vás zachrání v případě, že se výuka nepovede a lyže na kočárek, jestli máte doma zbrusu nový přírůstek do rodiny.

Tip! Výbavu na lyže pro děti i dospělé nakupujte chytře. Nejlepší nákupy jsou online a s cashbackem – službou, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět:

* Alpine Pro – cashback 6 %
* Husky – cashback až 10 %
* Lyže Radotín – cashback 2 %