Víte, jak správně v autě používat dálková, mlhová a obrysová světla?

obrysová světla

[obsahova-navigace]

Osvětlení vozidel popisuje zákon 361/2000 Sb. (Zákon o provozu na pozemních komunikacích) v § 32. V České republice je zavedena povinnost celoročního denního svícení předními světly. Svítí se tedy i za jasného slunečného dne. K tomu se používají buď přímo k tomu určená světla pro denní svícení, nebo obrysová a potkávací světla.

Světla pro denní svícení

Světla pro denní svícení jsou určena pouze pro použití za dne při dobré viditelnosti a dostatku přirozeného světla. Auta s denním svícením totiž nemají zapnutá zadní světla a přední světla svítí úsporněji. Při zhoršené viditelnosti a ve chvílích, kdy se začne stmívat, musí řidič přejít na společné svícení obrysovými a potkávacími světly.

Věděli jste, že… denní svícení nemají standardně všechna auta. U starších vozidel je možné provést úpravu osvětlení a denní svícení namontovat. Novější už počítají i s touto funkcí.

světla na autě

Obrysová světla

S obrysovými světly se nejezdí. Ve chvíli, kdy v noci řídíte a zastavíte u krajnice, chcete být s autem stále viděni. Přitom není nutné svítit naplno. Přepněte na obrysová světla. Při míjení takto zastaveného auta v noci je rozeznat, kde má hranu. Je vidět jeho obrys. Těmto světlům se proto také říká parkovací.

Obrysová světla použijte i při odtahu vozidla

S obrysovými světly se svítí vpředu i vzadu. Ale jejich intenzita není jako při běžném svícení. Obrysová světla se použijí také při odtahu na laně, aby se neoslňoval řidič automobilu, který vás odtahuje.

Znak světel: Obrysová světla mají symbol dvou světel proti sobě.

potkávací světla

Potkávací světla

Za jízdy se k obrysovým světlům v noci přidávají ještě světla potkávací a jde o nejběžnější způsob svícení. Jak v noci, tak také ve dne. Jejich cílem je, aby řidič viděl na cestu před sebou, nikoho neoslňoval a zároveň byl viděn. Potkávací světla svítí na vozovku jen pár metrů před autem. Většina řidičů si s nimi ve skutečnosti vystačí na svícení přes den i v noci.

Označení potkávacích světel: Potkávací světla mají na přístrojové desce symbol zeleného světla.

Potkávací světla a obrysová světla musíte zapnout, nebo přepnout na ně z denního svícení, pokud už je tma a šero, za mlhy, sněžení, deště, v tunelu a po vjezdu do úseku označeném značkou „Rozsviť světla“.

Tip! Zkontrolovali jste si už letos cenu povinného ručení? Ta každoročně stoupá a díky pravidelné kontrole vašich pojistek můžete ušetřit tisíce korun ročně. Porovnejte si nezávazně nabídky pojišťoven a neplaťte víc než musíte:

Srovnejte si ceny povinného ručení

jízda v noci

Dálková světla

S dálkovými světly většina řidičů nejezdí nijak často. V běžném provozu ve městech a obcích se nesmí používat, protože by oslňovaly ostatní řidiče. Nesmí se užívat ani v místech, kde je silnice souvisle osvětlena. Používají se proto nejčastěji na vedlejších komunikacích s nízkým provozem, při průjezdu lesem, kde se hodí přehled o situaci každého dalšího metru.

Kdy zhasnout dálková světla?

Pokud byste dálkovými světly mohli oslnit řidiče před vámi, řidiče protijedoucího vozidla, strojvedoucího, nebo řidiče plavidla, dálková světla musíte zhasnout. Z toho vyplývá, že dálková světla musíte vypnout ve chvíli, kde se před vámi objeví jakékoliv jiné auto.

Označení dálkových světel: Na přístrojové desce je poznáte podle modré kontrolky. Stejná kontrolka problikne na přístrojové desce ve chvíli, kdy na protijedoucího řidiče jen bliknete.

jízda v mlze

Mlhová světla

Mlhovky jsou za určitých podmínek světla, se kterými zvýšíte svou bezpečnost. Jsou ale řidiči, kteří ani netuší, jak se na autě mlhovky zapínají. Na mlhovky je u některých aut samostatné tlačítko. V automobilech Volkswagen se mlhovky zapínají povytažením otočného kolečka, kterým se vypínají světla. Nejprve se takto rozsvítí přední mlhovky a až dalším povytažením i zadní společně s předními.

Kdy používat mlhovky?

Mlhová světla pomáhají řidičům v mlze. Za dobré viditelnosti ale pořádně oslňují ostatní řidiče. Kdy byste je měli používat? Důležitá je odpověď, jak dobře sami vidíte ostatní automobily. Pokud máte dostatečný přehled o situaci před sebou, mlhovky nepotřebujete. Pokud ale těžko rozlišujete obrysy aut na bezpečnou vzdálenost, pak je čas na mlhovky.

Použití zadních mlhovek podle zákona

Mlhovky se používají nejen při mlze. Platí to i pro hustý déšť a sněžení. Povinnost používat za těchto podmínek mlhovky stanovuje řidiči zákon. Nařízení se týká jen zadních mlhovek. Používání předních mlhovek povinné není. Některá auta jimi přímo nejsou ani vybavena. 

V jakých případech musíte mlhovky vypnout?

Mlhovky vypněte, když stojíte v koloně. Řidiči o vás už ví a jen je zbytečně oslňujete. Stejně tak mlhovky obtěžují chodce a motorkáře. Mlhovky pro své intenzivní světlo brání jednoznačné identifikaci rozsvícení směrových světel i brzdových světel. Tak na to myslete, až pojedete s rozsvícenými mlhovkami.

Značka pro mlhová světla: U otáčkoměru a tachometru rozsvícené mlhovky poznáte podle symbolu světel, za kterými jsou zezadu přeškrtnuté pásky, resp. má tam vlnovku.

zrcátka v autě

Použití světel – shrnutí

Chybu neuděláte, když budete v noci i přes den jezdit s potkávacími světly. U auta se ale seznamte s tím, jak zapnout a vypnout mlhovky, stejně tak dálková světla.

Druhy světel Kdy světla zapnout? Poznámka
Světla na denní svícení pouze za světla a dobré viditelnosti přes den nesvítí zadní světla
Obrysová světla při zaparkování pro ukázání obrysu auta v provozu se nesmí používat
Potkávací světla nejběžnější svícení přes den i v noci, v tunelech používají se, aby řidič v noci dobře viděl i byl viděn
Dálková světla pokud není silnice dostatečně osvětlena a my použitím dálkových světel nikoho neoslníme při míjení ostatních aut a v obcích se musí vypnout
Mlhová světla

nemáte dostatečný rozhled dopředu, máte problém rozlišit obrysy aut na větší než bezpečnou vzdálenost

silný déšť, vydatné sněžení, mlha

V autech jsou ještě další světla. Zásadní jsou směrová světla a řidič musí jasně vědět, jak zapnout výstražná světla. Kromě toho jsou důležitá i brzdová světla a osvětlení SPZ. Ty ale fungují aniž by je řidič musel nebo měl nějak speciálně nastavovat a měl přemýšlet nad viditelností.

Tip! Pokud se poohlížíte po novém voze, zastavte se v našem online autobazaru. Najdete v něm na 30.000 vozů od prověřených prodejců po celé ČR!