Dovolená v Chorvatsku 2023. Díky přijatému euru vás vyjde dráž

Chorvatsko Dubrovník

[obsahova-navigace]

Po prvním uvolnění restrikcí koronavirové pandemie praskalo Chorvatsko ve švech a v sezóně se na poslední chvíli nedalo ubytování téměř nalézt. Už tehdy návštěvníci hlásili, že ceny vyskočily oproti předpandemickým rokům nahoru. Růst cenové hladiny aktuálně ale trápí všechny vyspělé země. Dovolená v Chorvatsku bude letos spojena s mnohými novinkami. Jakými a jaký budou mít vliv na ceny?

ulička v Chorvatsku  

Chorvatsko euro přijalo jako hlavní měnu

Chorvatsko euro přijalo jako oficiální měnu v zemi od 1.1. 2023. Chorvatsko se stalo 20. zemí Evropské unie, která přijala euro jako svou měnu. V rámci přivykání na tuto novinku musejí od září 2022 uvádět ceny výrobků a služeb jak v původní měně, kunách, tak i v eurech.

Dvojí uvádění cen se řídilo jednotným směnným kurzem, který byl stanoven na 7,5345 kuny za 1 euro. Co to znamená pro turisty? Platit eury i kunami bylo možné jen do 14. ledna 2023. Pokud jste neměli v kunách přesnou částku, obchodník vám prostředky vrátil zpět v eurech. Dovolená v Chorvatsku v roce 2022 tak byla poslední, kdy jste mohli platit kunami.

Věděli jste, že… kuny už není možné získat, ani je prodávat ve směnárnách? Pokud jste kuny nestihli do konce roku 2022 směnit, nyní už neuspějete. Ani v českých, ani v chorvatských směnárnách je nevezmou zpět. Jedinou možností je vyrazit do Chorvatska a tam je na vybraných místech směnit.

Kde kuny vyměníte?

  • v chorvatských komerčních bankách,
  • na pobočkách Chorvatské pošty,
  • na pobočkách agentury FINA.

Bez poplatku takto můžete vyměnit 100 kusů bankovek a 100 kusů mincí. Za větší množství už si účtují poplatky.

Které země patří do eurozóny?

Zemí, které převzaly euro jako svou národní měnu, je 20. Tvoří tzv. eurozónu. V současné době jsou členy:

Tip! Nezapomeňte si před cestou do Chorvatska zajistit cestovní pojištění. Využijte náš online porovnávač, který vám během jedné minuty najde nejvýhodnější nabídku. Sjednání pojištění je velmi snadné a potvrzení obdržíte okamžitě emailem:

Nejvýhodnější cestovní pojištění

rodina na pláži v Chorvatsku

Růst cen dovolenou prodraží

Podle některých analytiků bude pro české turisty dovolená v Chorvatsku letos dražší. Zdražení nejspíš nebude souviset s přechodem na euro. Chorvatsko slaďovalo svou měnu s eurem podle požadavků Evropské centrální banky od roku 2020. Euro navíc země už dlouhodobě přijímá při platbách. K růstu cen výrobků tak může dojít při klasickém zaokrouhlování. Pokud v přepočtu vyjde cena na 10,84 eur, obchodník vyzkouší nejspíš cenu 10,99 eur.

Ceny rostou kvůli poptávce turistů, i kvůli inflaci

Ceny porostou v Chorvatsku podobně jako v ostatních evropských zemích. Chorvatsko není výjimka, které by se současná inflace vyhnula. Růst cen nejspíš podpoří samotní turisté. Pokud nastávají situace, že není v sezóně ubytování k nalezení, budou pronajímatelé zdražovat. Budou mít téměř jistotu, že i přes vyšší cenu ubytování najde svého zájemce. Třeba právě takového, který hledá bydlení v místě až po příjezdu. Vysoká poptávka tlačí ceny nahoru. Růst cen tak nebude hnán přechodem na euro, ale běžnými principy nabídky a poptávky.  

Chorvatsko a Schengen

Chorvatsko je od 1.1.2023 členem Schengenského prostoru. V tento den došlo ke zrušení přes 70 hraničních přechodů. Řeší se tím jedna ze starostí českých dovolenkářů při cestě do Chorvatska. Na hranicích vás nepotkají kontroly. Pravděpodobnost několikahodinových kolon se v těchto místech snížila.

Otevření Chorvatska v rámci Schengenu jeho dostupnost ještě usnadní. S tím se možná zvýší poptávka po jeho službách. To se opět může promítnout ve vyšších cenách. 

Tip! Chystáte se letos na chorvatskou pláž, ale chtělo by to nové plavky, potápěčské brýle nebo kufr? Pořiďte je levněji díky cashbacku. Jedná se o nákup ve vybraných eshopech, díky němuž získáte část peněz zpět:

* Aliexpress.com – 15 % z nákupu zpět
* AboutYou.cz – 15 % z nákupu zpět
* Mall.cz – 4 % z nákupu zpět

dovolená v Chorvatsku

Dálniční poplatky Chorvatsko

Co se nemění, to je povinnost placení mýtného na chorvatských dálnicích. I nadále zůstávají mýtné brány. Chorvatsko nezavedlo ani nalepovací, ani elektronickou dálniční známku. Platit za dálnici musí osobní automobily, motocykly a vozidla s hmotností nad 3,5 tuny.

Jak zaplatit mýtné v Chorvatsku?

Na mýtné bráně můžete platit v hotovosti, kartou anebo palubní jednotkou ETC. Jednotka umožňuje rychlejší průjezd bránami a také slevu na mýtném. Na druhou stranu je potřeba počítat s pořizovacími náklady (15 eur za jednotku a 20 euro kredit). Minimální cena za pořízení palubní jednotky ETC je 35 eur.

Mýtné brány bývají na vjezdech a výjezdech z dálnic. Cenu za použití dálnice si můžete ověřit na webu HAC.

V průměru vychází cena 100 kilometrů na 6 euro. V letních měsících jsou ceny o 10 % vyšší než po zbytek roku.

V tabulce níže naleznete ceny pro stávající období:

Dovolená v Chorvatsku – trasy Cena v eurech Cena v kunách
Goričan (u hranic s Maďarskem) – Sveta Helena (Zagreb) (A4) 5,80 euro 43,70 kn
Zagreb – Šibenik (A1) 20,10 euro 151,44 kn
Zagreb – Rijeka (A1, A6) 9,20 euro 69,32 kn
Zagreb – Zadar (A1) 16,50 euro 124,32 kn
Zagreb – Čarapine (A1, A10) 30,70 euro 231,31 kn

Bude pro vás i letos levná dovolená Chorvatsko? Nejspíš bude stále patřit k nejlevnějším letním destinacím. Pokud chcete mít jistotu výhodnějších cen a široké nabídky ubytování, pusťte se rovnou do procházení nabídek cestovních kanceláří, nebo kontaktujte přímo ubytovatele.

Tip! Zarezervujte si ubytování ve své oblíbené chorvatské destinaci přes cashback:

* Booking.com – 4 % z nákupu zpět
* HotelsCombined.com – 3,5 % z nákupu zpět
* Trip.com – 5 % z nákupu zpět