Jak přežít tornádo? Co v takové situaci dělat? Zkušenosti a rady odborníků

tornádo v ČR

[obsahova-navigace]

Psát článek o riziku tornáda v Česku by se mohlo zdát ještě před několika lety zbytečné.  Tornády je známá především Amerika. Jak ale ukazuje zkušenost, zasáhnout mohou i střední Evropu. Pohledem statistiky se u nás s tornádem za celý život nesetkáte. Některým z nás jde mráz po zádech, když si vzpomeneme na nedávné tornádo na Moravě. Jak bychom se měli při blížícím tornádu chovat?

Tornádo – jak vzniká?

Silná tornáda vznikají na supercelách, extrémně silných bouřích, které uvnitř rotují. Střetává se zde silně teplý přízemní vzduch a studený horní vzduch. Jejich křížení vyvolá rotaci. Nejprve horizontální. Prouděním vzduchu se tento kužel převrátí do vertikální polohy, přičemž vzniká mezocyklona.

Tornádo je tedy intenzivně rotující vítr. Stoupající válec vzduchu se přetváří do tvaru chobotu až nálevky a je spojený se zemí. Mívá průměr do 80 metrů a rychlost 117-511 kilometrů v hodině. Nejčastěji dosahuje rychlosti pod 180 kilometrů v hodině. Vítr má v takovou chvíli šedou až černou barvu.

V extrémních případech však může mít tornádo průměr 5 kilometrů a urazit na své trase i přes 100 kilometrů.

Věděli jste, že… pokud se vír země nedotkne, používá se pro něj výraz tromba?

Největší tornáda na světě – měření

K měření síly tornád využíváme Fujitovu stupnici. V ní se hodnotí škody ve vztahu k síle větru.

  • F0 – rychlost 0-119 km/h, vznikají lehké škody, padají komíny, lámou se větve.
  • F1 – 120-180 km/h, tornádo strhává střešní krytiny, posouvá auta.
  • F2 – 180-250 km/h, láme vzrostlé stromy, zdvihá automobily ze země.
  • F3 – 250-330 km/h, ničí střechy i zdi domů, v lesích vyvrací všechny stromy.
  • F4 – 330-420 km/h, stavby s horšími základy odnáší, se zemí srovnává stavby s dobrými základy.
  • F5 – nad 420 km/h, odnáší auta, vzduchem létají kusy domů, odnáší i domy s dobrými základy.

tornádo zničený dům

Tornádo – 3x nej

Nejvyšší výskyt tornád na světě je ve Spojených státech amerických. Myslete na to i při svých cestách do zahraničí. Nejčastěji postihují oblast tzv. Tornado Alley. Tato ulička tornád se nachází mezi řekou Mississippi, Skalistými horami a Apalačským pohořím.

Pravděpodobně největší tornádo na světě bylo Tri-State Tornado, tedy Tornádo tří států. Prohnalo se 18. března 1925 oblastí mezi Missouri, severovýchodním Ellingtonem a severozápadem Princetonu v Indianě. Mělo tragické následky. 747 mrtvých a přes 2.200 zraněných. Zároveň šlo o nejdéle putující tornádo na světě, urazil přes 500 kilometrů. Rychlost větru dosahovala až 420 kilometrů v hodině. Meteorologové jej zařadili do stupně F5, tedy na nejvyšší hodnotu Fujitovy stupnice.

Tornádo na Moravě v roce 2021

Ani České republice se tornádo nevyhnulo, ačkoliv nejsme typická tornádová oblast. Největší tornádo v ČR od počátku měření se prohnalo jižní Moravou oblastí mezi Hodonínem a Břeclaví. K této tragédii došlo před dvěma lety, 24. června 2021. Vzniklo okolo 19:20 a na své cestě urazilo dlouhých 26 kilometrů s odchylkami zhruba půl kilometru. Nejvíce postiženy byly obce Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a městské části Hodonína Bažantnice a Pánov.

Zemřelo při něm 6 osob, několik set bylo zraněno, poničeno bylo přes 1.600 staveb, 200 domů muselo být zcela zbouráno. Dosáhlo hodnoty F4, druhé nejvyšší na Fujitově stupnici. Šlo zároveň o tornádo s největším počtem obětí v Evropě od roku 2001.

Do té doby největší popsané tornádo v Čechách je z 30. července 1119. V Kosmově kronice české existují záznamy o podobně ničivém tornádu v Praze. „Satan v podobě víru“ zničil velkou část knížecího paláce na pražském Vyšehradě.

Tip! Představte si, že tornádo zničilo váš dům, a vše, co jste měli, je nyní v troskách. Pojištění majetku je tu, aby vás chránilo před takovými nečekanými katastrofami. Nečekejte na to, až se něco skutečně stane.

Porovnej pojištění majetku

škody při tornádu

Co dělat při tornádu?

Wow, to je něco. Sáhnete do kapsy, vytáhnete mobil a natáčíte, fotíte. Budete mít super příspěvek na Instagram, Facebook. Až to přejde, pošlete snímky kamarádům, rodině. Nejspíš vám tato informace skřípe v uších. První rada? Vykašlete se na rozmazané fotky a roztřesená videa. Pokud uvidíte z oblohy natažený chobot až k zemi, řešte výhradně život a bezpečí.

Nestůjte u oken

Pokud máte aspoň trochu času, běžte dál od oken. Dál od obvodových zdí. Tornádo s sebou nese trosky, kusy předmětů. Okno vás před nimi v žádném případě neochrání. Ideální je utéct do místnosti, která je bez oken a co nejpevnější. Ideální je sklep nebo podzemní garáž. Z oken vás tornádo může vycucnout ven.

Pokud v blízkosti nemáte žádnou sklepní místnost, přesuňte se aspoň co nejdál od oken, ideálně doprostřed objektu. Může to být koupelna, kuchyně, záchod, bytové jádro, zalezte do vany, v nejvyšší rychlosti aspoň pod stůl. Přikryjte se vším, co máte po ruce. Deky, matrace. Zmírníte tím sílu nárazu předmětů, které tornádo rozmetá do okolí. Vyhledávejte menší místnosti. Bývají pevnější.

Vyhněte se zahradním domkům, stodolám, chatkám

Taková místa jsou nebezpečná. Zásah tornáda nevydrží. Podobné je to i s auty, karavany. Nevyužívejte je jako útočiště. V lese vám hrozí vysoké riziko, že vás v nich zavalí strom. Pokud už jste uvízli v autě, zůstaňte připoutáni. Z auta byste jinak při tornádu vypadli a osud si zpečetili.

Další otázkou je, jak se zachovat v přírodě. V takovém případě hledejte terénní nerovnost. Potřebujete co nejužší místo, které vás ochrání před létajícími předměty. Ideální je příkop.

Neutíkejte, je to zbytečné

Představte si, že si dáváte na dálnici závod s osobním autem. 130 kilometrů v hodině je prakticky ještě pomalé tornádo. Tornáda dosahují rychlosti i násobně vyšší.

Zapomeňte na schovku pod mostem

Zúžený prostor vítr ještě zesiluje. Tornádo vás zpod mostu vycucne, ve vyšší rychlosti tudy také prolétávají trosky.

Máte-li aspoň nějaký čas k robu, řešte i drobnosti jako osobní doklady, rodné listy, dokumentaci k pojištění, mobil, teplé oblečení, kvalitní boty, světlo, drobné zásoby pití, jídla. Rychle sbalte léky, které berete, případně celou lékárničku. V bytě vypněte hlavní jistič, přívod plynu, připojení vody.

Na tornádo v našich končinách myslete v souvislosti s pojištěním. Majetek při přírodní katastrofě nezachráníte. Když je po všem, přichází fáze obnovy. V tu chvíli budete rádi, že na vaší straně stojí pojišťovna, která vám s financováním oprav pomůže.